2007-11-09

Blandade känslor...


I dag är det 18 år sedan Berlinmuren föll.

Det manar till eftertanke. 18 år är inte så väldigt lång tid. Nyss, i vår, närhet levde människor under kommunistisk diktatur. Den föll, till slut, snabbt och med vissa överraskningsmoment.

Men kan man vara säker på att förtrycket för evigt är borta? Naturligtvis inte! I Ryssland pågår Putins åter-sovjetifiering. Och här i Sverige finns det människor som fortfarande, på allvar, propagerar för idéer som med nödvändighet kommer att innebära förtryck – det klasslösa samhället till exempel. I dag har vi dessutom helt nya hot mot friheten, humanismen, det öppna samhället, demokratin och våra rättigheter.

I dag tänker jag på de människor som dog när de försökte ta sig över muren – till friheten, demokratin och mångfalden i väst. Och på alla som förtrycktes, fängslades, torterades och dödades för att de krävde frihet och människorätt i DDR.

On the lighter side, så drar jag mig också till minnes när jag höll skolpresentation på en gymnasieskola i Östberlin. Förbjudet, omdömeslöst och lite farligt, naturligtvis. Men uppskattat. Jag talade kring temat för den pågående MUF-kampanjen "Frihet ger fred" från ett bord i uppehållsrummet. Applåder och nervösa blickar ut genom fönstret, för att se om polisen var på väg. Det kanske saknade betydelse i det stora hela. Men jag känner mig ändå rätt nöjd över att jag faktiskt gjorde något för att påverka utvecklingen åt rätt håll.

I dag kommer jag också ihåg människorna i Östeuropeiska Solidaritetskommittén som hjälpte människor som levde i diktaturerna på andra sidan Östersjön att ta sig ut. Och som smugglade tryckpressar, böcker och pengar åt andra hållet. De var verkliga hjältar!

18 år sedan. Och redan glömt av så många.

48 kommentarer:

  1. Jag har ett så här i efterhand litet absurt minne från Väst-Berlin som vittnar om att stora förändringar ofta kommer plösligt.

    Jag var med mitt handbollslag på turnering i staden. Under välkomstmiddagen hölls diverse tal om solidaritet och förbrödring med öst-Berlinarna.

    Många såg det som en skam att behöva leva i en delad stad. Många ville återse sina släktingar, bröder, föräldrar, kusiner.

    Upprepade kontakter över gränserna som t.ex. vår lilla handbollsturnering hoppades en talare en dag till slut skulle ge resultat och att förnuftet och återföreningen av Berlin en dag, i en avlägsen framtid när allas barnbarns barn i detta rum var gamla kanske skulle kunna segra.

    Det var ytterst rörande att höra alla tal må jag säga. Jag var endast 19 år då...1983.

    SvaraRadera
  2. Observera att DDR aldrig var en kommunistisk diktatur. Det var en realsocialistisk demokrati med val till en riktig regering. Det har jag läst på Wikipeda. Andra saker jag sett där är att folk inte tror på att media var under statens kontroll.

    Det är imponerande att det finns en lite klick människor(?) som fortfarande glorifierar öststaterna och kommunismen men förnekar att brotten som begåtts var av kommunister trots partierna kallade sig det. UOK behövs och Forum för levande historia måste släppas fram och göra samma goda arbete som man gjorde med nazismen. Förra gången stoppade vänsterblocket alla försök till belysning av ämnet. Vad var de rädda för? Att skolan skulle lära ut sanningen?

    SvaraRadera
  3. Och här i Sverige finns det människor som fortfarande, på allvar, propagerar för idéer som med nödvändighet kommer att innebära förtryck – det klasslösa samhället till exempel.


    Knappast med nödvändighet i högre omfattning än vad det skulle kräva att införa Nattväktarstaten.

    SvaraRadera
  4. Micke, vad du aldrig tycks få in i din lilla hjärna är att liberaler aldrig någonsin skulle få för sig att tvinga på någon Nattväktarstaten. Om vi en dag bor i den, så kommer det bero på att människor frivilligt valt att avpolitisera samhället.

    Kan du förstå detta?

    Om inte, läs Hayek - Vägen till träldom, den kostar dig 39:- på Adlibris, det kan vara väl värda pengar.

    SvaraRadera
  5. micke: Jag tror du kan ge upp försöken att omdefiniera termer här.
    Misstänker att de flesta av HAX's läsare är tämligen immuna mot orwellskt nyspråk. Frihet är inte förtryck, oavsett hur din personliga logik fungerar.

    Här är dock en länk relaterad till bloggposten som säkert gläder dig.

    SvaraRadera
  6. Varning, Micke!

    'Vägen till träldom' av FA Hayek är förvisso en otroligt bra bok,

    ... och det är fantastiskt hur insiktsfullt han beskrev de fenomen, mekanismer och problem som uppstår i nationer vilka tror att statlig planering och styrning inrymmer svaren på hur samhälleliga problem skall lösas och hanteringen administreras,

    ... och gjorde det för mer än 60 år sedan, och iaf 30 år innan den svenska välfärdsstaten började sin sakteliga löpning mot 'amok'.

    Men, Micke, boken ges ut av ett förlag som börjar på 'T' och bara det gör ju att din perceptionsförmåga i princip upphör att existera ..

    ... förutom att boken kräver en intellektuell ansträngning att ta in, och även att dra de relevanta parallellerna till 2000-talets samhälls och politiska liv.

    Men min rekommendation är trots allt att du borde avstå. Och inte pga priset på 39 kr, utan pga av våndan med att dels ta till dig innehållet, samt den än mycket större våndan det skulle innebära att dessutom dra relevanta slutsatser ur den, och nästintill oöverstigliga självövervinnelsen det skulle kräva att ta till sig dessa slutsatser och dessutom anpassa sitt tänkande till dem ...

    SvaraRadera
  7. Generationsmässigt börjar 80-talisterna med de som föddes 82-83 någon gång. När jag har funderat på varför så är iaf min förklaring att det är de som är för unga för att ha egna minnen av öststaternas existens och hur otroligt stort 1989 var för oss som minns det.

    SvaraRadera
  8. Kan du förstå detta?

    Jo jag förstår det exakt lika bra som jag försod och förstår alla olika anarkosocialistsekter som hävade och hävdar att utopia kommer att uppstå av sig själv.

    Det är inte svårt alls att förstå.

    Sen är det en annan sak att tro på det och jag är inte religös.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Misstänker att de flesta av HAX's läsare är tämligen immuna mot orwellskt nyspråk

    Knappast.
    Jag läser konstant omskrivnigar av nuet och historien på nyliberala bloggar.

    Det är ert största problem.
    Att ni är som alla andra.

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Men min rekommendation är trots allt att du borde avstå. Och inte pga priset på 39 kr, utan pga av våndan med att dels ta till dig innehållet, samt den än mycket större våndan det skulle innebära att dessutom dra relevanta slutsatser ur den, och nästintill oöverstigliga självövervinnelsen det skulle kräva att ta till sig dessa slutsatser och dessutom anpassa sitt tänkande till dem ...

    Jävla märkliga formuleringar...

    Varför skulle jag anpassa mitt tänkande för att jag läst en bok?

    Man anpassar inte sitt tänkande om man är fri Jonas.

    Och du har rätt.
    Det hade varit lättare att köpa boken,till och med roligt..om det getts ut av Bonniers och inte av politbyrån.

    Hur många böcker har du köpt som getts ut av LO?

    Däremot ska jag köpa Peter Weiss på CDON.Det ligger en lapp bredvid mig som legat en vecka för att påminna mig.

    Kanske gillar jag den.Kanske gillar jag den inte.

    SvaraRadera
  13. Ja, ja... I vart fall några kommenterar vad som står i bloggposten...

    SvaraRadera
  14. Ja alla mina poster relaterar till ditt inlägg i högsta grad.

    SvaraRadera
  15. Micke, du frågar:

    Varför skall man påverkas om man lär sig något?

    Tja, mitt svar är nog att det själva innebörden av 'att lära sig'.

    Jag är helt medveten om att där finns många som tycker det är jobbigt att lära sig saker, som värjer sig mot sådant, och som känner starkt obehag inför att behöva ompröva och kanske överge sina fördomar (som de trodde var kunskap och/eller förståelse).

    Därav min rekommendation att du nog bör avstå ...

    PS Jag har läst massor av vad som skrivs/ges ut av andra förlag och tänkare. Och jag både lär mig av det, och låter detta påverka mitt tänkande och min förståelse. Hur trodde du egentligen att jag har blivit så vis och klok? DS

    SvaraRadera
  16. Det är imponerande att det finns en lite klick människor(?) som fortfarande glorifierar öststaterna och kommunismen men förnekar att brotten som begåtts var av kommunister trots partierna kallade sig det.

    De var inte äkta kommunister, förstår du väl? Not true Scotsmen.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Jonas.

    Varför skriver du först om en mening ur mitt inlägg så att det får en helt annan betydelse och lägger in det som ett RIKTIGT CITAT av det jag skrivit??

    Har du inga jävla gränser alls?

    SvaraRadera
  19. Micke, det var inget citat utan det var dels så jag menade i första inlägget och dels så jag uppfattade ditt svar, som ordagrant löd:

    "Varför skulle jag anpassa mitt tänkande för att jag läst en bok?

    Man anpassar inte sitt tänkande om man är fri"


    Och du, att spela felciterat offer klär dig inte heller. Då är du charmigare när du spelar arg och grymtande gammal surgubbe, som skäller på allt och alla ...

    ;-)

    Men en annan sak, Hayeks bok skrevs som en stark reaktion på och kritik mot den kollektivism ur vilken sedemera nationalsocialismen föddes.

    Och vi vet ju hur svårt du har hantera den kopplingen, så min rekommendation kvarstår:

    Du bör nog avstå från att läsa boken ...

    SvaraRadera
  20. Jonas sa.

    Nästa vecka förlovar jag mig med Maud Olofson


    Jah.

    Så trevligt.

    SvaraRadera
  21. Jonas sa

    Jo tjena!
    Sverigedemokraterna är dom enda som har en realistiskt ekonomisk politik och Mussolini har skrivit en fin fin bok..


    Fint Jonas.

    SvaraRadera
  22. Försök nu att låta bli att ge diagnosen

    Multi-haverism

    ... ett ansikte, Micke!

    SvaraRadera
  23. Att haverera i kommentarsfältet på en seriös blogg gör man bäst genom att skriva om någon annans inlägg helt och hållet och sedan presentera det som ett korrekt citat.

    Det hade varit en helt annan sak om du låtit bli att citera.

    Då hade du kunnat fabulera bäst fan du ville.

    Nu gjorde du inte det.

    Jag hade inte stor respekt kvar för dig förut.

    Nu har jag ingen alls.

    SvaraRadera
  24. Crime Statistics > Executions (most recent) by country

    http://www.nationmaster.com/red/pie/cri_exe-crime-executions

    SvaraRadera
  25. Du är ju helt borta, och det har du förvisso visat på många sätt förut, men det verkar ha blivit värre på sista tiden ...

    Multihaverism !

    Men min observation av dig stämmer. Du vägrar lära dig det allra minsta smack. Du tom skriver att du menar att du då 'är fri'.

    Det är ju ett sätt att se saken, men har du funderat på vad du förblir fri ifrån med den metoden?

    SvaraRadera
  26. Jonas.

    Du har skrivit om ett inlägg av mig och sen presenterat det som ett citat av vad jag skrivit.

    Du kan dra åt helvete.

    SvaraRadera
  27. Fruktan icke! Jag förlåter dig Micke!

    mvh

    OP

    SvaraRadera
  28. Nej, din jävla idiot (f'låt, det menar jag inte ordagrant)

    Jag har inte falskeligen presenterat något såsom ett citat av dig. Jag parafraserade din fråga (som jag sen dessutom citerade) som jag uppfattade substansen, samt svarade själv på den.

    Du vet precis (och sedan länge) att jag använder citationstecken för citat. Och jag vet att du ständigt hittar på egna saker för att byta ämnet ...

    Så om du inte är en idot, Micke, varför beter du dig som en så ofta?

    SvaraRadera
  29. Är denna Micke måhända historiematerialist? Läser man igen hans verk framstår han som en sådan, men jag kan ju ha fel.

    SvaraRadera
  30. Fan vad du snackar skit JOnas.

    SvaraRadera
  31. vänsterwiki sa...

    Är denna Micke måhända historiematerialist? Läser man igen hans verk framstår han som en sådan, men jag kan ju ha fel.


    Du framstår som gubben i lådan.

    Jag är Micke.

    SvaraRadera
  32. Och nej..

    Jag ägnar mig inte åt metoddisk revision på Wikipedia.

    SvaraRadera
  33. På det området är du min överman, Micke. Hundrafalt!

    Och inte nog med det, det är den metod du har för att sabotera varje diskussion där du inte har nåt att komma med!

    Samt att spela offer förstås ...

    SvaraRadera
  34. Jonas, var snäll mot Micke. För vissa är nämligen kunskap svår att bära. Och ingen kan som Micke slänga av sig det oket...

    SvaraRadera
  35. OP

    Micke skriver ju själv att han har beröringsångest med både kunskap och dem som besitter eller förmedlar sådan. Han verkar ha svårt med det faktum att andra har olika uppfattningar och att dessa dessutom inbördes har olika preferenser och gör olika val tror jag är en så invecklad tanke att han den skulle slå knut på sig själv redan halvvägs om han försökte ...

    För Micke tillhör alla som är 'höger' enligt honom en stor konspirerade hydra som han sammanfattar i ett 'Ni' eller 'Er' och som har tentakler överallt och tom en politbyrå!

    Nog för kunskap och insikt kan vara tunga att bära, men att bära en så stor barlast av innehållslöst stolleri måste fanimej vara mycket tyngre ändå.

    Men så tycker han ju också att tillvaron är tryckande och tung mest hela tiden. Och inte förstår han varför heller, för det hade det ju krävts kunskaper och insikt. Och det 'vet han' ju, sådan är ännu tyngre, både att förvärva och sen bära på ...

    Ter sig som en omöjlig sits att ta sig ur självmant ...

    ... if you ask me!

    SvaraRadera
  36. Självklart Jonas, din majeutic är det inget fel på. Jag bara menar att Micke inte förstår att en förlossning kan vara smärtsam. Som det nu är stannar hans huvud alltid vid/i "slemproppen" och han hinner följaktligen aldrig uppleva glädjen av att föda fram något nytt och välskapt.

    SvaraRadera
  37. Ja vi får väl ryggdunka oss själva för våra understundom altruistiska ansträngningar att dela med oss av sånt som vi har, och har fått samt förvärvat i överflöd.

    Och inte förvänta oss vare sig tack eller uppskattning i retur.

    För mig är detta ok enkelt att bära, men i det lite större perspektivet är ju Micke bara ett symptom, en symbol (möjligen lite överdrivet karrikerad) för hur vänsterfolk är funtade och hur de resonerar och djupt äversionen mot insikt och/eller förändring faktiskt är rotad.

    Och då blir man lätt lite uppgiven, för att om man lyfter blicken ser man Sverige är (om inte fullt av, så dock) rejält välbefolkat av individer som bygger sin förståelse av omvärlden på önsketänkande, villfarelser, indoktirnering och andra sagovärldar om 'dom onda och dom goda' etc, och som aldrig ens vill lyfta blicken och ta in något som inte bekräftar dessa fördomar ...

    Micke är bara mer talför än dessa, och egentligen borde han applåderas för att han faktiskt ägnar sin fritid åt att visa att han finns ...

    Men kan du komma ihåg att han någonsin har haft ngt mer tänkvärt att säga än, typ: 'Men Pinochet då ... ?' eller något tillfälle där Micke faktiskt ha lärt sig något och dessutom kunna vidgå detta offentligt på samma ställe?

    Jag kan då inte åminna mig om något sådant ...

    SvaraRadera
  38. För övrigt är jag snäll mot Micke, och det är jag för att jag är snäll mot alla människor!

    SvaraRadera


  39. Jonas och OP sa
    Jo tjena.
    Vi är bägge fullständigt rubbade och vi ber inte om tacksamhet för det


    Ursäkta men jag är inte er psykiater.

    SvaraRadera
  40. Helt riktigt Micke, du är vår lilla patient som vi försöker behandla för diverse svårartade vanföreställningar.

    SvaraRadera
  41. Det heter psykiatriker, Micke.

    SvaraRadera
  42. ndlundkvist, det där var nog för svårt för Micke. Han tänker ju bara klart med de nedre hemisfärerna. De öfre är nämligen atrofierade till en valnöts storlek. Så går det nämligen när hjärnmusklerna inte används till mer än att producera elaka fantasifoster.

    Men viss behöver han assistans!

    SvaraRadera
  43. OP, nu är det jag som tycker att du skall vara snäll mot Micke!

    Jag inser nämligen att han också är en människa, vars människovärde är lika okränkbart som våra.

    Det innebär inte att alla människor är lika mycket värda (vilket är en ofta återupprepad vantolkning av ovanstående, företrädesvis från vänster dock)

    Men även om han misslyckas med det mesta vad gäller hans försök att begripa omvärlden har han samma rätt som vi andra att försöka förstå och sedan leva med konsekvenserna av denna (brist på) insikt.

    Vi som åser denna vånda har faktiskt en moralisk (om än inte juridisk) skyldighet att försöka mildra densamma genom at bjuda på den förståelse och tollerans som inte kostar något extra att erbjuda redan idag.

    Att vi varken får tack eller uppskattning för detta idag är inget vi borde vare sig förvånas eller bli upprörda över.

    Tvärtom, vi borde inse (och insett för länge sedan) att detta är tingens ordning och alltid har varit det. Och att vår belöning kommer från helt annat håll och på annat sätt från dem som är eller her blivit mer vidsynta ...

    SvaraRadera
  44. Och Micke ... inte är det väl så att du försöker med förfalskade 'citat' för tredje gången här.

    Vi vet ju hur starkt du brukar reagera mot sådant ...

    .. tom när det inte har skett!

    ;-)

    SvaraRadera
  45. Jonas, när man försöker åstadkomma en metamorfos kan stränga men rättvisa ord ibland misstolkas som elakt förtal. Men det är bara ren människokärlek!

    Och det bästa av allt: den är gratis!

    ;-)

    SvaraRadera
  46. Hur som helst, min rekommendation kvarstår:

    Micke bör inte köpa Hayeks bok 'Vägen till träldom'.

    Dels för att den kostar 39 kr,
    dels för att den är utgiven av Timbro förlag,
    dels för att den är anspråksfull och appellerar till människors intellekt,
    dels för att denna utmaning även ifrågasätter 'sanningar' i dagens politik,
    dels för att Micke inte verkar vara förmögen till att ta till sig något nytt (inte ens om det är från 40-talet), och
    dels för att ifall han ändå skulle göra det, skulle hans värld som han känner den gå sönder!

    Och det mest glädjande av allt är att jag är nästan säker på att Micke kommer följa mitt råd. Dvs inte ta till sig något av den kritik mot välfärdssamhället och hur det fungerar som redan skrevs för över 60 år sedan.

    Och jag varken förväntar mig tack eller uppskattning för detta ...

    :-)

    SvaraRadera
  47. >NDLundkvist< sa...

    Det heter psykiatriker, Micke.


    Bra att du klarar att få nånting rätt.

    SvaraRadera
  48. Nu kommer Micke-smockorna slag i slag märker jag!

    Dutteruttidrutten...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.