2010-02-16

Bloggdebatt: Vad avgör valet?


Jag har blivit utmanad på "bloggdebatt" av Kent Persson (m). Eller debatt och debatt. Ett rött lag, ett blått lag och ett piratlag har satts upp. Och deltagarna skall blogga om vilken fråga de tror kommer att avgöra valet. (Läs mer om debatten och deltagarna här.)

Politikerräven i mig säger att det kommer att bli en lång startsträcka den här gången. Alla vill komma igång med valdebatten tidigt – men varken de borgerliga eller de rödgröna har någon vision, någon framtidsberättelse eller ens något sammanhållet budskap. Debatten hoppar mellan tuvorna.

Detta splittrade startfält kan bli Piratpartiets lycka. Om vi klarar av att redan nu börja tjata in integritetsfrågorna, rättssäkerhetsfrågorna, visionen om ett fritt och öppet internet och behovet av en upphovsrättsreform... Tja, då kan det hända att en eller ett par av dessa frågor kommer att flyga i valets slutspurt. Men det kräver ett långt, tålmodigt och envetet arbete från många. Både på nätet och i traditionella media.

Glöm inte heller att till synes små och smala frågor kan få oerhört stor betydelse, när valutgången hänger på några få procent hit eller dit.

Krokar att hänga upp piratfrågorna på saknas verkligen inte. Riv upp FRA-lagen! Säg nej till teledatalagringen! Rulla tillbaka IPRED-lagen! Sluta jaga en hel ungdomsgeneration!

Gammelpartierna har nämligen inga bra svar. Borgarna har glömt bort vad integritet och rättssäkerhet är och vad det skall vara bra för. Vänstern har aldrig förstått. Och miljöpartiet säljer ut sig, i förhoppning om att få makt. Bara Piratpartiet är att lita på.

I FRA-frågan är konfliktytan mot de borgerliga uppenbar. Men vi skall inte glömma att oppositionen också vill ha FRA-avlyssning, fast klädd i deras egen lagstiftning. Bara Piratpartiet är att lita på.

Spelet om teledatalagringen vore nästan komiskt om det inte vore så allvarligt. Regeringen tjuvhåller på ett färdigt förslag för att slippa en integritetsdebatt i valet. Sossarna hade hoppats att denna fråga skulle vara avklarad nu. Men istället kommer de att ställas till svars för sin egen uppfinning. Vänstern och miljöpartiet tänker bara vara emot fram till valdagen. Förra veckans presskonferens gav besked om att de inte tänker rösta nej till teledatalagringen, om de hamnar i regering med (s). Bara Piratpartiet är att lita på.

Rättssäkerhetsfrågorna kring IPRED kan också få fart nu när polisen och Ifpi har börjat åka runt och göra razzior. Detta är något som betraktas med obehag av många. Och det krävs bara att en enda sådan razzia går över styr, så har vi frågan på löpsedlarna. Gammelpartiernas egen lag riskerar att komma tillbaks och spöka för dem. Och bara Piratpartiet är att lita på.

Dessutom värmer man nu upp för en ny rond i huvudmatchen om The Pirate Bay. Detta samtidigt som det juridiska bråket går vidare i sidofrågorna – och bekymrade medborgare skakar på huvudet åt den jävshärva som målet har krönts med. De politiska partierna är så tysta de bara kan. Bara Piratpartiet är att lita på.

Internetleverantörerna ger sig inte heller utan kamp. De utmanar bland annat IPRED-lagen och avstängningsförelägganden i domstolarna. Varje gång blir det en förstasidesnyhet. Och för varje gång förstår allt fler att det faktiskt finns krafter som vill inskränka nätets frihet. Skall de etablerade partierna kunna förhålla sig till detta, då måste de börja med att inse att det var de själva som släppte in särintressen i lagstiftningsarbetet. Det kommer aldrig att ske. Bara Piratpartiet tycks inse detta och är att lita på.

Det saknas inte heller visionära röster som talar om det fria och öppna internet, om det spontana samarbetets oerhörda dynamik och om informationssamhällets fantastiska möjligheter. En hel värld följer dessa nätvisionärers böcker, artiklar, bloggposter och framträdanden. En ovanligt lämplig scen för många av dem vore Sverige, innan den 19 september i höst. Våra vanligast förekommande politiker tycks dock inte ha någon vision, entusiasm eller ens förståelse för det här. Bara Piratpartiet är att lita på.

I Europaparlamentet märker vi också hur man har nått något slags "tipping point" i upphovsrättsfrågan. Allt fler ser och förstår att dagens modeller för upphovsrätt har gått ur tiden och att de måste ersättas med något nytt. Allt eftersom sipprar denna insikt även ner i den svenska politiska debatten. Här har vi tiden och utvecklingen på vår sida. Att sätta sig på tvären i dessa frågor är som att försöka stoppa ett framrusande godståg. Här är Piratpartiet redan med, i konkret politiskt arbete, och visar vägen.

Toppa sedan dessa frågor med en allt mer utbredd misstro mot ordningsmakt, rättsväsende och tondöva lagstiftare. Den brasan tycks just nu få nytt bränsle så gott som varje dag. Och det verkar bara vara Piratpartiet som tar människors oro för hur det skall gå med rättsstaten och rättssäkerheten på allvar.

Slutligen vet vi naturligtvis inte vad som händer under valrörelsen. Dramatiska händelser, skandaler och självantända debatter kan ändra hela dagordningen, in i det sista. Men sådant går inte att planera för. Återstår att varje dag, på varje sätt, försöka sätta Piratfrågorna på agendan. Och min maggropskänsla säger mig att det kommer att lyckas.

22 kommentarer:

  1. Och händer inget smaskigt i debatten som kan dirigera bort uppmärksamheten från integritetsfrågor, så kan man väl alltid skapa något...

    SvaraRadera
  2. Bra ideer men jag skulle gärna se oss oms ett JA-parti snarare än ett NEJ-parti.

    JA till ett öppet internet
    JA till brevhemligheten
    JA till budbärarimmuniteten
    JA till en moderniserad upphovsrätt

    SvaraRadera
  3. Piratpartiet,.....tja...får nog mest röster p g a medborgare som tröttnat på de vanliga partierna.

    SvaraRadera
  4. Martin: Nja, håller inte riktigt med. Sitter man i regeringsställning ska man vara ett JA-parti, men sitter man i opposition så gäller "Just say NO!".

    SvaraRadera
  5. @Anders T: Jag trodde det var uppenbart nu att PP inte är som andra partier. Vi kan faktiskt säga JA även om vi inte är i någon regeringsställning.

    /A

    SvaraRadera
  6. Det är intressant att PP finns på kartan i alla fall.

    Det är ju ett tecken på att partierna i någon mening insett att PP är ett reellt hot och att de frågor som PP tar upp verkligen är viktiga för folket.

    Varför skulle de annars vila på datalagringslagen?

    SvaraRadera
  7. Apropå debatten:

    Vore det inte korrekt av Aftonbladet att bjuda in PP att skriva debattartikel och sedan följa upp den på nyhetsplats med hur många sidor som helst?

    En rejäl granskning av hur patentsystemet fungerar t.ex.

    SvaraRadera
  8. Skatterna.

    Om de blå laget får frågan om hur mycket mer pengar folk fått i plånboken under mandatperioden att lyfta så kommer det nog bli ett tungt argument för att inte byta regering.

    Nischfrågan fuldelning kan möjligen få högre prioritet hos förstagångsväljarna.

    Däremot tror jag fra-motståndarna behöver inse att vilken vi regering vi än får så kommer det spanas i kabel.

    Johan

    SvaraRadera
  9. Vi har två impopulära statsministerkandidater.

    Sahlin dras med belastningen av sin osympatiska och svaga personlighet.

    Reinfeldt har lyckats reta upp en avsevärd del av de borgerliga kärnväljarna och dessutom framstå som en känslokall och tondöv teknokrat som medvetet krossar livet för vanlig medelklass om de blir sjuka eller arbetslösa.

    Jag tror att SD och PP kommer att få rejält med proteströster från de väljare som tycker att de har två dåliga alternativ att välja på.

    SvaraRadera
  10. Jag tror att 'högerns' svek mot kärnväljarna kommer att avgöra valet av två skäl. Dels är många gruvligt besvikna i sakfrågor som berör dem, dels är skillnaden mellan 'högern' och vänstern mer eller mindre obefintlig idag.

    För min del innebär det här att jag kommer att rösta blankt i nästa val. Och jag tror inte jag är ensam.

    /Rickard

    SvaraRadera
  11. PP är emot FRA, IPRED, datalagringsdirektivet mm. De flesta debattartiklar handlar om problemen kring andra partiers förslag. Är det inte dags att föra fram en egen vision istället? Att vara emot är abstrakt, att istället berätta hur man vill att samhället ska fungera är konkret och kan kanske i det här läget vinna fler väljare. Så till alla PP:s bloggare: fram med framtiden! Hur fungerar biblioteken, skolan, polisen, vården, underrättelsetjänsten, EU och internet à la pirate?

    SvaraRadera
  12. @Anna Pettersson:

    Jag tycker nog att PP har gott om visioner.

    * Delad kultur
    * Fri kunskap
    * Skyddat privatliv

    Det du tar upp är bara ett fåtal exempel där nuvarande politik går på tvärs mot dessa mål.

    Det har aldrig varit PP:s intention att driva dagispolitik, eller på annat sätt malas ner i en diskussion om detaljer kring procentsatser hit och dit.

    SvaraRadera
  13. Skatterna är ett problem för de borgerliga.

    För precis som svenska folket är tämligen omedvetet om hur mycket de betalar i skatt, så är de omedvetna om hur mycket pengar som man faktiskt inte betalar i skatt just nu.

    Regeringen skulle ha sparat pengarna och betalt ut dem i klumpsummor två gånger om åretl

    SvaraRadera
  14. Det är massor av saker som kommer att avgöra hur folk röstar. Betydelsefullt är dock vilken eller vilka berättelser som politikerna kommer att lyckas pracka på väljarna.

    Alliansen kan vinna, om de lyckas få ut berättelsen "Du har fått det så här mycket bättre tack våra skatteavdrag". Hittills har Alliansen varit sugdåliga på berättandet, men de kan bli bättre (jag tänker dock inte hålla andan i väntan på detta).

    Vänstern försöker berätta "Alliansen har gjort allt så mycket sämre", men har uppförsbacke i berättandet. Dels är krisen global, vilket gör att lyssnarna inte skyller på regeringen, dels har medel-Svensson faktiskt fått det bättre. Kan gå, kan misslyckas.

    Piratpartiet har en långt mer trovärdig berättelse om "Snart kommer polisen att göra razzior hos dig för vad dina barn laddat ner och ditt porrsurfande registreras hos FRA". Det gäller dock att göra berättelsen så bred och konkret att folk som inte vet att det finns andra operativsystem än Windows begriper den.

    Berätta om familjen Nisse som får gå från hus och hem eftersom någon av de fem (antagligen) laddat ner något från nätet. Eller hur FRA läckte saker som Stina skrivit i sin epost, med skiljsmässa och avsked som följd.

    SvaraRadera
  15. Tjäder:
    "Regeringen skulle ha sparat pengarna och betalt ut dem i klumpsummor två gånger om åretl"

    Nja, det är väl vad s-regeringarna ägnat sig åt hela tiden. Men då med återbetalning i form av bidrag.

    Tycker inte stat och kommun ska norpa mer än nödvändigt. Detta i kombination med att man bara ägnar sig åt det absolut nödvändigaste typ försvar, polis, vård, infrastruktur osv.

    Johan

    SvaraRadera
  16. @Johan Tjäder

    Jag tror att du missförstod vad jag försökte säga. Jag föreslog att PP skulle marknadsföra sina positiva visioner inför valet på ett mer tydligt sätt. Det du säger om delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv är visserligen bra positiva slogans men jag tror fortfarande att ni kunde vinna fler röster om ni utvecklade mer konkret vad allt detta skulle innebära i vardagslivet. Och de förslag jag tog fram att börja med, som bibliotek, polis, underrättelsetjänst, vård mm är alla områden som faktiskt påverkas av PP:s program redan idag. Men ni har inte lyckats komma fram med den bilden. Så återigen, mot framtiden alla bloggande pirater! Ert program ser smalt ut men påverkar hela framtiden på alla möjliga områden. Dags att ni talar om hur om ni vill vinna i valet.

    SvaraRadera
  17. @Anna Peterson: Jag tror du kan vara lugn.

    Say no more...

    Allt har sin tid.

    SvaraRadera
  18. Bra Anna! Jag tror du har helt rätt!

    Det är nog så svårt att vinna ett riksdagsval på bara ett nej, man ska också locka väljare från kompassens alla riktningar.

    Har jag som väljare min ideologiska tillhörighet hos moderaterna, så måste jag övertygas överge dem till förmån av...vadå?

    Att...
    - kunna fildela?
    - hindra FRA att lyssna på Ryssen?
    - osv

    Det räcker inte! Du överger inte en ideologi i första taget och då behövs också en ny ideologi.

    Själv har jag min tillhörighet åt den vänstra halvan och måste på samma sätt övertygas lämna den ideologi som jag tror på.

    Jag är ganska så insatt i frågan och har följt debatten länge, så jag är redan övertygad. Men alla de som inte orkar läsa bloggar, söka information som faktiskt hotar många av våra grundläggande rättigheter, vem pratar med dem och ger det som de behöver för att övertygas?
    Men vi ska komma ihåg att det är inte riskfritt att prata ideologi heller, speciellt när PP ska vara block övergränsande.

    Det behövs både ideologi och beskrivning av den "nya rättsordningens" konsekvenser.

    SvaraRadera
  19. Opinionsmätningar avgör valet!

    SvaraRadera
  20. Håller med Thomas Tvivlaren: Anna kan vara lugn.

    Vi jobbar på så hårt vi kan. Om du gillar det, eller nån bryr sig, är förstås en annan sak.

    SvaraRadera
  21. Jo, jag vet att ni verkligen sliter för att PP ska komma in i riksdagen. Och jag vet att ingen kan begära att ni ska göra mer än ni gör. Det jag menar är att ni har kommit fram bra med att formulera problemen i dagens samhälle, men att det nu är dags att rikta om sig och tänka på visionerna.

    SvaraRadera
  22. @Anna Petersson: Med risk för att vara övertydlig: GMTA ;)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.