2007-04-27

Politiker och rätt

Socialdemokraternas partisekretereare, Marita Ulvskog, tycker att det är "tråkigt" att inte alla folkpartisterna fälldes i dataintrångsmålet.

Och det får hon ju tycka om hon vill.

Men jag blir alltid lite nerväs när politiker kommer och kritiserar hur domstolarna dömer.

Om politiker ogillar en dom – då måste man ställa sig frågan om domstolen struntat i rättskällorna. Så är knappast fallet här. (Till exempel skulle man kunna beskriva det Johan Jakobsson anklagats för som anstiftan till anstiftan, vilket är ett brott som över huvud taget inte finns.)

Och om domstolen följt lagen, då är det ju inte domstolen det är fel på – utan lagarna. Som politikerna själva har stiftat.

Om Ulvskog vill ändra några lagar – då får hon säga det. Men att kritisera domstolarna för att de dömer efter lagen och inte politiskt, det ger en obehaglig eftersmak.

(En kul detalj: Den nämndeman som även ville fälla Westerberg, det var moderaten Ewa Wallensten. Där har vi i vart fall någon som tycks kunna hålla isär rättsskipning och politik.)

[Länk]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.