2008-01-17

Folk vet inte ens vilken regering landet har


När svenska folket gick till val 2006 visste drygt hälften av väljarna inte vilken slags regering landet hade!

Enligt den stora väljarundersökningen från valet (som utförts av Göteborgs Universitet) tenderade de okunniga att rösta på socialdemokraterna. Och de som kände till saker bättre röstade i större utsträckning på folkpartiet och moderaterna.

Men naturligtvis har de som skiter i vem som styr landet och som inte intresserar sig för politik och samhällsdebatt rätt att vara ignoranta. Det finns rent av något sympatiskt i att folk säger »fuck you« till politiken och politikerna. Synd bara att de politiker dessa människor inte vet något om inte tänker återgälda ointresset genom att lämna folk i fred...

Så det spelar en viss roll om landet har en hel- eller halvsossig regering. Det får konsekvenser för oss alla. Och i det perspektivet kan man tycka att det är problematiskt om väljarna inte har en susning om vad de sysslar med.

Aftonbladet | Expressen | DN

13 kommentarer:

 1. Tycker nog båda blocken är lika sossiga, men nog vore det bra om man slutade se ett högt valdeltagande som ett självändamål.

  Om man inte har så bra koll på politiken så är det bättre att stanna hemma. Jag är medlem i flera föreningar och äger aktier i ett antal bolag, men inte går jag på alla årsmöten och röstar. Jag överlåter beslutandet åt de som är mer insatta.

  SvaraRadera
 2. Jag misstänker att undersökningen är felgjord.... stasvetare brukar ha väldiga problem med statistiskt arbete och matematik. De vet inte hur man gör....

  att statsvetenskaps-utbildningen är extremt VÄNSTER har nog också påverkat undersökningen... Sören Holmberg VILL att undersökningen ska visa att svensken inte kan politik, eftersom de enligt honom röstade fel... Det handlar om vänsterns vanliga förakt för individen... de tycker att människorna "Inte har förstått sitt eget bästa" om de inte röstar som Vänster-makt-eliten vill...

  SvaraRadera
 3. Tips till garv: Kolla Expressens "politiktest" på deras hemsida idag. Oj oj. Vad är kunskapen om politiken i det testet? Exempel på en fråga.
  Valberedningen föreslår att Mona Sahlin ska ta över som partiledare för socialdemokraterna. Vem är hennes stora idol?
  1. Marilyn Manson
  2. Bruce Springsteen
  3. Bono

  Inte undra på att politikkunskapen är låg i detta land.

  SvaraRadera
 4. passa på att göra expressens politik web-est...
  det är ju bara trams... vem har mona som idol, vem öppnade en salladsbar med federley, vem pussar göran persson, vad heter tv-programmet som sprutade vatten på statsministern.....

  Om detta defineras som politik, så har jag nog missförstått ordet politik... då är även jag helt j-ä okunnig om politik...

  SvaraRadera
 5. Det är folkhemspolitik, ju! Vi kan faktiskt inte låta pöbeln diskutera riktiga politiska frågor. Då kan de ju rösta fel! Nä, låt de stackarna läsa om nonsensfrågor och så ger vi dem 6 partier som tycker likadant. Folkhemmet är tryggat!

  SvaraRadera
 6. För övrigt är det tragiskt att Aftonbladets artikel är bättre och mer kompetent skriven än DN:s...

  SvaraRadera
 7. Sören Holmberg VILL att undersökningen ska visa att svensken inte kan politik, eftersom de enligt honom röstade fel.


  Har han påstått det?
  Kn du visa var i så fall?
  Nar sa eller skrev Sören Holmberg att svenskarna röstade fel?

  SvaraRadera
 8. Det är folkhemspolitik, ju! Vi kan faktiskt inte låta pöbeln diskutera riktiga politiska frågor

  Du ljuger i sak.Det finns ingen uttalad politik inom socialdemokratin som går ut på att hindra väljarna från att engagera sig politisk.
  Dom skiljer sig dessutom inte överhuvudtaget i arbetssätt från dom andra partierna.

  Varför ljuger du ?

  Därför att du respekterar väljarna?

  SvaraRadera
 9. "Och i det perspektivet kan man tycka att det är problematiskt om väljarna inte har en susning om vad de sysslar med."

  Man kan även tycka att det är ett problem att politikerna inte har en susning om vad de sysslar med.

  SvaraRadera
 10. håller med tidigare skribent ovan
  mycket tveksam fråga som ställts:

  "Under mandatperioden 2002-2006 har vi i Sverige haft en socialdemokratisk enpartiregering"

  Misstänker att folk teoretiskt kan inse att vänstern vann. Vidare med lite mindre säkerhet att socialdemokraterna tog hand om rodret. Men sedan blir det nog lite mer problem med definitionerna iom att socialdemokraterna har ett så nära samarbet med vänstern (hadde) samt att miljö partiklarna lyckades utöva så stor inflytande. dvs här så börjar man få ett problem med definitionen "praktiskt" samt "teoretiskt" regerande. Att dessutom ett antal av sossarna har kommit från vänster partiet förbättrar nog inte situationen.

  att definitionen enparti = all ministrar från sossarna kanske inte alla förstod

  Dan

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Same shit different name. Som det ser ut idag...

  SvaraRadera
 13. Sören Holmberg VILL att undersökningen ska visa att svensken inte kan politik, eftersom de enligt honom röstade fel.

  Jag tycker att Holmberg gjort helt felaktig analys. Denna undersökning stödjer snarare att även socialdemokratiska väljare var missnöjda med s-regeringen; de röstade ju på (s) i tron att det skulle innebära ett regeringsSKIFTE! Jag skriver mer om det på min blogg.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.