2007-11-05

God dag, Yxskaft!

"På eftermiddagen ska utrikesministrarna frågas ut i en offentlig paneldiskussion, och på väg in i Litteraturens hus möts Carl Bildt av demonstranter. Norska EU-motståndare kräver att svenska folket ska få folkomrösta om EU-fördraget.

- Han pratade faktiskt med oss, berättar Ragnveig Kjelsnes som håller ena banderollpinnen. Han sa: Ni får väl gå med i EU och se om ni själva får rösta om fördraget."

Trallala!

Länk till artikeln i DN...

(Tipstack: Michael)

12 kommentarer:

  1. Att Norge skall gå med i EU framstår som alltmer uteslutet.

    Ju mera centraliserat EU blir desto mera skeptiska blir norrmännen.

    Dessutom håller de liv i EES-avtalet, så att vi när som helst kan lämna EU utan några större krumbukter.

    Leve Norge!

    SvaraRadera
  2. Haha! Bildt regerar!

    Mest fascinerande är annars de som tydligen kritiserar Utrikesmionistern för att han reser för mycket (!). Hon borde vara hemma och leda departementet istället. Tydligen.

    Det här är så typiskt för Myndighetssverige. Jag känenr igen det så väl från de statliga verk jag jobbat med. Ofta är den främsta meriten att man "kan verket". Medan medborgarna och de uppgifter man har kommer i andra hand.

    SvaraRadera
  3. Jaha, Johan!

    Och vad menade Carl Bildt med sitt uttalande?

    Att makt är rätt?

    SvaraRadera
  4. Jag håller på Bildt. Varför skulle norrmännen så länge vi håller oss inom ramarna för ett demokratiskt statsskick ha synpunkter på vår beslutsordning.
    VArför får inte norrmännen folkomrösta om skattehöjningar?

    SvaraRadera
  5. Fast nu är ju skattehöjningar MYCKET lämpligare att besluta om parlamentariskt än "fördrag" som ger upp demokratisk makt till Bryssel. Fördraget nämndes ju knappt under valrörelsen medan skatten alltid är het på tapeten.

    SvaraRadera
  6. Vad är det som är så svårt att förstå med detta?

    Sverige kan (om man vill) folkomrösta om EU-fördraget (samt givetvis påverka dess innehåll innan det läggs fram)

    Norge kan inget av dessa två.

    SvaraRadera
  7. Personligen tycker jag absolut inte att man skall folkomrösta om saker som EU-fördraget. Det är att missbruka folkomröstningsverktyget (vilket förvisso gjorts i en massa andra frågor på senare år).

    Folkomröstningar skall gäller enkla, tydliga och klara frågor, som man kan bilda sig en vettig uppfattning om en egen kraft. Det gäller inte här.

    Men det är klart, sådant bör man ju inte tycka här, för då är man inte en Fiiiiin EU-kriiiitiker.

    SvaraRadera
  8. Nej men Johan (och Carl)!

    Skulle inte norrmän och norskor få påverka politiken i Sverige? Så anti-kommunitärt. Så nationalistiskt. Man skulle nästan kunna tro att ingen av er förstått att vi lever i den post-nationella tidsåldern. (/ironi)

    En mycket enkel fråga: Ska Sverige delegera mer makt till EU? (Tips: Att ge upp sitt veto på ytterligare ett 50-tal punkter innebär just det. Knappast en svår eller otydlig fråga att ta ställning till.)

    För övrigt: Vid EMU-omröstningen hade ja sidan sina starkaste fästen i de fiiiiiina områdena. För att du ska bli en god EU-kritiker så föreslår jag att du hålla dig till lite mer alldagliga dialekter.

    SvaraRadera
  9. "En mycket enkel fråga: Ska [staten] Sverige delegera mer makt till [federationen] EU?"
    Svar: Ja!
    Så länge det handlar om att flytta makt från den ena (nationella) överheten till den andra (federala) överheten så föredrar jag i 9 fall av 10 det, ja.
    Då hoppas jag samtidigt att EU bli mer av en riktig federation, med riktigt folkvald direkt makt (inte bara en klubbb för stater som det till stor del är idag).

    SvaraRadera
  10. Ja, Johan, det är din åsikt. Men varför missunnar du resten av befolkningen möjligheten att säga sin mening om det när du uppenbarligen har så lätt att ta ställning?

    Hyckleri är ett epitet som ligger nära till hands.

    SvaraRadera
  11. Jösses!
    Tja - varför missunnar jag dessutom resten av befolkningen att ha en åsikt om; marknadshyror, skattersatserna, parkeringavgifterna, droglagar, våldtäktsstraffen.... m.m.... m.m.... för att inte tala om min stora favorit; Den Svenska Författningen!
    Skall det vara någon som helst logik i era krav om folkomrösting om EU-fördraget så borde ni väl rimligen först kräva en folkomröstning om vår Författning, eller? Denna är ju tusentals gånger viktigare för oss en EU-fördraget...

    Jag kan bara upprepa vad jag sagt tidigare. Alla frågor lämpar sig inte för Folkomröstningar. De skall gälla enkla, tydliga och klara frågor, som man kan bilda sig en vettig uppfattning om en egen kraft. Det gäller inte här.
    För alla dessa andra frågor har vi en representativ demokrati där det står folk fritt att rösta på vem de vill.

    SvaraRadera
  12. Det måste vara ren sentimentalitet som får dig att tycka att vår författning är tusentals gånger viktigare än EU fördraget.

    Det senare kommer nämligen att vara överordnat det förra.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.