2010-12-26

Medan politikerna ägnar sig åt annat...

Enligt en rapport skulle häktningstiden för misstänkta brottslingar kunna halveras. Det skulle innebära stora ekonomiska vinster. Men framför allt humana vinster. Att någon är häktad är ju inte samma sak som att han eller hon är skyldig.

Vem är det då som står bakom denna rapport? Politikerna? Nix. Statsförvaltningen? Nope. Kriminalvården? Nä. En statlig utredning? Icke.

Istället är det ekonomer på Handelshögskolan i Stockholm som har utrett frågan.

Dessa ekonomer har gjort ett bra jobb med intressant resultat. Det skall vi vara tacksamma för. Men visst är det ett underbetyg åt politiken och byråkratin att de inte förmår hantera sådana här frågor. Sverige har ju faktiskt fått internationell kritik för att vi har orimligt långa häktningstider.

8 kommentarer:

  1. Ja det är en märklig värld vi lever i när man måste tala ett ekonomiskt språk för att få gehör för mänskliga rättigheter. Även om det är bra att man påtalar detta, för då blir argumenten starkare, men vi har blivit tränade i detta tänk.

    SvaraRadera
  2. Rolig julläsning: Robotpartiets blogg: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/12/25/rolig-jullasning-robotpartiets-blogg/

    SvaraRadera
  3. Muslimska terrorister skall givetvis ha häktningstider som på Guantanamo

    SvaraRadera
  4. "Muslimska terrorister skall givetvis ha häktningstider som på Guantanamo"

    Ehh? Då krävs det ju att det är bevisat att de är "muslimska terrorister"...........................................................

    SvaraRadera
  5. Svara inte nazistsvinet.

    SvaraRadera
  6. Politiska nickedockor lyssnar på tydliga och enkla ekonomiska argument och fruktar exponering i media.

    Men samtidigt har det gjorts en förändring i rättegångsbalken som innebär att häktningstiden i ett första skede kan förlängas direkt med två veckor istället för som tidigare med högst en vecka i taget (för att sedan rulla på allt medan åklagarna och polisen gör vad de nu än gör).

    SvaraRadera
  7. Anonym Anonym sa...

    Sade:

    Muslimska terrorister skall givetvis ha häktningstider som på Guantanamo

    Klockan:
    26 december, 2010 19:25



    Till detta har jag att säga:
    Hoppas för din egen skull att ingen anklagar dig för att vara en muslimsk terrorist.

    SvaraRadera
  8. Dessutom så har vi oskicket med "fulla restriktioner" som i praktiken innebär att den häktade isoleras under de långa häktningstider som HAX mycket riktigt påpekar att vi fått FN kritik för.

    Till den svamlande anonym som har åsikter om muslimer och häktningstider vill jag bara hälsa att ett effektivt sätt att få dig att ändra uppfattning vore att vid en hemlig rättegång låta häkta dig fvb Guantanamo på obestämd tid. Klokare lär du inte bli men kanske något mer ödmjuk.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.