2007-08-23

Chefen går men censuren blir kvar

Chefen för Statens Biografbyrå – det vill säga filmcensuren – avgår. Gunnel Arrbäck tycker helt enkelt inte att uppdraget stämmer överens med hennes syn på yttrandefrihet.

Till SvD säger hon "Jag kommer inte att uppnå mitt mål: att formellt avskaffa vuxencensuren. Jag hade vissa förhoppningar när en ny regering tillträdde, men nu ser jag hur det politiska läget är. Det kommer inte att gå."

Och naturligtvis är det kristdemokraterna som sätter sig på tvären. De anser att förhandscensur har en "normerande roll i samhället".

Om så kallat förråande filmer säger Arrbäck "Det finns ingenting som belägger att det finns en sådan effekt. De som tror att det är så, de bara tror – utan anledning. Att administrera en sådan lag och varje dag ta ställning till om vi ska godkänna filmer för visning, det känns knepigt."

Gunnel Arrbäck sätter fingret på flera viktiga saker. Men bryr sig politikerna? Förmodligen inte... Filmcensuren lär fortsätta att vara en skamfläck för den svenska demokratin.

[Länk]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.