2007-07-04

Lästips - Trygghet och fascism

"Det är ju patetiskt i sig att man kan driva igenom vanvettiga förbud utan grund, bara för att förhindra ett osmakligt mode. Ändå menar jag, tyvärr, att fenomenet dessutom är ett tecken på något ännu värre. Det är ju alltid frestande att kontrollera hela sin omvärld.

Folkhemssamhället har gjort det till regel. Befolkningen har vant sig vid det och accepterar allt märkligare förbud för att skydda sig från allt möjligt. Ju diffusare hot desto obehagligare är det och därför är smittor tacksamma svepskäl för ökad kontroll. Om man använder skräck kan man styra medborgarna. Och därför sväljer vi alla påbud och förbud. Vad gör man inte för att maximera sin säkerhet.
(...)
När vår rädsla styr oss blir vi lätta offer."

Ur psykiatriöverläkare David Eberhards sommarkrönika "Bakom rädslan lurar fascisten"SVT Opinion. Utgångspunkten är det märkliga förbudet mot piercing bland de anställda i Stockholms läns landsting.

[Länk]

7 kommentarer:

  1. Högerns användande av fascistbegreppet börjar nå samma nivå som kravallvänsterns användande av samma begrepp när dom pratar om andra människor.

    Jaghoppas jag nånsin slipper möta en psykläkare som öppet dömer ut min och halva sveriges befolknings idevärld som fascistoid.

    SvaraRadera
  2. Kan ju verkligen rekommendera hans podcast hos Timbro också. Bland det bästa jag hört på länge.

    SvaraRadera
  3. Nja, Micke...

    Ett av fascismens adelsmärken är kravet på ordning kombinerat med en synnerligen inskränkt personlig frihet och en ickedemokratisk korporativ politik.

    Vilket, om man reflekterar över saken en stud, är ungefär vad rädsla brukar leda till när den kapitaliseras av förmynderi-typer, politiker, regleringsivrare och populistiska ledare.

    Inte så jättelångsökt, således.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Korporativism

    SvaraRadera
  4. Jo jag vet vad fascism är.
    Den skapades av dom italienska jordägarna och överklassen för att bekämpa den växande socialismen.


    Men... om det nu är så att det fascistiska folkhemmet framodlat av sossarna är det som göder psykisk ohälsa i det här landet så undrar jag hur det kommer sig att Nya Zeeland som ofta utpekas som ytterst liberalt har den högsta självmordsfrekvensen i världen?

    Vad berodde det på att japaner hoppade strömhöpp från tionde våningen på 60 talet under deras mest expansiva period?

    Var dom också sossar?

    SvaraRadera
  5. Nu har jag lyssnat på hela programmet och jag tycker inte att det han säger är speciellt häpnadsväckande bortsett från att jag inte tror att folk är så torsk på trygghet som han hävdar.

    Om man skulle tro hans bild så knallar alla omkring med flytväst 24 timmar om dan.
    Nästan lite för bra för att vara sant.

    Sen tycker jag nog att det hade varit bra om jag hade haft cykelhjälm (han pratar ju om hur sanslöst onödigt det är)när jag seglade över styret och landade med pannan i trottoarkanten och krossade hela ansiktet på Gustav Adolfs torg.Jag hade definitivt sett bättre ut idag om så hade varit fallet.
    Antar att jag är en hysterisk när jag nu tvingar mina barn att ha hjälm men det tar jag.

    Slutligen så förklarar han den psykiska ohälsan helt och hållet med en summa en parameter...det verkar också en aning för bra för att vara sant.

    Att folk dessutom var mindre tokiga förut...vilka är beläggen för det?

    Att dom var mindre sjukskrivna är knappast nåt mått på det.

    SvaraRadera
  6. Är det inte jobbigt att vara så där bitter..?

    ;-)

    SvaraRadera
  7. Henrik Alexandersson sa...

    Är det inte jobbigt att vara så där bitter..?


    Att inte hålla med är knappast att vara bitter.

    Att konstatera att cykelhjälmar faktiskt har en funktion är inte heller att vara bitter.Det är konsekvens och logik i det här fallet.

    Att det intressant i sammanhanget att ett av världens liberalaste länder har den högsta självmordsstatistiken är knappast heller bitterhet.

    Eberhard konstruerar precis som alla andra sin analys utifrån sin egna erfareheter.
    Dom är toillsammans med hans liberala grundsyn motorn för hur han gör sitt jobb.

    Det är bra och helt rimligt.

    Vad som är mindre rimligt i mina ögon är när han säger att hans analys inte är politisk eller att han inte uttrycker den politiskt.

    Det blir politisk i samma ögonblick som han pekar på vänstern och säger "för mycket trygget".

    Det går att säga exakt samma sak utan att peka och därigenom låta "patienterna" bestämma själva vilken deras "verklighet" ska bli.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.