2007-11-21

Och dem flög jag med i förmiddags...

"SAS har gått från att vara ett robust och tryggt flygbolag till att vara ett skröpligt och sårbart flygbolag. (...) Med den kulturutveckling och brist på styrning (också brist på kunskap i vitala delar) är det tyvärr bara en tidsfråga innan något allvarligt inträffar om utvecklingen fortsätter."

Kjell Klevan, säkerhetsexpert inom norska Luftfartstilsynet skriver brev till sina skandinaviska kollegor.

Sedan kan man också konstatera att det blir lite komplicerat när svenska staten både är ägare till SAS och står för den statliga tillsynsmyndighet som skall se till att flygbolaget sköter sig. Intressekonflikt, är ett ord.

(På måndag flyger jag Sterling tillbaka till Bryssel.)

[Länk]

4 kommentarer:

  1. Nejdu - den "intressekonflikten" köper jag inte. Det är ytterst vanligt, och fungerande, att statens sponsrar oberoende granskingsmyndigheter.
    Skall du driva hem denna poäng måste du samtidigt döma ut alla revisioner i hela landet - som ju är betalda av de företag de skall revidera.

    SvaraRadera
  2. Johan:
    Både mellan staten och tillsynsmyndigheten och ett privat företag och deras revisonsfirmor råder onekligen en intressekonflikt.

    Skillnaden är att privata revisionsfirmor är konkurrensutsatta. Deras omtanke om sitt rykte, vilket är vitalt för framtida verksamhet, trumfar intressekonfliten i det enskilda fallet.

    Detta förhållande råder inte med statliga myndigheter.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle nog påstå att t.ex. Riksrevisionen är i allra grad måna om sitt rykte.

    Men, om inte det funkar finns det en bra lösning! Låt EU tillsätta, utse och betala granskande organ!

    SvaraRadera
  4. Statliga monopol som Riksrevisionen har bara en bråkdel av de incitament att sköta sig som konkurrensutsatta firmor har.

    RR riskerar på sin höjd några negativa artiklar i media eller en tämligen mild "slap on the wrist" från någon politiker om de slarvar med sitt uppdrag.

    Privata revisionsfirmor riskerar sin existens.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.