2007-11-21

Visst skall det finnas barnporr i riksdagen!

Ännu ett pressmeddelande... "Ett filter i syfte att blockera barnpornografiskt material kommer att installeras i riksdagens IT-miljö. Det beslutade riksdagsstyrelsen på onsdagen."

Här har vi ett område med något som är förbjudet, nämligen barnporr. Detta efter beslut i riksdagen. Det händer hela tiden nya saker på området – så regler, förordningar och dess tillämpning förändras ständigt. Det gäller även ordningsmaktens hantering, förhållningssätt och arbetsmetoder för att upprätthålla lagen i fråga. Ibland blir konflikten med yttrandefrihet, rättssäkerhet och integritet påtaglig.

Barnporrförbudet är med andra ord ett jävla komplicerat och minerat område.

Därför är det väl ändå lite anmärkningsvärt att riksdagen – den insiution som stiftar lagar på området – hindrar sina ledamöter och tjänstemän från att se det de fattar beslut om..?

Man kan tycka vad man vill om barnporrförbudet. Men det är ändå rätt rimligt att till exempel poliser, åklagare, domstolar, journalister, politiker och deras tjänstemän – som arbetar med frågan – skall ha tillgång till själva materialet. Annars handlar de i blindo. Och det är väl ändå inte så lyckat?

[Länk]

4 kommentarer:

  1. Och detta amne skiljer sig fran andra amnen vara riksdagledamoter beslutar om pa vilket vis?

    I blindo... :-)

    SvaraRadera
  2. Sätter sig riksdagsmän in i sakers tillstånd?

    Sånt har de väl välavlönade experter till?

    SvaraRadera
  3. De stora operatörerna filtrerar ju redan bort barnporren i samarbete med polisen. Men jag antar väl att riksdagen har egen operatörsverksamhet för husbehov...

    SvaraRadera
  4. Jo, KM, du har helt klart en poäng...
    Var det inte Hans Karlsson, vår fd arbetsmarknadsminister, som uttryckte sig i en tv-sänd debatt på följande sätt:
    "Men mitt jobb är inte att förstå, det är att fatta beslut"

    I rest my case.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.