2007-01-04

EU-mygel på hög nivå

Som jag tidigare berättat kan den svenske moderaten Gunnar Hökmark komma att bli ledare för den konservativa / kristdemokratiska partigruppen, EPP-ED, i Europaparlamentet.

Omröstningen sker på tisdag – och ungefär så här ligger landet. Det finns tre huvudsakliga motkandidater...

Dels har vi en italienare som italiernarna kommer att rösta på i första omgången. När han sedan fallit finns det hopp om att de kan komma att rösta på Hökmark.

Sedan har vi en österrikare vars främsta merit är att han är österrikare – det vill säga att han förväntas upprätthålla den tyskspråkiga sfärens inflytande över partigruppen.

Och så har vi huvudmotståndaren – som är fransman. Joeph Daul. Han talar tyska och franska, men ingen engleska. Han är även bonde och tjänar storkovan på EU:s jordbruksstöd. Detta är kandidaten för dem som inte vill att EPP-ED skall bråka om jordruksstödet, ifrågasätta välfärdsstaten, stöka om arbetsrätten eller driva marknadsliberala reformer.

Känslan just nu är att Hökmarks chanser är 50/50.

Det hela kan komma att avgöras av de brittiska konservativa, the Tories.

Och det här är intressant...

Tories har ofta varit de svenska moderaternas enda bundsförvanter när det gäller att bekämpa EU:s byråkrati, regelträsk, klåfingrighet och pengagalopp.

Så då borde väl Tories rösta för Hökmark? Eller..?

Nja... Vissa Tories kommer att rösta för Hökmark. Andra Tories kommer medvetet att rösta på den sämste tänkbare kandidaten – fransmannen. Tanken bakom detta är att det då kan bli lättare för dem att lämna EPP-ED och bilda en ny, oberoende EU-skeptisk partigrupp (dock tyvärr helt utan inflytande).

Man kan förstå tankegången. Men jag är inte helt säker på att den är så framgångsrik.

Även om Tories lämnar EPP-ED och bildar eget, så kommer britterna under överskådlig framtid att fortsätta vara med i EU. Dock ett EU med en svagare EPP-ED-grupp och med minskat brittiskt inflytande...

Stanna och slåss för frihet – eller flytta till gubbhyllan, där man kan sitta och häckla eländet utan att någon annan bryr sig – det är frågan för the Tories.

Jag föredrar nog att Tories stannar och slåss. Med en marknadsliberal, ideologiskt i grunden sund och reformvänlig Hökmark som ledare för EPP-ED – då skulle de svenska moderaterna och brittiska Tories faktiskt kunna bromsa upp vansinnet och röja mark för frihetliga reformer.

Alternativet är dystert – mer byråkrati, mer jordbruksstöd, mer regleringar, mer klåfingrighet, mer politik, högre skatter, mer välfärdsstat och mer protektionism inom EU.

6 kommentarer:

  1. Det är sant att det är otillräckligt om tories lämnar den där protektionistiska sörjan. De måste äntligen få ändan av vagnen och verka för EU-utträde. Ett Storbritannien befriat från EU-maskineriet skulle genom exemplets verkan göra mycket mer för ett friare Europa än meningslöst pladder i en överbetald diskussionsklubb.

    SvaraRadera
  2. Har du inte lite väl höga förhoppningar på vad Hökmark och t o m EPP kan göra? Ärligt talat tror jag inte att vi kommer att märka någon större skillnad på vem som sitter som ledare för EPP.

    Det är väl klart att det blir lite bättre med Hökmark än en galen fransman men att det skulle vara skillnaden mellan ökenvandring och paradis har jag mycket svårt att tro.

    SvaraRadera
  3. Jonas: Det tar säkert tid att vända skutan. Men det är bättre att man försöker än att man håller fast den nuvarande kursen.

    Såsse: Mygel = upplyftande, intressanta och underhållande maktstrider. Som i SSU, ungefär. ;-)

    SvaraRadera
  4. Henrik, Flavian och Jonas!

    Vad vet ni om skällande katter? Läs här:

    Barking cats

    SvaraRadera
  5. Visst, den skällande katten är en relevant liknelse.

    Arbeta gärna för ett EU-utträde, med eller utan EES-avtal.

    Men, innan vi når dit - så kan jag inte tänka mig annat än att görs så mycket motstånd mot EU:s byråkrati, klåfingrighet och kleptokrati som möjligt.

    Vi kommer att vara med under överskådlig framtid. Och vi kommer att få leva med konsekvensen av de beslut som fattas.

    SvaraRadera
  6. Jag förstår - men gör dig beredd på att bli besviken.

    För att genomföra förändringar i en sådan organisation som EU krävs det inte bara intelligens, kunskap, tålamod men också list, hänsysnlöshet och mod.

    Jag har träffat GH och även om han säkert är bättre än övriga kandidater så ser jag inte i honom en modern Martin Luther.

    Å andra sidan skulle jag vara mycket förvånad om Tories verkligen går på den linje du förutspådde.
    Några Tory MEPar som t ex Daniel Hannan kan tänkas att vara så illistiga men övriga kommer att följa order från London och där har man inga som helst tankar på att lämna EPP trots (eller kanske just därför(!)) att det var det enda verkliga löftet som Cameron avgav under partiledarvalet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.