2007-09-30

Därför leder fri ekonomi till demokrati

"Another reason that political powers are different from free market goods has to do with the nature of markets. Unfettered private exchange cannot be limited – as the Chinese government thinks it can – to things. Material items are indivisible from the knowledge of how to make them and the ideas upon which that knowledge is based. All the more so, now, in an ‘information age’. Free markets lead to thinking, that eternal enemy of politicians."

P.J. O'Rourke i sin nya bok om Adam Smiths The Wealth of Nations.

(Boken utkommer inom kort på svenska.)

36 kommentarer:

  1. Fast fri ekonomi leder ju till en ojämn kapitalfördelning. Och eftersom pengar är makt innebär ju det en ojämn maktfördelning. Eller är demokrati på den nivån inte viktig?

    SvaraRadera
  2. Låt oss därför införa en ofri ekonomi med jämnt fördelad fattigdom.

    SvaraRadera
  3. Fast fri ekonomi leder ju till en ojämn kapitalfördelning. Och eftersom pengar är makt innebär ju det en ojämn maktfördelning. Eller är demokrati på den nivån inte viktig?


    Nix.Om man som Lars Ohly i en tv inttervju funderar i såna banor eller i närheten därav så är man kommunist och därmed folkmordsförespråkare.

    Så liten är marginalen för vad som är tillåtet när det gäller att ifrågasätta den enda vägen.

    Det enklaste om man vill ha lugn i sinnet nuförtiden är att helt enkelt bestämma sig att pengar inte är makt.

    SvaraRadera
  4. Fast att läsa P.J. O'Rourke på svenska är lite som att läsa Strindberg på engelska, eller nåt. Fullständigt onödigt, och mycket sämre.

    SvaraRadera
  5. eaeoweros: Makt över de egna stålarna att investeras där jag (marknaden) anser bäst för mig är äkta demokrati och konsumentmakt.

    Kapital ackumuleras i en fri konkurrensutsatt ekonomi där nya resurser skapas som marknaden anser sig i behov av osv, mm, etc, i en för alla välgörande och växande process.

    Staten och Kapitalet är ett okänt begrepp i en sån värld.

    Det skapas nytta för alla, inte för ett fåtal. Det är homo politicus av ett visst snitt som resonerar som du gör.

    Den stora folkliga okunskapen om hur välstånd och resurser bäst skapas, exploateras och undertrycks av politiken som annars skulle få mindre att bry sig om.

    Detta sagt, givetvis, i så kort och komprimerat format som möjligt.

    SvaraRadera
  6. Pengar är väl rimligen en mätare på skapade värden? Så sluta tala om pengar utan fokusera på värden en stund. Skall den som skapar ett värde inte ha rätt till det?

    (Sedan kan ju folk ge bort eller testamentera bort stålar också. Men varöfr inte? De har dragit ihop dem, det är deras. Så de bör få göra som de vill med dem.)

    Men för att lämna det eviga tröskandet om pengar en stund. Vad PJOR:s citat handlar om är ju *tankens frihet*. I en kommandostat kan den begränsas. Men inte i en fri ekonomi - eftersom skapandet och den fria tanken, det annorlunda handlandet, "olydigheten", att vara motvals, att tänka nytt är det som driver en fri ekonomi.

    Invänsdningar mot detta?

    SvaraRadera
  7. För övrigt...

    Jag är inte rik. Däremot upplever jag emellanåt att jag har en hel del "makt" eller i vart fall inflytande. Välkommen till informationssamhället!

    SvaraRadera
  8. Skall den som skapar ett värde inte ha rätt till det

    Jo om det hade varit så att dom värden vi pratar om helt och hållet skapades av enskilda människor.

    Så är så gott som aldrig fallet och det kommer alltid att innebära en tvist.

    SvaraRadera
  9. Micke
    Nej, det går helt utmärkt att skapa värden och komma överens om hur man delar på risker och frukter, dvs när värden skapas genom samarbete, dvs så som det altid går till! Komma överens på förhand alltså ..

    Vet du vad det systemet kännetecknas av? Jo, avtalsfrihet. Vet du vad systemet kallas? Jo, marknadsekonomi. Ingen tvingas att delta om denne inte anser att han/hon vinner på det.

    'Tvisterna' som du påtalar, är sådana som skapas i efterhand, när någon satsning har visat sig vara extra gynnsam, och den underblåses nästan alltid av folk som är helt odelaktiga i värdeskapandet. Av vänsterpolitiker som vill rida på avundsjukans och missunsamhetens våg .. och så gott som alltid för egen vinnings skull!

    Det är deras krav är själva tvisten ... inget annat!

    Det är bara stollar som i efterhand hävdar att de har blivit blåsta ... ifall det visar sig att någon annans val visade sig vara värt mer. Du kan ju också se hur mycket samma individer beklagar sig om någons satsning eller affärsidé inte visade sig bär frukt och hur angelägna de är då att visa 'sodlidaritet' ...

    Nej blåsta är bara de som satte sin tilltrå till tomt politiskt prat att alla kan få det bra bra genom att man stoppar händerna i varandras fickor, och att då ingen mer behöver oroa sig för något ..

    .. men det är inte synd om dessa heller. För facit för dylika löften finns och har funnits länge, och bara dumhet har hindrat dem att inse detta redan långt tidigare, och bara medveten dumhet kan få folk att tro att 'nästa gång, då skall detta minsann funka på riktigt ... '

    SvaraRadera
  10. Micke,

    Person A satsar av sina egna medel. Han eller hon gör en investering. Låt säga en fabrik för klädhängare. A frågar om någon är villig att arbeta där. X, Y och Z säger ja tack, man kommer överens om en ersättning för deras arbete, de har fått ett jobb och A kan förverkliga sitt projekt.

    Vad har då X, Y och Z för rätt till mer pengar eller mer av A:s egendom än man kommit överens om skall vara ersättningen för deras arbete?

    Och vad har V och S, som inte ens har med företaget att göra, för rätt till A:s pengar / skapade värden?

    Borde det inte räcka med att A, X, Y och Z är nöjda med vad som uppnåtts och att man skapat rimliga avtal för sitt förhållande?

    Vad skulle X, Y och Z ha för annan moralisk rätt till A:s egendom?

    Och vad skulle helt andra människor ha för moralisk rätt till de värden A skapat?

    SvaraRadera
  11. Vad har då X, Y och Z för rätt till mer pengar eller mer av A:s egendom än man kommit överens om skall vara ersättningen för deras arbete?

    Jag har inte sagt att dom har rätt till mer pengar (under förutsättning att avtalet inte ingåtts under någon form av tvång)
    Jag säger att det finns en intressekonflikt mellan dom två parterna och att den kommer att bestå samt att den alltid kommer att yttra sig i att bägge parter så långt det är möjligt kommer att tugga varann på knäskålarna.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Nej Micke, det sa du inte!

    Du invände att 'enskilda aldrig skapar värdena ensamt' och att det är därför tvisten eller intressekonflikten uppkommer.

    Men du har fel även i det senare: Om du har ett avtal har du inte längre en intressekonflikt, du har en överenskommelse. Det är innan du har slutit avtalet som där finns motsatta intressen.

    (Att där finns motsatta intressen och att alla inte kan få sina önskedrömmar uppfyllda, och ffa inte samtidigt, är en truism. Och om du tror att vi behöver en massa politiker vilka menar att de behöver upplysa 'folket' om sådana självklarheter och dessutom hävdar att de kan göra att utfallet blir på något vis 'bättre' då, har du svalt en massa innehållslös varmluft igen ... )

    SvaraRadera
  14. "Folkbildaren" har gjort entre så jag gör sorti.

    SvaraRadera
  15. micke:
    Borde inte din så älskade "intressekonflikt" uppstå även inom alla andra typer av sammanslutningar där man delar på ändliga resurser?
    T.ex. inom familjer, där stackarns syskon skall dela på begränsade mängder mat, leksamer och uppmärksamhet från stressade föräldrar? De kommer skapa en hatiskt stämning inom alla familjer och de kommer "tugga varann på knäskålarna" av denna uppenbara intressekonflikt.

    SvaraRadera
  16. T.ex. inom familjer, där stackarns syskon skall dela på begränsade mängder mat, leksamer och uppmärksamhet från stressade föräldrar?

    Du har uppenbarligen inte barn.

    De kommer skapa en hatiskt stämning inom alla familjer och de kommer "tugga varann på knäskålarna" av denna uppenbara intressekonflikt.

    Ja ibland uppstår den situationen i familjer.
    Sannolikt oftare än jag själv föreställer mig.

    SvaraRadera
  17. Sedan få vi inte glömma den knäskålstuggande konflikten som finns gällande kulturfrälsets ständig roffande av kulturellt kapital. Värst är nog dess njugghet mot kulturell pluralism och etnisk mångfald.

    Vad göra Micke? Lagstifta mot Dramatens ständiga övergrepp?

    SvaraRadera
  18. Vad är "kulturellt kapital"?

    Kulturellt kapital kan möjligen användas som uttryck för att beskriva ett allmänt värde (i första hand inte ett värde i pengar) på kultur eller på kultur i ett avgränsat sammanhang ...men det kan inte användas för att beskriva att kultur finansieras med skattemedel.
    Det får du formulera på nåt annat sätt.
    Prova en gång till ......."universitetslektorn".

    SvaraRadera
  19. Kulturellt kapital ger status Micke, precis som ekonomiskt dito. Eller varför tror du Stig Larsson kan hålla hov med balettflickor?

    Kulturfrälset får naturligtivs inte sin eleverade position genom att förvägra "dom andra" tillgång till det kulturella kapitalet.

    Nej då, den WASP-artade svenska teaterscenen släpper gärna in "ytisar" i sina ensebler. ;-)

    Lagstifta!

    SvaraRadera
  20. Eller varför tror du Stig Larsson kan hålla hov med balettflickor?

    Troligen därför att i din föreställningsvärld så måste man ha pengar för att köpa fruntimmer.



    Kulturfrälset får naturligtivs inte sin eleverade position genom att förvägra "dom andra" tillgång till det kulturella kapitalet.


    Visst.Vi förvägrar dom dina skattepengar så kan du ju köpa in dig i operabaletten med dom så det blir nån ordning.

    Du kan ju ta med dig hela den tysta majoriteten samt gräsrötterna också så det blir jämn fördelning.

    Lagstifta!
    Ta det med förrädarna i regeringen.Dom satsar ju på just dom kulturformer du verkar ha mest problem med.

    SvaraRadera
  21. Det kommer alltid att finnas vissa människor som har mer pengar än andra, eftersom vissa människor är bättre än andra på att veta vad de bör köpa, och hur mycket, och inte minst hur mycket de inte bör köpa.

    Om man kunde trycka på en magisk knapp som gjorde att alla människor, från och med knapptrycket, hade exakt lika mycket pengar, hade det antagligen inte dröjt mer än 2-3 dagar innan extrem fattigdom och extrem rikedom fanns igen. Och det hade till mestadels varit samma människor som var rika och fattiga. De människorna som var fattiga innan knapptrycket hade gått ut och köpt massa skit för sina pengar och blivit fattiga igen. De människorna som var rika innan knapptrycket hade använt sina pengar på smarta sätt, investerat och sparat, och blivit rika igen.

    I en någorlunda fri ekonomi beror inte fattigdom och rikedom på att vissa människor är födda bättre eller sämre än andra, utan det beror på att vissa människor är bättre än andra på att använda sina pengar.

    SvaraRadera
  22. Stig köper inte Micke, han får. Vad får du allt ifrån? ;-)

    SvaraRadera
  23. Om man kunde trycka på en magisk knapp som gjorde att alla människor, från och med knapptrycket, hade exakt lika mycket pengar, hade det antagligen inte dröjt mer än 2-3 dagar innan extrem fattigdom och extrem rikedom fanns igen. Och det hade till mestadels varit samma människor som var rika och fattiga. De människorna som var fattiga innan knapptrycket hade gått ut och köpt massa skit för sina pengar och blivit fattiga igen. De människorna som var rika innan knapptrycket hade använt sina pengar på smarta sätt, investerat och sparat, och blivit rika igen.


    Eeeeehhh.....

    Folk i Kramfors är dummare i skallen än folk i Danderyd?

    Ja det är ju kanske nåt du borde utveckla.

    SvaraRadera
  24. )

    Stig köper inte Micke, han får. Vad får du allt ifrån? ;-

    Var får du allt ifrån?
    Känner du honom?

    SvaraRadera
  25. Vad jag vet Micke så köper inte Stig Larsson sexuella tjänster. Du tycks däremot ganska övertygad om motsatsen.

    Därför är det nog du som behöver utveckla dina närmare bekantskaper med mannen i fråga.

    Visserligen utesluter inte Stigs attraktionkraft på det täcka könet, att han även köper glädjeflickor, men som sagt, det hör inte hit. Det som är väsentligt är att Stigs (eller valfri manlig kulturprofil över de 60) kulturella kapital gör att hans inre skönhet framträder i vacker relief.

    SvaraRadera
  26. Ok.

    Du får nog göra liberalläxan.
    Det låter nämligen som du ramlat in i offer rollen rätt hårt.

    SvaraRadera
  27. Vad tror du skillnaden blir om du byter ut Herr författaren mot t.ex Herr Munkhammar?

    Mer än att du skulle vara mer benägen att inte känna dig som ett offer för att han får bjuda flickorna på Portello?

    SvaraRadera
  28. Micke ...

    Fattar du verkligen inte?

    Om folk får använda sina pengar och resurser efter eget huvud (något du förhoppninsgvis bejakar) kommer där efter ett tag uppstå skillnader, oavsett från vilken utgångspunkt man startar.

    Och sannolikheten att smarta människor hellre flyttar till Danderyd än till Kramfros är ganska stor.

    Och Micke (för att bokstavera det självklara för dig: 'Det är inte på jordmånen på resp ställe som orsakar dessa skillnader, det är människors val')

    SvaraRadera
  29. Vem har sagt att jag inte bjuder? Jösses! Munkhammar har inte lika mycket kapital som Stig varför han nog får lägga ned sig lite mer för att hans "det" skall komma in i kvinnornas synfält.

    Vad är ditt problem Micke? Att bromsspåren efter dina cykelsladdar här hos HAX varken imponerar på damerna eller på oss rediga karlar?

    Trolivtvis båda delar!

    mvh

    OP

    SvaraRadera
  30. Munkhammar har inte lika mycket kapital


    Men ååååååå!!!!(för att citera min dotter)...Jo det får han ju om du tar det från honom genom att flytta den nuvarande kulturnomenklaturan ner i kloakerna.

    Då ersätts den med en annan där Munkhammar blir halvskum författare och Norberg orförande i akademin.

    Det blir en oerhörd skillnad och framförallt......rättvist och fritt.
    Kuluren kommer att visa en mångfald som kommer att få sverigedemokraternas och vissa knasliberalers yrandeom multikulti att framstå som ett skämt.

    SvaraRadera
  31. Vad är ditt problem Micke? Att bromsspåren efter dina cykelsladdar här hos HAX varken imponerar på damerna eller på oss rediga karlar?


    Vem var det som drog upp damerna och det orättvisa i att skumma författare fick bjuda dom på Portello?

    Det var nog inte jag eller hur?

    Det var nog en av gräsrötternas räddare och talesmän.
    Visst var det så?

    SvaraRadera
  32. Micke lille, det är inte ett dugg synd om Munkhammar. Det är du som inte är nöjd med sakernas tillstånd och pratar om "knäskålstuggande" konflikter.

    När jag påpekar att samma konflikt finns inom kulturvärlden börjar du, oklart varför, surra om att jag vill att kulturen skall ned i kloakerna, men inte hur denna "orättvisa" skall åtgärdas.

    Jadu, din sammanläggningsförmåga och slut(t)ledningar, är som vanligt ett under av inkonsekvenser.

    Den ende som hycklar är du som anser att vissa människors framgångar alltid sker på bekostnad av andras välbefinnande, medan andras inte gör det.

    Att sedan kulturfrälset tror att de bygger exemeplvis integrationsbroar genom att framför pjäser som ställer "viktiga frågor till samtiden" samtidigt som den inte låter "nysvenskar" var med i produktionerna, är en annan femfemma. Men då det är efter den femnämliga aritmetiken ditt intellekt fungerar, ser du inga "konflikter" där.

    Dina sladdmärken är och förblir ynkliga, Micke.

    mvh

    OP

    SvaraRadera
  33. OP ... var snäll mot Micke!

    Även du måste ju fatta det djupt orättvisa i att Kramfors och Danderyd ligger på helt olika platser.

    För att inte tala om Somalia och Bangladesh!

    Det går inte att fixa en 'rättvis värld' på nolltid. Man får börja någonstans, tex med en klatschig slogan av typen "Alla skall med" eller "Rösta med hjärtat"!

    Vad gör du själv för att flytta Bangladesh närmare Kramfors tex?

    Nå?

    ;-)

    SvaraRadera
  34. Men ÅÅÅÅÅÅÅÅ!!!!!

    Nu ser jag att det spårat ur helt och hållet bara genom att läsa dom tre första raderna i den tysta majoritetens förespåkares senaste inlägg och utan att läsa ett ord av "folkbildarens".

    Jag har sagt vad jag har att säga om att OP är ledsen över att "Herr författare med konstig frisyr" får bjuda baletten på Portello och medan OP bara får titta på.

    Jag har inget mer att tillägga till det.

    Det ÄR synd om OP.

    Han kanske kan prova att tömma en burk kullagerfett i håret och se om det hjälper att få balleten i säng?

    SvaraRadera
  35. Micke, reder ut begreppen: "ÅÅÅÅÅÅ"

    :-)

    Om du drar ned stringtrosorna ur armhålorna så kanske det blir lite stringens i ditt stönande. Försök i alla fall.

    Men vadan denna fixering vid mina framgångar med balettflickor? Jag unnar alla den egenskapen. All heder åt Stig.

    Det är som vanligt bara lille Micke som är sotis.

    mvh

    OP

    SvaraRadera
  36. Sotis?

    Nja...den franska operabaletten står bokstavligen i köket och och kokar grönsakssoppa sedan snart 20 år och jag fixade det utan konstig frisyr eller understöd från kulturdepartemenetet.

    Vi skyller båda hela saken på Skåne akvavit.
    Utan den är det tveksamt om det hade blivit nåt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.