Jag är verkligen inget Microsoft-fan. Jag trivs utmärkt med Apple och dess produkter. Kör jag office-applikationer, då gör jag det lika gärna med Open Office. Och ibland kan jag bli vansinnig på hur Microsoft-applikationer fungerar.
Men jag är ändå rätt förundrad över dagens beslut i EG-domstolen, där Microsoft döms till en halv miljard dollar i böter.
SR Ekot sammanfattar målet så här "Det kommissionen bland annat vill är att Microsoft ska dela med sig av teknisk information för sin mediaspelare som är inbyggd i operativsystemet för att även andra tillverkare ska kunna erbjuda mediaspelare som fungerar tillsammans med Microsofts operativstystem. Kommissionen menar att Microsoft utnyttjar sin dominerande ställning inom systemprogram för att också skaffa sig fördelar när det gäller andra programvaror."
Det är naturligtvis bra med konkurrens. Men är det verkligen vad det handlar om här?
En tillverkare av operativsystem för datorer väljer att bädda in en applikation. I detta fall en mediespelare. En första fråga man kan ställa sig är varför de inte skulle ha rätt att göra detta? Om någon inte gillar det, då är det ju bara att välja ett annat operativsystem istället!
EU vill tvinga Microsoft att dela med sig av operativsystemets bakomliggande arkitektur till sina konkurrenter. Vad är detta för dumheter? Denna information är Microsofts egendom! Skall vi börja tvinga alla andra företag som har verksamhet som bygger på omfattande forskning och utveckling att avslöja sina företagshemligheter också? Hur mycket datorprogram, läkemedel och bioteknik tror ni att vi skulle få då?
Kränker inte EU Microsofts upphovs- och äganderätt här?
Gynnas verkligen konkurrensen av att EU går in och bestämmer hur ett företag skall tillhandahålla sina egna produkter?
Är det verkligen rimligt att ta till monopollagstiftning mot något som fått en dominerande ställning genom konsumenternas egna och fria val – och som inte är något monopol, eftersom det finns andra, väl fungerande, alternativ tillgängliga för alla som så önskar?
Och det är möjligt att jag är trög och datorilliterat – men finns det verkligen inte andra mediespelare som fungerar i PC-plattformen? Real Player? Quick Time? VLC?
Vore jag i Microsofts kläder, då skulle jag stänga ner hela skiten i protest. Så får vi väl se hur kul folk tycker att det är...
Länkar: SvD | DN | FT | Andra bloggar om Microsoft
Jag kör pc och använder aldrig mediaplayer. Vet inte ens om min fungerar längre.
SvaraRaderaJag kör VLC .
Och..
Jag håller fullständigt med dej..
Vad jag tycker om EU.. Tjaa, har försökt uttrycka min åsikt i dina tidigare inlägg..
Det kan ha gått fram.
Men säg att t.ex. Dell vill skicka med sin egen mediaspelare installerad på datorn. De fick de inte för Microsoft.
SvaraRaderaOch vad det gäller "bakomliggande arkitektur" så är det frågan om kommunikationsprotokoll o.d. för att kunna koppla ihop datorer i ett nätverk.
Mediaspelare är definitivt inte det område där monopol råder. Snarare måste man ha flera olika spelare för att kunna se alla former av videofiler. Mediaplayer är i detta avseende klart underlägset tex. VLC.
SvaraRaderaAmerikanskt framgångsrikt kapitalistiskt företag åtalas av ett europeiskt socialistprojekt - vem är förvånad över utfallet?
Det finns massor med gratisspelare som har bättre funktioner och är snyggare än microsofts spelare bl.a. vlc ( vilket väl nästan är standard för många eftersom den har flera codecs inbakade ) zoomplayer mplayer classic o.s.v. (som iofs kräver codec men som funkar bättre med vissa nyare format)
SvaraRaderaNog tror jag Dell får skicka med en Dellmediaspelare om de vill, men jag tror MS ger Dell ganska stora rabbatter och därmed kan de också ställa krav.
Dell skickar både det ena och andra med sina datorer. På min Dell-dator finns till exempel en konkurrent till Windows Media Center installerad och en
SvaraRaderahårdvaruknapp som används för att starta den.
Detta har absolut inget med marknadsekonomi att göra. Syftet med ett företag är att tjäna pengar och givetvis har ett företag rätt att inom de allmänna rättsprinciperna försöka stänga ut konkurrens.
SvaraRaderaNästa steg blir väl att EU gör bedömningen att McDonald's har en alltför dominerande ställning på marknaden och att de måste börja göra det lättare för Burger King att sälja hamburgare.
EU straffar Microsoft för att deras produkter är alltför populära. Jag har svårt att tolka det på något annat sätt. Hade de fuskat till sig konkurrensfördelar hade det varit sin sak. Men allt de gjort nu är att erbjuda väldigt många personer något som de vill ha.
SvaraRaderaDet här är ett av de fallen där jag av politiska själ tycker det är helt felaktigt, men av personliga själ skrattar gott åt microsofts olycka. Ungefär som med rökning på krogen...
SvaraRaderaOm nu staten/eu ska påverka på något sätt kan det väl vara genom att på olika sätt främja öppna standarder, t.ex. säga "om stockholms stad ska köpa in xxx så ska yyy standard följas".
Rent moraliskt håller jag helt med er. Praktiskt däremot så tror jag att domen kan medföra en bättre fungerande konkurrans och bättre program för mig som konsument, delvis på Microsofts bekostnad (de kommer att stå för mindre del av innehållet och därför kunna ta mindre betalt).
SvaraRaderaMicrosoft har själva skapat denna mjukvara och så blir de åthutade för att inte ge utrymme för andra media spelare !?.Luktar apa lång väg om denna protest då vederbörande som gnäller ju har all möjlighet att släppa sin egen mjuvara precis som Microsoft.
SvaraRaderaHela fallet är lika dumt som att vända dasspaperet ut och in nästa gång man använder det.Idioter.
Eller så kan man ju använda dessa fullkomligt värdelösa operativ system som Linux med flera som de släpper ut i tid och otid på mjukvarumarknaden.
SideShow Surfer
Microsoft är, minst sagt, inte särskilt nyttiga för mjukvarubranschen. Visst handlar det om konsumentmakt men EU kan gärna få göra sin del också för att stoppa företagets monopolistiska affärsmodell.
SvaraRaderaVet du förresten hur svårt det är att få bort de sista spåren av den rättså urkassa mediaspelaren Windows Media Player? Det krävs kunskaper som ligger en bra bit ovanför den genomsnittlige datorvane användaren.
Även VLC är egentligen ingen höjdarspelare om man ser till funktionalitet och användbarhet. Dess styrka ligger i att den kan spela de flesta format "out of the box". En annan spelare som också gör detta och dessutom är snyggare och bättre är "The Kmplayer" för windows (ej att förväxla med linuxspelaren kmplayer).
Microsoft? Herre gud, ni skulle fortfarande se svart bakgrund med gröna bokstäver i era burkar om inte Apple visade vägen!
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaadforum: Xerox menar du nog:
SvaraRaderahttp://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Star
Absolut! Men var är Xerox idag?
SvaraRaderaDet var Rank Xerox som uppfann och patenterade tekniken. Patenten var en enorm succé och gjorde Xerox till ett rikt företag. Rank Xerox bildades 1956 genom en sammanslagning av det brittiska Rank och det amerikanska Xerox. Rank Xerox behöll detta namn till sent 1990-tal.
Palo Alto Research Center (PARC) som existerar än idag, bildades för att använda Rank Xerox resurser för grundforskning 1970. Deras uppdrag var att definiera framtidens kontor i analogi med vad Rank Xerox tjänat sina pengar fram till dess. PARCs forskning har lett fram till grafiska fönstersystem, skrivarbeskrivningsspråket PostScript som idag även har stor betydelse för PDF, Portable Document Format, Ethernet som är en viktig komponent i Internet och våra lokala nätverk och RFID som är framtidens prislappar och godsmärkning, kanske även framtidens id-kort. Adobes grundare John Warnock och Charles Geschke arbetade på PARC men tog med sig sin uppfinning Postscript och lät Adobe få dessa patent. Lika illa för Rank Xerox blev det mer deras grafiska gränssnitt. De kommersiella framgångarna lyser med sin frånvaro. Det blev istället MIT i Boston som lyckades göra grafiska gränssnitt gångbara i form av X Window och på Unix-plattform. Även Apple lyckades rekrytera PARC-personal och fick en flygande start med sin Apple Macintosh efter några fruktlösa men modiga försök med Apple Lisa. Steve Jobs köpte två studiebesök hos PARC för en miljon dollar. PARCs personal blev imponerade och smickrade av Apples intresse för deras forskning. Apple Macintosh blev en kommersiell succé och slog igenom runt 1985. Vid samma tidpunkt existerade visserligen Windows 1.01 men den produkten saknade det innovativa PARC-gränsnitten hade och var långt från den forskning MIT bedrev.
Litet tillägg:
SvaraRaderaFrågan är inte vem uppfann hjulet, utan vad man har gjort med det.
Jag hittar bara en liten felaktighet i resonemanget:
SvaraRadera"Är det verkligen rimligt att ta till monopollagstiftning mot något som fått en dominerande ställning genom konsumenternas egna och fria val – och som inte är något monopol, eftersom det finns andra, väl fungerande, alternativ tillgängliga för alla som så önskar?"
Det där med om det var fria val kan diskuteras. Eftersom programvarumarknaden har präglats av stängda dokumentformat i långliga tider, även i hög grad på windows-plattformen fanns det förut inga alternativ för konsumenterna att välja andra leverantörer.
Ville man läsa ordbehandlingsdokument var det .doc som gällde och därmed Word och Windows. Eftersom "alla andra" körde de formaten var det de som man fick välja.
En konkurrenssituation som känns ganska definierande för microsoft är när browser-kriget med Netscape utspelade sig. Netscape behövde ta betalt för sin browser för att överleva, men för Microsoft räckte det att sälja operativsystemet och skicka med sin browser integrerat och gratis. Det behöver inte sägas vad som hände med Netscape.
Det är ju heller inte bara inom EU som Microsoft business practice har ifrågasatts utan även i USA.
Vidare inlåsning önskas nu genom att ISO-standardisera Microsofts skapelse OOXML, som saknar referensimplementation, har en ofullständig specifikation och därmed är mycket svår för konkurrenter att implementera.
Nu är iofs linux på gång på bland annat Dells konsumentdatorer, men det kommer att ta lång tid innan mjukvarubranschen är transparent och oberoende av operativsystemsspecifika lösningar för att utbyta information.
Användande av öppna format är ett steg i rätt riktning.