2010-08-24

Företagarpolitiken och internet


Både oppositionen och regeringen har nu presenterat sin företagarpolitik, som inte är speciellt upphetsande. (Se bloggposten nedan.)

Jag skulle våga påstå att ett fritt och öppet internet är en viktigare fråga, än de halvkväden som kommer från gammelpartierna. Vilket innebär att Piratpartiet har en mer företagarvänlig politik.

Ett fritt och öppet internet ger alla en chans att pröva många och nya affärsidéer. Till skillnad från företagande som bara sker i fysiska lokaler gör nätet hela landet – till och med hela världen – till alla företagares marknadsplats. 24 timmar om dygnet, alla årets dagar.

Det är på internet som de nya, spännande affärsmodellerna växer fram. Och på nätet är det lätt att hitta nya samarbetspartners, underleverantörer, affärsverktyg och hjälp. På nätet kan företagare tjäna pengar på wiki-liknande samarbetsprojekt och till och med skapa helt nya branscher.

Men allt detta är hotat. ACTA-avtalet kan vara på väg att göra internetleverantörerna ansvariga för vad som distribueras i deras kablar. Det skulle innebära att de inte längre vågar erbjuda sina kunder hela internet, utan bara sådant som godkänts i förväg. Det vore en katastrof för nätföretagandet och för internets hela dynamik.

Vissa stora nätoperatörer vill särbehandla trafik, vilket främst kommer att drabba små företag med nya idéer men litet kapital. EU:s tankar om nätcensur kan lätt bli ett verktyg för dem som är emot fri rörlighet för varor, tjänster och kapital. Och övervakningsstaten kommer att göra att folk drar sig från att använda nättjänster som inte är helt mainstream.

Fri global kommunikation är det i särklass viktigaste verktyget för dagens fria företagande. För utveckling. För tillväxt. Och Piratpartiet är denna fria kommunikations främsta politiska förkämpar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.