2014-09-24
Sverige - landet där rättvisan har partibok
Det gick bra för (SD) även i de kommunala valen. Som effekt av detta kommer vi att få fler sverigedemokrater som nämndemän – det vill säga politiskt utsedda amatördomare, som är med och dömer i våra tingsrätter. Detta har väckt reaktioner och skapat oro.
Och naturligtvis – det är ett problem om de som skall döma i våra domstolar kan antas ha förutfattade meningar om vissa av de åtalade. Men det är ju inget som är unikt med nämndemän från (SD). Det finns gott om tänkbara rättsfall där det kan vara problematiskt om en moderat, vänsterpartistisk, folkpartistisk eller socialdemokratisk nämndeman dömer helt eller delvis utifrån partiboken. (För att inte tala om de nämndemän från (Fi) som nu kommer att inta Stockholms Tingsrätt.) Eller att en domare över huvud taget kommer ur den politiska sfären.
Enligt en akademisk undersökning (Rundkvist, Stockholms Universitet, 1995) säger sig hälften av nämndemännen vilja döma utifrån sina politiska åsikter. En tredjedel säger sig göra det. Och detta var alltså redan långt innan (SD) hade så mycket som en enda nämndeman.
Så det är så dags att bli upprörd nu...
Problemet har varit känt länge. Systemet väcker förvåning och förfäran när man berättar om det för människor som arbetar med juridik i andra länder. Men våra politiska partier håller envist fast vid att de skall fortsätta utse lekmannadomarna i de lägre rätterna.
Med risk för att vara tjatig: I en demokratisk rättsstat skiljer man på den lagstiftande och den dömande makten. Detta är en grundläggande rättsprincip som är till för att undvika maktövergrepp, politiska domar eller för den delen politisk nepotism. Men den insikten har aldrig slagit igenom i Sverige.
Själv bråkar jag, som många redan vet, just nu med makterna i ett surrealistiskt skattemål – och ser en rättegång närma sig i expressfart. En rättegång där nämndemän utsedda av de politiska partier som jag dagligen häcklar, kritiserar och hånar på denna blogg (och på andra håll) skall sitta till doms över mig. I ett mål som i grunden handlar om den politiska klassens finansiering av sin egen makt. Det lär bli... intressant.
Well. Vi kör en film i repris för att åskådliggöra detta (och en del andra) problem med våra tingsrätter. Här är Rätten och rättvisan – en grej jag gjorde för TV8 för en del år sedan. Enjoy!
Rätten och rättvisan from Henrik Alexandersson on Vimeo.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
HAX, vilket system vill du ha istället. Lottade jurymedlemmar? Inga lekmän alls i domstolarna? Eller vad?
SvaraRadera(Ett nästan ännu värre system är att domar-karriären bygger på att i perioder arbeta på departementen och där se lagen med överhetens perspektiv. De som är mest brown-nosing mot politikerna är de som sen blir utsedda till de högre rätterna.)
En grundläggande juridisk utbildning borde vara ett minimikrav för att få besluta i en domstol.
RaderaI ett samhälle där man kräver trafikkunskaper för bilförare, och behörighet för elektriker så kan det väl inte vara så himla svårt att ställa lite krav på de som avgör andra människors llvsöden.
Dessutom vore det bra med ett personligt ansvar med påföljder för de nämndemän som dömer uppenbart fel.
Olaf
Något form av nämndemannasystem, förmodligen. Men utan politisk koppling. Och med krav på 5-10 poängs grundläggande juridiska studier, inte minst vad gäller bevisvärdering.
RaderaKanske.
Berätta mer om skattetvisten, länk?
SvaraRaderaDet är så mycket som är absurt i den historien att jag kommer att ta en bit i taget. Just nu jobbar jag på en debattartikel som kan ge saken en extra twist och koppling till andra frågor. ;-)
RaderaHar det skrivits några ingående längre artiklar eller böcker om nämndemännens partiskhet?
SvaraRaderaLekmän som domare, heter en bok av Christian Diesen, vill jag minnas. Mycket akademisk.
Radera