2007-05-18

God dag, yxskaft!

Jag har tidigare skrivit om den intressekonflikt som uppstår om Sveriges EU-kommissionär, Margot Wallström, accepterar de partipolitiska uppdrag som socialdemokraterna har givit henne.

Man kan liksom inte ha en kommissionär som aktivt motarbetar en av medlemsstaternas demokratiskt valda regering. Vilket också tydligt fråmgår av kommissionärernas arbetsbeskrivning och code of conduct.

(Klicka på Wallström i "etiketter" i nedre kanten av denna bloggpost, för att få fram de tidigare postningarna i ämnet.)

Nå väl. Den brittiske EU-parlamentarikern Gerard Batten (UKIP), ställde en fråga i parlamentet om det lämpliga i Wallströms tilltag. Nu har det kommit ett svar. Som är rätt mycket god dag yxskaft.

I sitt svar skriver kommissionen bland annat att dess ledamöter får vara medlemmar i politiska partier och fackliga organisationer - vilket ingen ifrågasatt.

Man skriver vidare att detta är under förutsättning att det inte riskerar deras oberoende som kommissionärer - vilket är exakt vad frågeställaren ville ha prövat, inte bara konstaterat.

Och så där håller det på.

Det finns dock ett par saker som kommissionens svar inte tar upp - nämligen de frågor som ursprungligen ställdes...

Stämmer det att Wallström åtagit sig ett partipolitiskt uppdrag? Hur fungerar det i så fall i förhållande till kommissionärernas arbetsbeskrivning och code of conduct? Finns det fler kommissionärer som beter sig på samma sätt?

På dessa frågor får vi inga svar.

EU-kommissionen beter sig arrogant och fegt på samma gång - när den duckar för principiellt viktiga och relevanta frågor.

Kommissionen bryr sig tydligen inte om sina egna regler, den har ingen respekt för parlamentet och den beter sig direkt hånfullt mot de medborgare som den skall företräda.

Länk: When I use a word it means what I want it to mean.

4 kommentarer:

  1. Vilken av kommissionens regler är det Margot Wallström brutit mot? Var hittar jag de relevanta citaten i arbetsbeskrivningen och deras "code of conduct"?

    Som jag förstår det menar du att problemet är att hon "motarbetar" en medlemsstats regering. Hade det alltså varit okej att göra motsvarande sorts arbete för moderaterna? I så fall får ju regelverken du refererar till absurda konsekvenser.

    SvaraRadera
  2. Var inte dum!

    Hon skall inte vara partipolitisk - alls!

    Hon skall dessutom kunna samarbeta med alla EU:s regeringar. Vilket är svårt om hon utformar ett partipolitiskt program för ett parti i ett medlemsland inför EU-valet 2009.

    Texterna: Följ länken alt. Wallström i etiketterna.

    SvaraRadera
  3. Var inte dum själv!

    Du får det att framstå som något oerhört suspekt att Wallström är med och utformar ett internationellt program för socialdemokrarterna. Men hon kommer uppenbarligen inte ta instruktioner i den rollen och hon gör det utan personlig vinning. Såvitt jag kan se går det inte att hitta stöd för dina uttalanden i de regelverk du refererar till. Vilket iofs är att vänta om bara galningarna inom UKIP reagerat hittills.

    Att detta förhindrar henne att samarbeta med EU-regeringar återstår för dig att visa.

    Nu är det nog dags att lägga den dolda agendan på bordet.

    SvaraRadera
  4. Wallström skall hjälpa sossarna att vinna EU-valet 2009. Hon skall till och med skriva deras program / valplattform.

    Om du följer länkarna jag nämnde, så kommer du bl.a. till kommissionärernas conduct code och mina kommentarer om hennes uppdrag visavi dessa.

    Oavsett vilken färg det är på den svenska regeringen skall alla kommissionärer kunna samarbeta med den. Kommissionärerna skall stå över särintressen och partipolitik. De skall företräda alla europeer och får inte ens ta nationella hänsyn.

    Att det är problematiskt att ha ett uppdrag där man skall stå över alla misstnakar om partiskhet och vara nyckelperson för ett politiskt parti i ett medlemsland under EU-valet är väl ändå rätt uppenbart..?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.