2007-06-21

Fiendens fiende


Expressens kultursidor skriver i dag Karin Olsson om Christopher Hitchens nya bok God is Not Great: How Religion Poisions Everything.

Som den moderna kulturskribent Olsson är, så delar hon Hitchens religionskritik. Men hon hatar Hitchens!

Hon ogillar honom för att han är underhållande; för att han är kompromisslös; för att han plågar vänstern genom att belysa dess rubbade pakt med islamismen – och naturligtvis för att han försvarar invasionen av Irak.

Möjligen ogillar Olsson även Hitchens för att han röker, super och är man.

Men samtidigt kan hon inte riktigt låta bli att vara lite förtjust, typ. Till exempel berättar hon om när New York Magazine intervjuade Hitchens om den nya boken. Han fick frågan om han någonsin bett en bön. Svaret satt direkt "Jag har antagligen bett om en erektion vid något tillfälle."

Läs boken!

Och i din bön kan du inkludera att världen behöver fler människor som Christopher Hitchens och P.J. O'Rourke.

Länk till artikeln.

8 kommentarer:

  1. Menar du att Hitchens skriver på samma sätt som O'Rourke? För i sådana fall måste han vara en gudagåva till liberalismen! (förlåt)

    SvaraRadera
  2. Lika men olika. Burdusare skulle jag säga. Men mitt i prick, väldigt ofta. Och roligt.

    SvaraRadera
  3. Välskriven recension av Karin Olsson. Har inte läst någon bok av Hitchens, bara artiklar.
    Han är en ärkecyniker och självgod som få. Man kan säga att han gjort cynismen till sin religion. En kall och obehaglig person som helt tycks sakna både hjärta och mjuka sidor. Han koketterar istället med sin cynism. Det är lätt att förstå att Dick Erixon har Hitchens som husgud. Och att både heja på Bush och hans monumentala Irakfiasko och samtidigt ta avstånd från den religion som ligger bakom Irakinvasionen tyder på svår personlighetsstörning.

    SvaraRadera
  4. Framförallt är det kul med personer som får vänstern att nästan kvävas av ilska över att de har fräckheten att våga ta de tuffa debatterna och stå på sig. ;-)

    SvaraRadera
  5. Jag kan försäkra att det inte bara är inom vänstern man störs av cynismen och självgodheten hos Hitchens.

    SvaraRadera
  6. Hitchens sågning av "Rev." Jerry Falwell efter dennes död finns på Youtube om man vill se honom in action. Sedan såg jag H debattera "Rev." Al Sharpton på www.fora.tv om G-d och religion, kan vara värt att leta efter om ni inte har något bättre för er runt midsommar!

    SvaraRadera
  7. Att komma med funderingar om personlighetsstörningar är lite som att dra in Hitler i jämförelserna. Men jag gör ett försök. Att Hitchens lämnat socialismen tyder på framgångsrik mental rehabilitering. Såvitt jag förstår uppfyller han ej längre några diagnoser i DSM-IV el ICD10. Exempel på störningar förknippade med socialism: trotssyndrom, idisslande, utagerande stört beteende, konfusion, bristande behandlingsföljsamhet. Möjligen, av posten att döma, kan tillfälliga alkoholbetingade sexuella funktionsstörningar förekomma.

    SvaraRadera
  8. ´Allah Achbar!` ´God is GREAT!´ Det är mot denna islamska hjärntvättning - vilken leder till självmördare och terrorism - som Hitchens största långfinger sträcks. Västvärldens framsteg via Upplysningen måste försvaras. I denna kamp har Hitchens uppvisat ett stort mod. Han får givetvis många dödshot. Han är en stor hjälte till många av oss. Att Karin Olsson kallar honom ´självgod´ ´kokett flanör´ ´machoakademiker´ påvisar hennes mycket trångsynta, naiva och farliga världsbild. Vad gör Karin Olsson till vardags? Bloggar framför en TV i någon form av skyddad verkstad?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.