2007-10-28

Så, vad skall de klaga på i år?

Kommer du ihåg rapporterna i media under förra vintern? Det var dåligt med snö – och skidåkning förutspåddes vara ett försvunnet nöje inom ett par årtionden.

Vad vissa påpekade då – men nästan ingen tog någon notis om – var att de dåliga snösäsongerna kom efter några ovanligt bra säsonger. Men det passade väl inte in i medias panik om "global uppvärmning".

Hur ser det då ut i år?

Efter en relativt sval sommar finns det nu tillräckligt med snö för att skidanläggningarna i Österrike skall kunna öppna sex veckor tidigare än normalt.

Den globala uppvärmningen tycks alltså ha gått på lunch.

Så vad skall media oja sig över i vinter? Laviner, kanske?

Läs mer i The Daily Telegraph:
Snows return to Austria's 'doomed' ski resorts
A white November will be paradise
Skiing in Austria: pick of the pistes

8 kommentarer:

  1. Allt extremt och spektakulärt som händer i naturen tas som intäkt för att människans orsakar global uppvärmning...numera.

    En liten notering. Jag snubblade över en artikel om smältande och växande isar härförleden.

    Där nämndes att glaciärer som växer kalvar iväg stora isblock. Inte de som smälter. De skrumpnar mer ihop, liksom, typ...

    Men har ni tänkt på vad det är som får klä modell för de påstått smältande isarna i norr och vid glaciärer runt om i världen?

    Jo, kalvande glaciärer som vräker ut stora, spektakulära isberg rätt ner i ishavet.

    Go figure!

    SvaraRadera
  2. ndlundkvist,

    Det låter mycket intressant. Skulle du kunna posta en länk till artikeln?

    SvaraRadera
  3. Det fascinerande är nyheten att senaste decenniet har inneburit 35 procents snabbare ökning av koldioxid halten i atmosfären.
    http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=947587&lid=puff_947590&lpos=lasmer

    Ändå tycks femårssnittet på global temperatur ha stagnerat till och med hos Giss/Nasa.
    Och september i år var t ex ganska kall...

    SvaraRadera
  4. De kommer att säga att du inte kan dra så stora växlar av enskilda månader och år. Att de själva gör det spelar ingen roll...

    SvaraRadera
  5. michael: du får ta påståendet för vad det är, så länge. Hade jag haft länken så hade jag gjort det.

    Pröva att googla lite för å se om du hittar nåt hur glaciärer och ismassorna i arktis beter sig. Jag skall pröva det själv.

    SvaraRadera
  6. Kanske kan du få ut nåt av det här.

    http://bbs.keyhole.com/ubb/showflat
    .php/Cat/0/Number/666930/an/0/
    page/8

    Det finns tusentals glaciärer världen över, säger signaturen "blt" som är kartograf. Vissa växer, vissa drar sig tillbaka men på det hela taget så anser han att de flesta drar sig till baka.

    Jordens glaciärer verkar alltså enligt den här killen vara i nån slags välmående balans. De uppför sig precis som man kan förvänta sig av glaciärer.

    SvaraRadera
  7. Kolla här michael!

    http://freestudents.blogspot.com
    /2007/04/everything-frozen-is-melting-
    not.html

    SvaraRadera
  8. Det är också så att tillväxten av Antarktis is ganska avsevärt anses påverka havsnivån negativt, så att den (under senare årtusenden naturliga) höjningen av havsytan minskar en hel del. (Se sida 8 i detta dokument.)

    Forskaren Daniel Hanson nämner förresten på sin Klimatbloggen just nu att det mildare vädret gjort att Norges glaciärer börjat växa igen. Att glacärer i stort sett aldrig står still är ett faktum, men i dag används en minskande glaciär i stora svarta rubriker -- eller i "indignerad" text eller forskning -- som tecken på katastrof.

    Notabelt t ex att man ofta är alarmerande om isar som ännu inte dragit sig tillbaka till en position där de var under t ex medeltidens värme.

    (Detta var dock inget bevis mot växthuseffekt (falsifierande fakta för det finns iofs) utan bara en kritisk notis rörande hur illa frågan behandlas. Vetenskap i mainstream-media blir säljande alarmism, ungefär som säljande skvaller i Se&Hör inte behöver särskilt goda grunder.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.