2007-11-16

Sakta i backarna!

Kristina Axén Olin är sjukskriven en månad. SvD skriver...
"Jag tycker att det är bra att hon fattat det beslutet. Hon gick ju ut redan i januari och berättade om sina problem. Rekommendationen från Nämndemansgården var att hon skulle genomgå ett program under en månad och det gör hon nu, säger Sverker Eriksson till SvD.se.

Nämndemansgården bedriver behandling mot alkohol- och drogmissbruk. På den egna sajten lyfter man särskilt fram den så kallade 12-stegsmetoden, som bygger på tanken att beroende är en obotlig men behandlingsbar sjukdom."

Men vaffan!

12-stegsmetoden är mumbo-jumbo! Den bygger på att man förnekar och förtränger sin egen perosnlighet och lägger sitt liv i händerna på andeväsenden. Plus en massa offermentalitet istället för analys och konkret handling.

Jag gillar KAX. Skarpt. Men nu har krishanteringen gått helt över styr.

[Länk]

12 kommentarer:

  1. Vilka behandlingsmetoder fungerar och är bra då? Enligt din mening.

    SvaraRadera
  2. Läkare? Psykolog? Antabus?

    Jag menar, läs de tolv punkterna..!

    SvaraRadera
  3. Dessutom vill jag minnas att den långsiktiga effekten av tolvstegsprogrammet inte är speciellt bra.

    SvaraRadera
  4. Läkare, Psykolog, Antabus... hjälper knappast om man är fast i beroende. Det krävs men aktion och helhetsgrepp.
    jag har inte läst det 12 punkterna men min erfarenhet (inte min då utan av några vänner) är att ganska konstiga program kan funka bra.

    SvaraRadera
  5. Jag är inte på något sätt emot att KAX söker vård. Men enligt nedanstående tolv principer..?

    1 We admitted we were powerless over alcohol - that our lives had become unmanageable.

    2 Came to believe that a Power greater than ourselves could restore us to sanity.

    3 Made a decision to turn our will and our lives over to the care of God as we understood Him.

    4 Made a searching and fearless moral inventory of ourselves.

    5 Admitted to God, to ourselves and to another human being the exact nature of our wrongs.

    6 Were entirely ready to have God remove all these defects of character.

    7 Humbly asked Him to remove our shortcomings.

    8 Made a list of all persons we had harmed, and became willing to make amends to them all.

    9 Made direct amends to such people wherever possible, except when to do so would injure them or others.

    10 Continued to take personal inventory and when we were wrong promptly admitted it.

    11 Sought through prayer and meditation to improve our conscious contact with God as we understood Him, praying only for knowledge of His will for us and the power to carry that out.

    12 Having had a spiritual awakening as the result of these steps, we tried to carry this message to alcoholics and to practice these principles in all our affairs.

    SvaraRadera
  6. Success rate för twelve stepping är identisk med sannolikheten att lyckas ta sig ur ett beroende utan någon form av professionell hjälp (finns ett BS-avsnitt om twelve stepping där de visar lite statistik).

    Sen kan man ju fråga sig hur bra det är att ta en person med missbruk, och kasta in i ett rum fullt med folk som lider av missbruk.

    SvaraRadera
  7. Åsikter kan alla ha, men denna fullständiga okunskap från oinsatta personer om vad 12-stegen går ut på är lite... trist. Det är terapi och väldigt långsiktig, djupträngande sådan.

    Jag har gått igenom dessa steg och är för den skull idag varken religiös, hjärntvättad eller ens rabiat alkoholhatare. Jag är däremot nykter, harmonisk och livskraftig sen 5 år tillbaks.

    Jag förstår motståndet mot den från början religiösa touchen- jag var exakt likadan och testade först både KBT och hypnosterapi utan effekt. Men som sagt, ni har inte ens läst vidare än punktförklaringarna, så...

    SvaraRadera
  8. Det kanske funkar ibland... men det är ju självbedrägeri!

    SvaraRadera
  9. Aewheros: Exakt hur är det självbedrägeri?

    SvaraRadera
  10. Nämndemansgården har fungerat bra på mitt företag, det halvdussin personer som hade missbruksproblem är i dag nyktra alkoholister.

    Inga andra program har fungerat tidigare.

    För fanatiska ateister kan förstås 12-stegsprogrammet verka stötande. Men i realiteten handlar det om att få självinsikt, se vad man gör och handlar och vilken ens egentliga, långsiktiga vilja är, och sedan handla efter den.

    Det påminner om andra former av jagträning och trots orden om att lägga sig i en mäktigare krafts händer så handlar det egentligen om viljeträning.

    Just den delen kan bli lite besvärlig eftersom en del som gått igenom programmet kan bli lite väl inifrånstyrda, och bortse från tillfälliga eller yttre motkrafter, till exempel från medarbetare.. :-)

    Nu är väl dessutom Axén Ohlin bekännande kristen, så där torde det inte finnas ett stort motstånd.

    SvaraRadera
  11. Peter: KOrrekt. Men den potentiella riskfaktorn med alkoholister med en etablerad tro, är ofta att de tycker att det räcker med den biten- dvs steg 2 & 3- och sen skiter i resten av det praktiska arbetet som går ut på att bli både en ärligare, hederligare och fördomsfriare människa. "Åh jag har hittat Gud, nu behöver jag inget mer!"

    George W Bush och Mel Gibson är praktexempel på akoholister som använt sina religioner uppenbart utan att tillämpa resten av stegen. De beter sig som kompromisslösa fanatiker och den senare har inte heller lyckats hålla sig nykter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.