2010-12-26

09STOCKHOLM141 - Reality Check


Mer om – 09STOCKHOLM141 – det amerikanska ambassadtelegram som visar hur USA försöker påverka svensk politik vad gäller fildelning, internet och övervakning. Och låt oss nu försöka hålla huvudet kallt...

För många av de inblandade politikerna och för större delen av media är detta inte speciellt märkvärdigt. Kommersiella amerikanska intressen lobbar för sin sak och får sitt handelsdepartement och sin utrikesförvaltning att stödja dem. Amerikanska ambassader lobbar sedan olika länder, till exempel Sverige, i dessa frågor. Regeringen lyssnar och för samtal. Vissa påtryckningar mot vårt land förekommer i dessa samtal. Men inte ens det uppfattas som speciellt anmärkningsvärt av de inblandade.

Vad är då detta? Och vad innebär det?

Det är politiska överläggningar bakom slutna dörrar. Det är ett försök att påverka vårt lands lagstiftning utanför den demokratiska spelplanen. Det är mäktiga särintressen som försöker inskränka vår frihet på internet, via ombud.

Och det bevisar att Piratpartiet har haft rätt när det har påstått att så har varit fallet. Vilket, tyvärr, de flesta politiker, media och väljare inte kommer att bry sig om eller dra några slutsatser av. Den delen av denna historia verkar redan, tyvärr, ha fallit platt till marken.

Detta är irriterande, men vill man vara resultatinriktad – då bör man kanske istället fråga sig vad detta innebär för de politiska strider som ligger framför oss.

Ingen kommer längre att kunna förneka att starka amerikanska (och franska) särintressen är drivande vad gäller att göra internetoperatörerna ansvariga för den trafik som går i deras kablar. Det är bra att detta nu är klargjort. Det stärker korten för oss som vill bevara nätets frihet. Och det blir ett irriterande släpankare för dem som vill kringskära nätets frihet.

Ingen kan heller längre förneka att amerikanska (och franska) särintressen driver på för att återuppliva IPRED 2. Det handlar om direktiv på EU-nivå, som syftar till att ge fildelning samma straffvärde som till exempel våldsbrott. På samma sätt som ovan är det bra att detta nu är klargjort.

Och ingen kan, efter detta och tidigare ambassadtelegram, förneka att USA driver på svenska politiker i övervakningsfrågorna – till exempel vad gäller datalagringsdirektivet / teledatalagringen.

Detta måste lyftas och användas i debatten om dessa frågor. Men det kräver att vi är mer effektiva och fokuserade än tidigare. Jag menar, vi har ju inte ens lyckats göra en sak av att utredningen om den framtida svenska upphovsrätten drivs av en person som är jävig och part i målet...

Här måste alla goda krafter samverka. Piratrörelsen både i och utanför Piratpartiet måste resa ragg. De etablerade partier som har en frihetlig syn i dessa frågor måste hjälpa till att få fart på debatten. Samhällsdebattörer och media måste inse att detta är ett öppet mål. Internetbranschen måste gå in i den offentliga debatten på allvar.

För alla dessa deltagare i det offentliga samtalet finns det, i och med ambassadtelegrammen, nu ytterligare ett relevant argument: Det är nu bevisat att lagstiftningen drivs på av särintressen. Och svenska politiker verkar ofta sätta deras intressen framför svenska folkets intressen och frihet.

Bakgrundsmaterial: Se bloggposten nedan.

Uppdatering: Nyheter24 har, som hitintills enda media, en artikel om det som skett.

11 kommentarer:

  1. Möjligen är gammalmedia och politiker ovilliga att ta upp frågan om fildelning och övervakning eftersom detta kommer att gynna PP.

    Istället kanske det är taktiskt smartare att börja bråka om att Sverige inte pressande priserna på läkemedel så mycket som det var möjligt pga påtryckningar från USA.

    SvaraRadera
  2. @putte
    Sant - nyhetsmedia vill inte ta upp för många olika trådar samtidigt. Istället för att dra upp en helt ny tråd angående USA's odemokratiska påtryckningar, kan det vara bättre att spinna vidare på kritiken mot influensavaccinet.

    SvaraRadera
  3. Progressive Obama!26 december, 2010 17:47

    Var fanns alla de som nu ojar sig över att politikerna inte tillvaratar landets intressen när Sverige i massivt politiskt samförstånd och under den stockholmska tyckarelitens eniga jubel etablerades som Europas ledande bidragsfinansierade muslimska terrorexportör?

    Det känns mer än lovligt hycklande av alla dem som aldrig hade ett ont ord att säga om den processen att komma och låtsas att man bryr sig om Sveriges intressen nu.

    SvaraRadera
  4. Hoppas att Wikileakskällan den lille bögen Bradley Manning får livstids fänhelse och upprepade gruppvåldtäkter.

    SvaraRadera
  5. @Anonym:

    "Hoppas att Wikileakskällan den lille bögen Bradley Manning får livstids fänhelse och upprepade gruppvåldtäkter."

    Och exakt varför förtjänar du ett bättre öde?

    SvaraRadera
  6. Progressive Obama, vad svamlar du om? Ser inte ett vettigt ord i din kommentar, så försök förklara dig. Tack!

    // Barnkejsaren

    SvaraRadera
  7. @Anonym...hur gammal är du? varför ska en frihetskämpa/sanningsökare som Bradley Manning inte hyllas för sin hjälte insatts...han sitter i amerikanskt jädra tortyr fängelse i en liten isolerings cell för att försvara allas rätt att få veta sanningen!

    SvaraRadera
  8. Det där gnället att media inte vill ta i "piratfrågor" tycker jag är rätt ytligt. Det intressanta och det som jag sällan ser diskuteras är vad det kan tänkas bero på.

    Normalt sett skulle den typen av frågor vara klockrena för media. Att ställa sig på den svages sida.

    Anledningen till att det inte sker, däremot, är ju att piratfrågor i förlängningen är ett stort hot mot gammelmedia. Tidningsdöden har knappt börjat i världen, och än mindre i Sverige.

    Det kommer att ske de kommande tio åren, men man är mycket väl medveten om det redan nu. Tidningar kan existera på grund av det nyhetsmonopol de haft. Ett fritt internet är ett hot mot detta, och att supportera den typen av frågor skulle vara väldigt kontraproduktivt för en gammelmediaägare. I ett kontrollerat och filtrerat internet kan de däremot fortsätta existera på i stort sett samma sätt som de senaste 200 åren.

    Dagens frihetliga ideologier kring internet har alltså väldigt stora motparter i form av det politiska etablissemanget och den tredje statsmakten, plus hela upphovsrättsindustrin. Inga småkillar alltså.

    Hoppet för det fria internet står att finna hos företag som Google. Huruvida det kommer finnas tillräckliga ekonomiska incitament för dem att ta den striden på allvar återstår att se.

    Spännande tider.

    SvaraRadera
  9. Piratrörelsen... Det är en olycka att så många frihetstörstande människor har lierat sig med dem som vill ha en gratis lunch i stället för att liera sig med dem i "gammelpartierna" som har kämpat mot censur, diktaturer och centralstyrning.

    Det är lättare att stå emot påtryckningar om man knyter ihop gamla friheter med nya och skaffar sig allierade över flera generationer. Om de amerikanska påtryckningarna är genuina går det att göra mer åt dem om man begriper sig på mer av det som pågår och hittar de krafter inom USA som kämpar mot diktaturer.

    SvaraRadera
  10. Fråga är om USA:s hot genom ambassad-telegrammen är förenliga med WTO/GATT för att inte tala om FN-stadgan och principen om staters suveränitet.

    Nu är jag inte insatt i WTO-rätten, men vill minnas från tiden det begav sig att handelssanktioner i strid mot WTO/GATT kan berättiga en stat till motåtgärder (counter meassures).

    Har svenska regeringen undersökt rättsläget i dessa avseenden?

    SvaraRadera
  11. Rasmus (en annan)29 december, 2010 03:58

    @Magnus Redin

    I princip håller jag med dig. Problemet är att jag själv var just en sån som du pekar ut inne i ett av gammelpartierna. Och jag upptäckte till min förskräckelse att det inte längre var ok i partiet att kämpa mot censur, diktaturer och centralstyrning.

    I hela mitt partiaktiva liv hade jag trott att det var just dessa frågor som alla var överens om och som var själva den ideologiska grunden till partiets existens.

    Man kan säga att mitt gamla parti tvingade mig att bli piratpartist, det fanns inte längre någon plats i partiet för dessa frågor.

    Sen när jag lämnat det gamla, började jag förstå att fildelningsdebatten inte handlar om upphovsrätt. Den handlar om att upphovsrätten används som metod för att införa censur, diktatur och centralstyrning.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.