2007-06-07

Nu har dom blivit tokiga på allvar!

I EU har rådet och kommissionen kokat ihop ett nytt, dyrt, stödpaket för frukt och grönt.

Och här finns en fantastisk formulering. Man skriver rakt ut att frukt och grönt är för billigt i affärerna och att det är ett problem med "konkurrensen från produkter från tredjeland som erbjuder en kombination av förbättrad kvalitet och relativt låga priser och vars marknadsandelar därför snabbt växer".

Jag skämtar inte! EU anser att det är ett problem att vi får bra och billiga produkter i frukt- och grönsaksdiskarna. Förbannade utlänningar!

Detta "problem" tänker man lösa genom att kasta pengar på det. EU-medborgarnas skattepengar, för att vara exakt. I den "krishantering" som föreslås ingår "återtag från marknaden, grön skörd av frukt och grönsaker eller situationer där skörden inte bärgas, marknadsföring och kommunikation, utbildning, skördeförsäkring samt stöd för administrativa utgifter för bildande av aktiefonder".

Man tänker alltså lägga miljarder på att köpa tillbaka saker som ingen vill ha, skörda frukt- och grönt i förtid för destruktion, låta saker ruttna på fälten, bedriva propaganda för att vi skall köpa "rätt" och en massa annat lullull. Aktiefonder?

Allt för att bönderna i lugn och ro skall få producera mer än marknaden kan svälja.

Bara inom citrusodlingen kommer detta att kosta oss 37,5 miljoner euro!

Komplett vansinne!

(Se även EU-parlamentarikern Christofer Fjellners (m) moblog-post i ämnet.)

9 kommentarer:

  1. "återtag från marknaden"

    Åh! Det är inte utan att man kommer att tänka på den store Hugo Chaves!

    /"revolutionsromantik[ironi]"

    SvaraRadera
  2. Jag har tänkt tanken att Eskil Erlandssons utspel för att slopa jordbrukspolitiken bara var ett billigt knep. Eftersom alla andra vill ha ett reglerat jordbruk kan Erlandsson säga att han vill se ett avreglerat jordbruk utan att behöva riskera att förslaget blir verklighet.

    SvaraRadera
  3. Det kan ligga en del i Flavians misstanke.

    Se bloggposten Narras Eskil? nedan.

    SvaraRadera
  4. Det kan vara en kul idé att rösta in KLP i europaparlamentet, men ur konsekvent liberal synvinkel kan man mena att eftersom EU inte fyller någon funktion borde man lämna EU.

    Ställer man upp i valen till europaparlamentet har man sagt att EU har en funktion att fylla.

    SvaraRadera
  5. Tja... inte direkt.

    Vi ställer upp till val i Välfärdsstaten Sverige, men det betyder inte att vi anser att välfärdsstaten har någon funktion att fylla.

    Ungefär hälften av KLP är för ett EU-medlemskap (och vill då såklart driva EU i en liberal riktning) och andra halvan är för ett utträde.

    I sann liberal anda kommer därför dem av oss, som anser att EU har en vettig uppgift, att få ställa upp i partiets namn =)

    Vi har kontakt med ett Italienskt liberalt parti och det diskuteras att starta en riktig liberal EU-grupp.

    SvaraRadera
  6. Syftet med att ställa upp till val i en välfärdsstat är att välfärdsstaten har en kärna som bör bibehållas. Denna kärna är nattväktarstaten.

    Men vad gäller EU skulle en konsekvent genomförd politik innebära att HELA verksamheten måste upphöra. När väl hela verksamheten upphört finns visserligen inga skäl att lämna organisationen, men heller inga skäl att tillhöra den.

    Är det då inte mycket enklare att säga att KLP vill att Sverige lämnar EU?

    Jag tror knappast ni har några möjligheter att vinna mer än ett patetiskt litet antal röster. Om ni däremot uppmanar till bojkott av valen till europaparlamentet kommer ni förmodligen att kunna peka på att mer än 60% av svenskarna stödde bojkotten.

    Man kan naturligtvis göra olika realpolitiska bedömningar, men ingen tvekan råder om att EU till sitt själva sitt väsen står i strid med liberalismen. Detta gäller emellertid inte svenska staten, eftersom svenska staten upprätthåller nattväktarfunktionerna.

    SvaraRadera
  7. EU-eliten börjar likna byråkraterna i Ayn Rands Atlas Shrugged...

    SvaraRadera
  8. Vilket är det italienska partiet KLP samarbetar med? Lista Emma Bonini? (Jag höll en gång på att bli italiensk EU-parlamentariker för dem. De behövde en svensk drogliberal. För att retas lite.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.