Efter att miljöförvaltningen i Göteborg satt ner foten, så har soporna nu tömts på saluhallen Briggen.
Sophämtningen för alla saluhallens hyresgäster upphörde efter att ett av företagen försatts i blockad av facket – den nu riksbekanta salladsbaren Wild´n Fresh.
Konflikten om kollektivavtal för ett företag har alltså, på fackets initiativ, även drabbat de företag som redan har sådana avtal!
Fackets tanke är uppenbar. Genom att mobba och straffa oskyldiga försöker man åstadkomma "kamratfostran" för att öka trycket mot det företag man ligger i konflikt med.
Sådant borde fan vara olagligt!
Länk
Anledningen till att soporna hämtas är att sophämtning är myndighetsutövning.
SvaraRaderaVad gäller Henriks förslag att blockader som riktas mot helt utomstående skall vara olagliga, menar jag att Henrik förbiser en sak som en nyliberal inte bör/får förbise.
Det är nämligen en grundläggande nyliberal "dogm" att det kan härldeas ur den negativa friheten att inget arbetstvång bör förekomma i ett liberalt samhälle.
Alla inskränkningar i konflikträtten innebär ytterst att man inför någon typ av arbetstvång. Detta är oacceptabelt i ett liberalt samhälle.
Däremot kan man naturligtvis inte utesluta att det är ett kontraktsbrott att låta någon utomstående bli lidande därför att man befinner sig i konflikt med ett visst företag.
Visst föreligger det ett slags "arbetsplikt".
SvaraRaderaOm en person skriver ett avtal med ett företag om att utföra ett visst arbete mot en viss ersättning - då är han / hon skyldig att leva upp till detta avtal.
(Om sedan arbetsgivarna är så korkade att de går med på avtal som låter deras anställda delta i lynchmobbar, på arbetstid, då borde de inte få vistas utomhus utan vårdare.)
Rickars Ström, det har iofs sagts förut, men här är det HRF som är tredje part. De andra restaurangerna opch företagen på Briggen är fjärde part!
SvaraRaderaMärk väl!
Eventuell arbetsplikt kan i ett liberalt samhälle endast och allenast följa av avtal. Så långt är vi överens.
SvaraRaderaOm arbetsgivarsidan är så dum/förhandlingsmässigt underlägsen att den går med på avtal som tillåter de anställda att delta i olika typer av blockader är detta arbetsgivarens sak.
Däremot bör det absolut inte vara olagligt att skriva på den typen av avtal.
Problemet är att lagen ger fackföreningar speciella positiva rättigheter som i förlängningen gör att de kan driva igenom den här typen av mobbing. Det som borde vara förbjudet är inte mobbingen i sig men att instifta lagar som möjliggör den.
SvaraRadera