2007-02-18

Varför finns det så få högertidskrifter?

Johan Ehrenberg, tidskriften ETC, funderar högt över varför det finns så få högertidskrifter, på Tidskrift.nu. Det är en intressant fråga, på vilken han ger svar som är så väl tröttsamt förutsägbara som klockrena – på samma gång.

Han skriver bland annat...

"Det kan ju rimligen inte vara så att just högern saknar intressanta tankar, att man ur en borgerlig ideologi inte skulle kunna få fram nya spännande vinklar på hur världen mår, vad vi ska göra åt våra liv, hur framtiden ska kunna bli bättre för alla. Eller?

Det kan ju inte vara så att högern har svårt att få fram författare och poeter och musiker och konstnärer och filosofer och allt annat som krävs för ett flöde av tankar kring vår kultur. Eller?"

Här är Ehrenberg något på spåren. Idédebatt, idéutveckling och filosofi är något som egentligen bara en mycket liten del av borgerligheten ägnar sig åt. Man skulle kunna önska att fler vore intresserade. Men, å andra sidan, idéer som går ut på att lämna människor i fred, låta dem göra sina egna val, låta det spontana och frivilliga styra utvecklingaen – "hyllas" inte dessa idéer bäst genom att människor just sorgfritt kan leva sina liv i så stor frihet som möjligt, utan att behöva bedriva ideologisk kamp på alla plan i livet..?

Väl värt att fundera kring. Men sedan blir Ehrenberg förutsägbar, när han tar till den vanliga klagosången.

"Vänstern har inte en enda stor dagstidning, inget enda stort magasin eller bokförlag, ingen radio eller tv. Inte heller några pengar. Det enda "vita hål" som finns i det borgerliga flödet är några sidor i Aftonbladet och några få minuter av dokumentärer i SVT. Självklart upptår då en massa radikala, sökande, tvivlande och små tidningar på vänsterkanten."


Såpass? Själv skulle jag vilja påstå att det finns massor av medieföretag ("borgerliga media" enligt Ehrenbergs definition, eftersom de är företag) som upplåter det mesta av utrymmet till journalister, skribenter och debattörer som har en tydlig vänsteragenda, eller som i vart fall är präglade av en socialistisk grundsyn. Det är skit samma vem som äger media. Det är dess innehåll som är det viktiga. Ehrenberg borde vara lycklig som ett barn över att "borgerliga" ägare till media låter vänstern härja fritt i spalterna.

Och sedan Ehrenbergs knorr "Så varför finns det så få högerkulturtidskrifter? Det korta svaret är – för att det inte lönar sig. Det lite längre svaret är att de finns, fast i formen av en borgerlig magasinspress som uppfyller den borgerliga ideologins drömmar rätt bra. Det mer personliga svaret är att högerskribenterna helt enkelt skriver så tråkigt att de inte når ut även när de får göra en tidning."

Här, på slutet, berör han åter det jag tycker är så intressant – varför har borgerligheten så få goda kommunikatörer? Det behöver ju inte "bara" handla om att skriva debattartiklar och faktaspäckade böcker. Det är minst lika mycket en fråga om frihetligt budskap paketerat med humor, känsla, konstnärlighet och varför inte med ett och annat rim eller lite musik? Var finns de skönlitterära liberala författarna? De frihetliga konstnärerna? Och så vidare, och så vidare...

Jag är helt överttygad om att det finns ett sug efter fyndig, tankeväckande, begåvad frihetlig kultur.

Slutligen: Ehrenberg är konservtiv. Hans uppfattning om kultur är att den skall bedrivas med viktoriansk teknik. Visst, böcker och tidiskrifter är trevliga. Men internet är öppet dygnets alla timmar, årets alla dagar – för alla människor! På nätet är en text bara en länk eller en googling bort. Och i den nya tekniken står de liberala åsikterna starkare.

Min slutsats är att det är jättetrevligt om folk ger ut böcker och tidningar. Men vill man nå största möjliga resultat med begränsade resurser – då bör man satsa på frihetliga projekt i ord, bild, ljud, film och multimedia – laddade med känslor, stil, kvalitet, humor, konstnärliga ambitioner och kreativitet – på internet!

Länk till Ehrenbergs artikel

20 kommentarer:

  1. Tja, en förklaring kan mycket väl vara att alla liberaler är ekonomer. Ekonomer är inte lika intresserade av att skriva som t.ex. journalister...

    SvaraRadera
  2. Och ekonomer lider, som regel, av mild autism... ;-)

    SvaraRadera
  3. Hr. Hall, det leder ju i så fall omedelbart till frågan varför så få journalister är liberaler. Varför är så få liberaler intresserade av det skrivna ordet? Eller är det kanske så att det är under vägen till att bli journalist som många tar till sig vänsteråsikter, och i så fall varför?

    SvaraRadera
  4. Kan det vara så att grunden i att vara/bli en intressant konstnär ligger i att ifrågasätta sig själv i grunden? Gör man det tappar man kanske tron på den rena fria individen och abstrakta rättigheter?
    Bara en tanke.. :)

    SvaraRadera
  5. Jag vill knyta an till föregående kommentar. För att svepande generalisera kring historien så har vänstern sin utgångspunkt i en kritik av samhället och det är en mycket rikare kreativ mylla än att liknöjt applådera tingens tillstånd. Den arge konstnären avbildar en knuten näve med sitt eget blod, i skarp kontrast till det stillsamma pianospelet av sedan länge döda mästare i den borgerliga salongen. Vänstern producerade ideér, medan högern reproducerade ideér. Men idag börjar perspektiven som bekant förskjutas och åtminstone i Europa är vänstern inte alltid den progressiva kraften. Analogt med det borde vi då se alltmer avantgardistisk borgerlig konst.

    SvaraRadera
  6. Jag tror att den enkla förklaringen till att så förhållandevis lite kultur produceras av liberaler är att en schablonliberal sätter en stolthet i rationalitet och förnuft och kanske till och med ser ner på irrationella känsloutspel.

    Medan en schablonsocialist ser mer upp till känslor och Strindbergs brinnande eld och anser att rationalitet och förnuft är något som hindrar deras själsliga utveckling.

    Det är därför vi ser så få socialistiska ekonomer och så få liberala musiker, författare, konstnärer värda namnet.

    Som jag ser det så är det egentligen en del av den önskvärda specialiseringen: Gör din konsumtion hos den som tillhandahåller bäst varor för ändamålet. Jag lyssnar mer än gärna på en socialistisk musiker men jag sätter inte så stor tillit till denna som sakkunnig i ekonomi.

    På samma sätt läser jag gärna The Economist men hoppar oftast över deras sektion Books and Art.

    SvaraRadera
  7. Jag håller på att skriva lite liberala låtar på min akustiska gitarr. Jag har dock bara spelat i typ en månad, så det kommer nog någon månads övning till innan jag klarar av att skriva något bra. Jag har låtidéer både på svenska och engelska. En av mina svenska låtidéer har provisoriska titeln "Hösten 04", och ska vara en tillbakablick på tiden då man fortfarande fick röka på krogen, köpa läsk från burkar och flaskor utan pant, och köpa 10-pack cigg.

    SvaraRadera
  8. När det gäller idédebatt, filosofi m.m. har du definitivt en poäng. Där saknas något i den liberala världen (även om det blivit bättre på senare år).

    Men det här med "liberal" kultur vore ett stolpskott. Vilket jag diskuterar här:
    http://www.nyliberalen.nu/musikopol.htm
    Dettta slipper jag gärn feersom det är rakt emot hela grundsynen hos liberalismen emot kultur. Det är inte kulturen som är till för politiken. Det är kulturen i sig självt som är målet (förhoppningsvis med vettig poltik som stöd).

    SvaraRadera
  9. Jag har precis knåpat ihop en förklaring som ni kan läas om ni vill. Eller strunta i, om ni nu vill det.

    Länk

    SvaraRadera
  10. Jag tror att den enkla förklaringen till att så förhållandevis lite kultur produceras av liberaler är att en schablonliberal sätter en stolthet i rationalitet och förnuft och kanske till och med ser ner på irrationella känsloutspel.

    Ja jag tror att det är en ganska bra beskrivning på varför högern inte har så många kultiuridkare.

    Antagligen är det irrationellt att gå på muggen också.

    SvaraRadera
  11. "Antagligen är det irrationellt att gå på muggen också."

    Så tackar vi Micke för hans bidrag till debatten. Nu får du gå på muggen, Micke. Säg till när du är redo att komma med relevanta argument.

    SvaraRadera
  12. Upptäckte det nyss, Wordpress hade lagt den i en privat kategori. Vad man nu skall med det till. Den skall dock fungera nu, annars kan ni gå in på http://deadasadodo.wordpress.com och läsa.

    SvaraRadera
  13. Micke. Säg till när du är redo att komma med relevanta argument.

    Din definition av kultur var så oerhört talande att du knäckte mig.
    Jag klarar helt enkelt inte at prata med dig mer.
    Du har sagt allt som behövs sägas om kultur.


    Jag tror att den enkla förklaringen till att så förhållandevis lite kultur produceras av liberaler är att en schablonliberal sätter en stolthet i rationalitet och förnuft och kanske till och med ser ner på irrationella känsloutspel.

    SvaraRadera
  14. "Din definition av kultur var så oerhört talande att du knäckte mig.
    Jag klarar helt enkelt inte at prata med dig mer.
    Du har sagt allt som behövs sägas om kultur."

    Fortfarande inga argument, Micke. Försök igen.
    Ett tips: Jag har inte givit någon definition på kultur.

    SvaraRadera
  15. Jo visst har du det.

    Du har definierat utövande av "kultur" som varande irrationella känsloutsoel.

    Du har dessutom förklarat att liberaler inte har känslor av den karaktären som krävs p.g.a deras stora mått av rationalitet.

    SvaraRadera
  16. "Du har definierat utövande av "kultur" som varande irrationella känsloutsoel."

    Du är tröttsam, Micke. Det är få av dina kommentarer som bygger på dina egna reflektioner utan det är mest medvetna feltolkningar av vad andra skrivit. Iofs så såg jag din definition av "fri" kultur på Alis blogg. Så det kanske är bättre om du inte blottar din okunskap och i stället fokuserar på att hitta syftningsfel i andras meningar.

    Men till sakfrågan: Det var inte en definition på kultur jag gav. Jag gav en högst fördomsfull definition på en schablonliberal och att känsloutspel för denne kan te sig irrationella. Suck...

    SvaraRadera
  17. Iofs så såg jag din definition av "fri" kultur på Alis blogg.

    En uppenbar sarkasm motiverad av att den fria kultiur högern pratar om i sak inte är fri utan lika styrd men av andra trådar.

    SvaraRadera
  18. Så det kanske är bättre om du inte blottar din okunskap och i stället fokuserar på att hitta syftningsfel i andras meningar.

    I det här fallet bjöd du på det men jag backar nu eftersom jag förstår av dina kommentarer efteråt att det inte går att tolka det du sa bokstavligt och att du har envidare definition av vad kultur är.

    Ber dessutom om ursäkt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.