2008-01-07

Detta kommer att bli en riktig soppa

EU-Kommissionen håller just nu på att utarbeta ett förslag till koldioxidtullar på importerade varor.

Till att börja med kan man ifrågasätta om det verkligen är koldioxiden kommissionen oroas över, eller om det bara handlar om ett nytt och lite trendigare sätt att bygga upp handelshinder. Vidare skall det bli mycket intressant att se hur ett sådant system kommer att konstrueras. Med den råa kraften i massiv byråkrati, gissningsvis.

Läs mer i EU Observer »

4 kommentarer:

  1. Green card nästa.... måste bort från detta vansinne....

    SvaraRadera
  2. Lugn nu!

    Alla importerade produkter måste viktas mot sin aktuella koldioxidpåverkan, vilket sedan måste viktas mot respektive tillverkares aktuella koldixidprofil, vilket i sin tur måste viktas mot det aktuella exporterande landets koldioxidsamvete. Tillsätt sedan lite politisk korrekthet och politiskt taktiserande.

    Hur många kan det sysselsätta? Kanske inte mer än 10-15.000 nya fina byråkrater...

    ;-)

    SvaraRadera
  3. Men borde man inte lägga samma avgifter på inhemska varor?

    Annars är det ju som Henrik säger bara kamouflerad protektionism.

    SvaraRadera
  4. Aewheros, tanken är att Europa infört avgifter på koldioxidutsläpp som gör vår produktion dyrare. Importavgifterna handlar om att stoppa miljödumning, att förhindra att andra länder skaffar sig konkurrensfördelar genom att strunta i miljön. I teorin är detta helt motiverat, men tusan vet hur man skall genomföra det i praktiken. Som Henrik konstaterar blir det en massa räknande hit och dit för att kunna ens gissa hur mycket avgifter man skall lägga på.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.