2007-07-24

Se upp!

EU:s regeringskonferens om det nya unionsfördraget har, som bekant, dragit igång.

Dess arbetsdokument omfattar inte bara de 16 sidor som stats- och regeringscheferna kom överens om på det senaste toppmötet.

Nope. Underlaget till det nya EU-fördraget är på 277 sidor och finns än så länge bara på franska.

Enligt det portugisiska ordförandeskapet kommer bara ändringar av redaktionell och teknisk art att tillåtas. Det förra, tyska, ordförandeskapet är av samma uppfattning, liksom kommissionen.

Problemet är att den svenska riksdagen inte ens har sett de 277 sidorna som man nu skall besluta om. Än mindre godkänt dess innehåll.

Jag har inte heller läst det. Ännu. Men jag är rätt säker på en sak: Det kommer att innehålla massor av obehagliga överraskningar och fullständigt oväntade detaljer.

"Demokratiskt underskott" var ordet, sa Bull.

Läs mer här...

Länk till fördragsförslaget (på franska).

4 kommentarer:

  1. Den här eurofilen har ledsnat på hanteringen av demokratifrågan, subsidiaritet och kontroll av makten. Det räcker nu, och det räcker inte att EU är en bra idé. Nu får det f-n bli ordning på torpet innan en enda gnutta extra makt förs över till Bryssel. Den nya konstitutionen måste stoppas intill dess att EU börjar fungera som en normal demokrati.

    SvaraRadera
  2. HAX!

    Det här måste spridas över bloggarna. Tidningar och etermedia kommer inte att ägna vare sig trycksvärta eller sändningsminuter åt detta.

    Är det någon som tar upp den här nyheten på "moderskeppet"?

    SvaraRadera
  3. Det blir antagligen en SN-ledare om det här också. HAX, du är bra som inspiration :)

    SvaraRadera
  4. Tankesmedjan Open Europe har kommit med en egen översättning

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.