2011-11-10

Vykort från demokratifabriken

Amelia Andersdotter, snart ledamot i Europaparlamentet

Pirate MEP Engström är nu på väg till flyget, för att resa hem över helgen - och jag börjar se slutet på en oerhört intensiv vecka i Europaparlamentet. I eftermiddag skall jag städa bland mail, bokningar och meddelanden. Och i morgon skall jag förhoppningsvis hinna med en del presskontakter och utåtriktad verksamhet.

Ryktet säger att piratpartiets Amelia Andersdotter snart kan få tillträda som ledamot i Europaparlamentet. (Sverige fick ju två extra platser med Lissabonfördraget.) Om man får tro media har nu alla berörda parlament i EU ratificerat pappren. Då återstår att se hur detta kommer att omsättas i praktiken. I den bästa av världar skulle hon kunna tillträda redan nästa månadsskifte. Och worst case scenario är att det hela fastnar i något nytt byråkratiskt träsk. Vi får se, helt enkelt.

Mycket av den politiska verksamheten denna vecka har kretsat kring ACTA-avtalet. Det kommer en uppsamlingspost om detta i morgon, eller under helgen.

Dessutom finns ett par informationsprojekt i pipelinen, som skall vara klara innan årsskiftet. Dels sammanställs en bok med Christian Engströms samlade texter (och lite nytt) om behovet av en upphovsrättsreform. Den kommer att publiceras på engelska och finnas tillgänglig som fri PDF och i tryckt upplaga via print-on-demand. Dels är ett Big Brother-index på gång, som rankar länder utifrån ett övervakningsperspektiv. För båda dessa projekt får vi hjälp av folk utanför kontoret.

Nästa vecka är Europaparlamentet i Strasbourg. Det enda "heta" på föredragningslistan, ur ett piratperspektiv, är en frågestund om nätneutralitet. Men veckan är ändå sprängfylld med möten. Utöver rena arbetsmöten har vi en kö av lobbyister, myndigheter och andra som vill träffa Christian. Och på onsdag morgon har de svenska ledamöterna en frukost med EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Samtidigt forsätter dramatiken kring euro-krisen att dominera EU och dess institutioner. Även om detta inte är en piratfråga, så har den ändå ett visst underhållningsvärde...

9 kommentarer:

  1. Aktivistlooken är borta?! Kanske var ett inträdeskrav.

    SvaraRadera
  2. Heja Amelia! Jag röstade ju på dig i valet :)

    SvaraRadera
  3. AA brukar inte se ut så. Det var jag som grep tillfället i flykten på ett seminarium.

    SvaraRadera
  4. AA brukar inte se ut så.
    -------------------------
    Synd.Förvisso är hon naturligt stilig men som hon ser ut på din bild hade hon kunnat bära en roll i vad som helst av Noel Coward.
    Hälsa henne det.

    SvaraRadera
  5. Heja Amelia från mig också! /A

    SvaraRadera
  6. Har du några tankar kring hur vi kan få fart på ACTA-debatten? Det är rent ut sagt knäpptyst här hemma.

    SvaraRadera
  7. ACTA diskuteras i näringsutskottet på tisdag (http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=5795&docid=B2095514E354DF71C1257944006B2CF9) Bra läge att höra av sig till folk i näringsutskottet och få dem att fatta vad det handlar om. Sen är väl det smartaste att få gammelmedia att skriva om det. Bästa sättet att göra det är att maila journalisterna direkt (kolla vilka som skrivit om acta på dn (hans rosén), svd, osv.) och be dem skriva.

    / Rikard

    SvaraRadera
  8. Det är ju bara ett år sedan riksdagen godkände ändringsprotokollet. Det var ju raskt marscherat av EU!

    Betänkande 2010/11:KU11 Godkännande av EU:s regler om övergångsåtgärder avseende Europaparlamentets sammansättning

    Sammanfattningsvis innebär uppgörelsen att länder som ska få mandat får dem, Tyskland får behålla sina 99 mandat, trots att de bara ska ha 96 och att EP alltså kommer att ha 754 ledamöter under resten av mandatperioden. Därefter försvinner Tysklands tre gamla platser och parlamentet får 751 ledamöter som det var tänkt.

    De nya ledamöterna kan utses genom val, genom att beakta valresultatet från 2009 eller på det sätt medlemsländernas parlament bestämmer. Här i Sverige utses ledamöterna med beaktande av valresultatet 2009. Det har riksdagen bestämt genom en tilläggsbestämmelse i vallagen.

    Protokollet träder i kraft vid månadsskiftet efter sista ratifikation. Därpå måste valmyndigheten fatta beslut om vilka personer som har valts baserat på valresultatet 2009. (Det vet vi ju, men det formella beslutet måste ändå fattas.)

    Egentligen skulle detta ha varit klart 1 december 2010, men ja...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.