2011-05-17

EMU: Och det här går bra..?

Portugal har fått låna motsvarande 700 miljarder kronor för att komma till rätta med sina ekonomiska problem. Bland annat en rejäl hink med svenska skattepengar.

Och Grekland meddelar att landet vill "omstrukturera" de nödlån det fått. Det vill säga slippa betala en del av dem. Vilket fått Tyskland – som fått stå för en stor del av pengarna – att gå i taket.

Det där med en "one size fits all"-politik på valutaområdet visade sig vara en precis så dålig idé som vi kritiker påstod. Enda trösten är att Sverige står utanför EMU, vilket innebär att vi inte tvingas kasta in riktigt lika många svenska skattekronor i detta svarta hål som vi annars hade fått göra. Men det blir dyrt nog ändå.

17 kommentarer:

  1. Vad är alternativet? Ska vi ha ett dussin (eller kanske två dussin) olika valutor i Europa? Måste finnas ett sätt att förbättra det nuvarande ekonomiska samarbetet.

    SvaraRadera
  2. Jag är svensk pensionär (SEK) i Spanien (EUR), reser dit via Danmark (DKK), har konto i Schweiz (CHF) och är varje år i Woods Hole (USD). Vad är problemet med flera valutor?

    SvaraRadera
  3. Lol, vi har haft olika valutor sen myntsystemet blev allmänt accepterat och jag tror faktiskt olika länder bedrev handel med varandra innan EUR uppfanns.

    /A

    SvaraRadera
  4. Frågan är nog inte om det skulle vara möjligt att varje nation skulle ha sin egen valuta, för där är ju svaret uppenbart, man behöver bara blicka circa tio år tillbaka i tiden.

    Frågan är väl snarast vad skulle kostnaden av det vara?

    SvaraRadera
  5. Skatt är Stöld17 maj, 2011 18:20

    "Vad är alternativet? Ska vi ha ett dussin (eller kanske två dussin) olika valutor i Europa?"

    På samma sätt som vi inte ska ett pris på bröd i hela Europa så ska vi inte ha ett pris på risk/lån. Centralplaneringen funkar uselt och ju större område man försöker styra priserna över desto värre blir det.

    Lösningen är så klart att ha marknadsräntor där räntan sätts av utbud och efterfrågan, av långivare och låntagare. Vill många låna så går räntorna upp och om många vill spara så går de ner. Lämpligtvis avskaffar man centralbankerna och har en valuta som är uppbackad av tex. guld.

    SvaraRadera
  6. Inte för att jag är någon vän av euron, tvärtom, men man kan ju inte låta bli att undra hur längre borgarlibertareanerna ska sitta och putsa sina små mantran om marknaden.
    Keyes, osynliga handen, Marknaden, S:t Utbud och S:t Efterfrågan funkade inte ens under Reagans och Thatchers glansdagar.
    Sluta hänga med Bard och skaffa er lite empiri, grabbar.

    SvaraRadera
  7. Stjäl från de rika: Jobbar du på att bli stå-uppare?

    SvaraRadera
  8. Stjäl från de rika,

    kan du utveckla vad du menar med att utbud och efterfrågan inte fungerar?

    SvaraRadera
  9. @Ssargon och Jonas V: Han kan naturligtvis inte förklara det. Samhällsekonomi och krafterna som styr marknaderna (alldeles av sig själv) har vänstertomtarna aldrig förstått sig på.

    Marknadskrafternas och kapitalismens inneboende autonomitet (omöjlig att styra) stör socialisterna nått alldeles oerhört.

    De tror verkligheten är som en långfilm som en regissör kan få att bli precis som han vill.
    Det blir lätt så i föreställningarnas dimension där sagoberättandets symbolik tar över beskrivningen av verkligheten och sanningen.

    SvaraRadera
  10. e/LD,

    jag trodde inte heller att han kunde det. Dock vore det intressant att läsa hur han förklarar det.
    Om jag gissar har han/hon inte förstått begreppen som t ex vad Adam Smith menar med den osynliga handen.

    Din beskrivning av film är talande. Det fick mig att tänka på att många i Hollywood är vänstermänniskor. Om det finns ett samband med det du skriver vet jag dock inte.

    SvaraRadera
  11. Det är först när ett land misskött sin ekonomi som valutan är ett problem. Då kan man nämligen inte, som tex Sverige, smygdevalvera utan är tvungen att verkligen sänka folks löner. Alla förstår att detta är fan så mycket jobbigare än devalvering där folk har lika många kronor i plånboken men saker, speciellt utlandsresor, blir dyrare.

    Poängen är att det inte är valutan som är problemet utan att ett land missköter sin ekonomi. Om man sköter sig så kan man ha vilken valuta man vill.

    SvaraRadera
  12. ...som Euron är ett problem... skulle det va

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. Är ju skönt att höra att Grekland skär ner, dvs bygger en formula1-bana... http://englandexpects.blogspot.com/2011/05/when-in-debt-best-get-onto-starting.html

    SvaraRadera
  15. @Jonas V: Om du gillade filmliknelsen så var det från det här klippet jag inspirerades.

    Alfonzo Rachel om Obama, Vita Huset, revolutionära poeter, vänsterfolk och demokratisk representation

    Zo är tyvärr inne på Gudsspåret för mycket för min religionsindifferenta, sekulariserade, råbarkade smak. =)

    Han är hur som helst värd att lyssna på emellanåt om man kan/orkar sålla ut Gudsbabblet då och då.

    SvaraRadera
  16. @Anonym 08:29 Visst, och om alla sköter sig fungerar kommunismen också. Problemet är att inte alla sköter sig, och det finns inte en naturlig mekanism för att hantera det. Har alla länder en egen valuta blir endast de själva lidande av att de missköter sig, men med Euron får alla andra länder betala.

    SvaraRadera
  17. @Anonym 13:59

    Skönt att höra. Då slipper vi oroa oss för det amerikanska budgetunderskottet. Dom har ju dollar så det är bara dom som drabbas.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.