2007-08-27

EU är för förbud mot politiska partier

EU:s kommissionär för justitiefrågor, Franco Frattini, ger sitt stöd till tanken att förbjuda det nationalistiska, främlingsfientliga tyska partiet NPD.

Man skall naturligtvis aldrig acceptera om någon – organisation eller person – tar till våld. Men sådant finns det redan lagar emot. Så om några av NPD:s medlemmar betett sig vidrigt, då skall de ställas till svars för detta.

Men man skall inte heller förbjuda organisationer eller politiska partier bara för att man ogillar dem.

Att inskränka människors rättighet att organisera sig i politiska partier är inget som Tyskland eller EU skall ägna sig åt. För gör man det, då har man själv gått över till den mörka sidan. Då är man själv inte bättre än de mörkermän man vill bekämpa.

Man hade kunnat hoppas att EU snarare skulle fungera som en garant mot inskränkningar i den politiska demokratin och föreningsfriheten. Men icke. Istället applåderar EU alltså förbud för vissa människor med vissa åsikter att organisera sig politiskt.

Dammig nationalism och inskränkt främlingsfientlighet skall bemötas i en fri och öppen debatt. Tror politikerna i Tyskland och EU att de inte skulle klara av en sådan, eller vad?

[Länk]

1 kommentar:

  1. Jag har för mig att tyskland redan har provat det där med att förbjuda politiska partier en gång.

    Jag har för mig att det blev ganska dåligt den gången.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.