2007-05-11

En väldigt intressant dag


Då är det dags att sammanfatta dagens konferens om Islamism in Europe, som arrangerades av magasinet Neo.

Det är inte varje gång man lämnar en konferens med något helt nytt och positivt att fundera kring.

Och i morse hade jag nog inte väntat mig att en liten vass judisk tant och en ung muslimsk tjej skulle göra mig så optimistisk om vad man kan göra för att bemöta religiös, aggressiv fundamentalism.

För det är främst dessa två som jag kommer att minnas av en även i övrigt bra konferens.

Melaine Phillips, den brittiska författaren och journalisten, är en njutning att lyssna till. Hon är en tuff, sval, mycket brittisk dam i tweed. Hennes vassa, brittiska, sarkastiska stil slår hårt mot all slags postmodernistisk relativism. Och hennes beskrivning av begreppet "multikulturellt" som motsatsen till mångfald och tolerans satte verkligen fingret på något tänkvärt. Men resonemanget skulle absolut inte bli populärt hos dem som till vardags gnäller över det multikulturella. ;-)

Irshad Manji var kanske den som fick mig att haja till mest. Denna kanadensiska journalist, författare och filmare är som en blandning av Ayn Rand och Janne Josefsson. Fast muslim. Och som sådan försöker hon driva ett reformations- och upplysningsarbete mot den fundamentalistiska islamismen - med stöd av en tusenårig muslimsk idétradition. För koranen uppmanar faktsikt uttryckligen och upprepat sina läsare att använda sitt förnuft och att vara kritiska.

Kom ihåg ordet "ijtihad"! Det är namnet på det islamistiska reformarbetet. Och reformistiska muslimer kan faktiskt ha en fördel framför sina moderata trosfränder: De köper inte det grundläggande teologiska formuleringsmonopolet, utan ifrågasätter och tänker nytt.

Läs mer på Neos blogg och hos Dick Erixon.

2 kommentarer:

 1. Var finns källan till att Koranen uppmanar muslimerna att vara kritiska och ifrågasättande? Islam betyder underkastelse. Alltså att lyda de lagar och regler som Gud ger i Koranen och genom Muhammed. Att kritisera dessa är förbjudet genom surorna:
  9:62 ”....dem som förolämpa Guds apostel väntar ett fruktansvärt straff.”
  9:64”....den som sätter sig upp emot Gud och hans apostel har helvetets eld att vänta..”.

  Läs mer på http://skafferigodis.blogspot.com/

  HAX, det är inte bra att agera desinformatör för islamismen. Däremot kan jag hålla med dig om att om islam skall överleva på lång sikt måste religionen förändras i grunden. Den måste ta avstånd från våld i dess namn och kunna acceptera kritik. Men är det möjligt?
  / Dumle

  SvaraRadera
 2. Dumle, kolla in hennes hemsida http://muslim-refusenik.com/ och fråga henne.

  Jag har läst delar ur Koranen, en samling motsägelsefulla suror, och är säker på att tankar kring 'ijtihad' finns med. Men boken är trist som få, så be gärna henne definiera exakt vad som står.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.