2017-04-26

Demokratin - en historisk parentes?


Politikerna och deras funktionärer tar sig ständigt allt mer makt.

Denna makt centraliseras och flyttas allt längre bort från medborgarna.

Insynen och delaktigheten i den demokratiska processen blir allt mindre.

Våra fri- och rättigheter inskränks i många små steg.

Yttrandefriheten begränsas och överheten försöker strypa internets fria informationsflöde.

Skatterna blir ständigt allt högre, vilket i sig bidrar till att flytta makt från folket till den härskande politiska klassen.

Folket blir allt mer kontrollerat och övervakat.

Dessa förändringar sker alltid i samma riktning, i en till synes icke-reversibel process. Människors frihet och makt över sina egna liv begränsas – medan politiker och byråkrater blir allt mer allsmäktiga.

Med risk för att tjata: Folket blir allt mindre av fria medborgare och allt mer av undersåtar.

Politiskt finns kanske inget bättre att hoppas på. Samtliga riksdagspartier är del av problemet. Så gott som alla politiker låter sig berusas och korrumperas av makten.

Vad berättar det här – egentligen? Vilka blir konsekvenserna – nu och i morgon?

5 kommentarer:

  1. Ja, så är det tyvärr. Jag vet inte hur man ska förhålla sig heller. Mycket verkar bero på systemiska effekter som det är svårt att göra något åt.

    Allt är dock inte irreversibelt. Internet ökade informationsfriheten enormt och bröt en trend av allt mer centraliserad propaganda. Sådana plötsliga teknologiska förändringar kan ändra spelplanen.


    /underhunden

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Ju mer det dras samman mot centrum, desto närmare kommer vi en singularitet.

    Är det inte det vi borde påskynda?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
  3. Det blir naturligtvis revolution.

    Med hjälp av internet och den okontrollerade informationsspridning som det innebär blir det för var dag allt mer uppenbart 'med hur vilken ringa visdom denna världen styrs'. Tror det var Oxenstierna som skrev det till sin son.

    Poserande lallare och lallande posörer, tanketomma och med intellektuell svikt men gott om emotionell inkontinens. Tycker, känner, tror och upplever och låter de högtravande ambitionerna och målsättningarna vara lika med resultat.

    Vi går mot en kinetisk lösning.

    SvaraRadera
  4. Och i varje val får riksdagspartierna >95% av rösterna. Så överlag verkar ju väljarna vara mycket, mycket nöjda med läget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att vi har inget val(!).

      I USA kunde Trump mer eller mindre komma in från sidan och 'kapa' republikanerna. Inget kunde hindra honom från att uppträda som republikan och begära att bli betraktad som republikan.

      Ingen skulle kunna utge sig för att vara moderat eller sosse och kunna bli vald utan att den personen dessförinnan masserats åratal inom partiorganisationen och befunnits utrustad med korrekt värdegrund.

      Partistöden möjliggör isolering för partiledningarna och de väljer gärna den positionen, den är ganska bekväm och man har ju faktiskt mer gemensamt med partister i andra partier än med sina väljare.

      Revolution! Man lyckades ju väl med Ceaușescu som pensionerades lite hastigt och kanske något utanför boxen.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.