2011-01-16

Den europeiska superstaten, del 2


I min förra bloggpost skrev jag om att EU har blivit något helt annat och värre än det vi svenskar en gång trodde att vi röstade ja till. Och nu sitter vi i rävsaxen. Vårt medlemskap är inskrivet i grundlagen. Inte ens om vi skulle vilja kan vi gå ur EU på ett snabbt och rimligt smidigt sätt.

Så – i vart fall för tillfället – får man nog försöka göra det bästa möjliga av situationen. Och det är inte det lättaste.

Regeringen, större delen av oppositionen och de flesta svenska ledamöter i Europaparlamentet drar, aktivt, åt fel håll. Vart och vartannat beslut de fattar ger oss mer överstatlighet, mer byråkrati, mer politisk klåfingrighet, mer kommandoekonomi och mer makt åt olika särintressen i EU.

Om mycket av detta svävar svenska folket i okunskap – eftersom svenska medias EU-rapportering är under all kritik.

Den är rent skandalöst dålig. Det lilla media tar upp rör toppmöten, en och annan valutakris och ett eller annat bråk mellan EU:s ledare. Men den störtflod av sakfrågor som EU dagligen hanterar lyser i princip med sin frånvaro i större media.

Tänk dig att pressen slutade skriva om vad som sker i riksdagen. Upprörda röster skulle höjas för att det undergräver demokratin och håller väljarna i okunskap.

Att det inte finns någon nämnvärd svensk EU-rapportering är värre. EU har nämligen större inflytande över svensk lagstiftning än riksdagen.

Europapolitik säljer inte lika många lösnummer som Let's Dance. Svenska journalister är som regel okunniga om både beslutsprocessen och sakfrågorna i EU. Bryssel, Strasbourg och Luxemburg känns som avlägsna platser – vilket skapar en illusion av det som sker där inte rör oss. Vilket är en total missbedömning.

Det märkliga är att media är medvetna om detta – men att de ändå inte tycks ha några planer på att göra något åt saken.

De medborgare som vill veta vad som sker i EU är hänvisade till några få kanaler som, i sammanhanget, tyvärr har rätt begränsad räckvidd. Som Europaportalen, MEP:arnas egna hemsidor och enstaka bloggar. Alternativet är att söka information på egen hand i ett system som är så snårigt att till och med vi som jobbar i det har svårt att finna vad vi letar efter. Och man måste i princip vara på plats för att kunna hänga med i alla snabba turer.

Norge, som inte ens är med i EU, har bättre EU-bevakning i media än Sverige.

EU:s demokratiska underskott kan inte bara skyllas på politikerna. Så länge media inte bryr sig om att informera svenska folket om vad som sker – så länge kan vanligt folk inte ens förhålla sig till EU-politiken. Än mindre påverka vad som sker.

På så sätt kan EU ostört fortsätta att förvandlas till något som vi inte vill ha.

11 kommentarer:

  1. Men det är väll så vi vill ha det!?

    Om Svenska folket visste vad EU handlade om hade nog opinionen 1994 varit av en helt annan karaktär, samma sak gäller nog nu. De enda som är EU förspråkare i dag är särintressen eller då som fortfarande tror på propagandan vi fick 1993/1994.

    SvaraRadera
  2. Sverige gick aldrig med i EU.

    När medlemskapet var på tapet gjorde de stora medierna det strategiska misstaget att satsa sina journalistiska resurser på att täcka de stora mastodontmötena. Det blev en extra tunggumpad utrikesjournalistik, som inte sålde. Då utrikesjournalistik är en dyr genre var lätt att skära ned på EU-bevakningen internt. Fast Europa är inte EU:s institutioner, det är även kultur, sport, skolpolitik etc.

    För att förstå Europa måste du släppa det svenska perspektivet.

    Vad händer på Milanos modescen? Hur står det till med könssjukdomar i Tjeckien? Diskuteras miljöfrågor i Ungern? Hur är det att gå i skolan på Malta? Hur firar judar runt om i Europa hannukha? Hur ser Londons klubbscen på Swedish House Mafia?

    De frågorna får folkets Europa att leva, och vi märker att ibland är de som bor i Liège eller Maribor oss närmare än de som bor i Katrineholm. Det är Jürgen Habermas tanke om en gemensam europeisk offentlighet. Utan det perspektivet blir redovisningen av institutionerna ett sömnpiller.

    SvaraRadera
  3. Det ligger nog en del i det.

    Problemet är att den medierapporteringen inte heller existerar.

    SvaraRadera
  4. HAX

    Jag får erkänna att jag inte kan så mycket om Piratpartiets ambitioner.

    Men kan man nära den förhoppningen att partiet förespråkar direkt demokrati (faktiskt individuellt självbestämmande) framför indirekt demokrati (fyra års planlagt överförmynderi)?

    Som liberal med förkärlek till de mänskliga fri- och rättigheterna kan jag tycka att det är ganska givet att direkt demokrati är en bättre garanti för dessa än vad indirekt demokrati.

    Den indirekta demokratin grundas ju faktiskt på en partioligarskisk diktatur som är känslig för påverkan från främmande makt och lobbygrupper.

    Med direkt demokrati blir det svårare att muta sig till lagstiftning, men framför allt får individen mer ansvar och mer egenmakt.

    SvaraRadera
  5. Waldemar:

    "Vad händer på Milanos modescen? Hur står det till med könssjukdomar i Tjeckien? Diskuteras miljöfrågor i Ungern? Hur är det att gå i skolan på Malta? Hur firar judar runt om i Europa hannukha? Hur ser Londons klubbscen på Swedish House Mafia?"

    Vem bryr sig? Inte jag i alla fall och säkerligen inte pressens konsumenter heller.

    HAX:

    Pressen är väl som vilka andra företag som helst. De ska tjäna pengar och har inget "samhällsansvar".

    Nej, bort med subventionerna till dem. Min pizzeria på hörnet får inga statsbidrag. Men det är klart. Tror inte ägaren är polare med politikerna heller. "Sida vid sida..."

    SvaraRadera
  6. @Tristan Vad är direktdemokrati?

    Innebär det att jag får ha ihjäl mina meningsmotståndare bara för att jag kan och ifall jag har möjligheter till det?

    Mer kontant än så kan det nog inte bli.

    Under jul- och nyår var jag uppe i det nordligaste sverige. Aldrig någonsin förr har jag hört så mycket av ursinnig negativism uttryckas. Allting var bara skit! Sagt i och för sig i en nästan beckmörk tillvaro.

    Det som gjorde mig rädd var att en hel del hade licens på vapen och precis som Mangs i Malmö gick omkring beväpnade.

    Genomgående hatobjekt var EU och allt som det medförde.

    Väl tillbaka här på ön fick jag en möjlig förklaring.

    - Äsch, det handlar bara om obehandlade depressioner som fått fotfäste i skeva tankemönster. I grunden s.k "klassisk betingning". Dvs att allt som den deppade människan upplever oavsett vad tolkas negativt och av det uppstår på så sätt hos en del ett skevt tankemönster.

    Snarlikt det som uppstod hos Tuscon-killen Jared Lee Loughner.

    SvaraRadera
  7. Araneo

    Med direktdemokrati menar jag en person en röst, genom folkomröstning med en konstitution som gör det omöjligt att bryta mot de mänskliga fri- och rättigheterna.

    Till denna direktdemokrati skulle det finnas en konstitutionsdomstol som förhindrade populismens tillfälliga vredesutbrott att komma till uttryck i lagstiftning i strid mot mänskliga fri- och rättigheterna.

    SvaraRadera
  8. Tristan:

    Vad är föredömet? Schweiz?

    SvaraRadera
  9. Ulf Åkesson,

    "föredömet" är den svenska politiska adeln som inför det totala kontrollsamhället och säljer ut våra personuppgifter till främmande makt.

    Jag menar att den indirekta demokratin, utövad av den partioligarkiska diktaturen, inte borde ha den enskildes förtroende, eftersom den tar väldigt lite hänsyn till mänskliga fri- och rättigheter.

    Det grundläggande är ju att individen är suverän och självbestämmande, varför den bör få företräda sig själva.

    SvaraRadera
  10. Tristan:

    Det köper jag, men jag tänkte på om du har något föredöme vad gäller direktdemokrati. Själv ser jag Schweiz som föredömligt på många sätt. :)

    SvaraRadera
  11. Svenska folket tycker i allmänhet att TV:s regionala nyheter tar upp lagom eller strax över lagom med nyheter från omvärlden.

    Om man verkligen skulle vilja göra något åt medierapporteringen så vore det väl att ha regionala nyheter med EU-vinkel.

    Sådant som slår direkt och tydligt mot folks vardag kan man väcka intresse för. Men resten får nog den lilla klicken extra politiskt medvetna stå för i alla fall.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.