2008-03-27

Ett steg i rätt riktning

  • Om en svensk arbetsgivare ger ett konkret jobberbjudande till någon utanför EU skall personen kunna få uppehålls- och arbetstillstånd.
  • Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs till två plus två år. Därefter skall permanent uppehållstillstånd kunna beviljas.
  • Ingen som har ett arbete skall tvingas lämna landet.
  • Ansökan om uppehålls- och anställningstillstånd skall kunna sökas från Sverige.

Detta är några av punkterna i regeringens förslag om arbetskraftsinvandring. Det får stöd av (mp).

Nu filas alltså några av de värsta kantigheterna i lagstiftningen bort. Även om det inte handlar om öppna gränser fullt ut, kan man notera att det nya förslaget i vart fall drar åt rätt håll.

Det skall bli mycket intressant att se vad (s) kommer att tycka om detta. Man kan ana vissa inre konvulsioner i Partiet...

Länk »

25 kommentarer:

  1. S har väl redan uttalat sig? Eller en såsse har gjort det iaf:
    "- Där slog vi fast att en myndighet, som exempelvis Arbetsförmedlingen, ska bedöma om arbetskraftinvandring behövs, eller om kompetensen redan finns i landet. Detta rundar regeringen och miljöpartiet nu helt och hållet, säger Sven-Erik Österberg.

    Som han tolkar förslagen på DN Debatt ska det vara arbetsgivaren som ensamt ska avgöra om arbetskraft behövs importeras.

    - Det innebär att vi skulle kunna ta hit arbetskraft trots att den redan finns i landet. Det handlar i grunden om respekt för dem som redan är här. Det vi vill ha är ordning och reda, säger Sven-Erik Österberg."

    Dvs, dom tycker att arbetsförmedlingen vet bättre än arbetsgivaren vad som behövs...

    Länk

    SvaraRadera
  2. Steg i rätt riktning? Det är ett enormt steg!

    SvaraRadera
  3. Tror att mängden anställningar i närbutiker och pizzerior kommer att mångfaldigas efter denna reform. Sverigen BNP kommer därmed utan tvivel att passera Norges och Luxemburgs och våra pensioner är räddade.

    SvaraRadera
  4. Ett fantastiskt förslag! Kul att MP är med på det också. Det ska de ha en eloge för.

    Sven-Eriks kommentar kunde lika gärna ha kommit från SD. Ordnung must sein! Jag ifrågasätter också att Arbetsförmedlingen skulle vara kompetent nog att avgöra ett företags rekryteringsbehov. Det är egentligen bara företaget själv.

    För några år sedan arbetade jag på ett internationellt företag som behövde ta in utländsk kompetens för en specifik marknad. Fackets representant ställde sig frågan om man verkligen hade tittat ordentligt på om inte en svensk kunde ta jobbet i stället?! Att facket överhuvudtaget behövde tillfrågas gällande rekryteringen var fullständigt horribelt. Dess svar var ungefär lika horribelt det...

    SvaraRadera
  5. Detta är alldeles utmärkt. Kan vi förvänta oss att Byggnads drar med sig andra fackföreningar och demonstrerar för att utlänningar skall "go home"?

    Jag kan förvisso klaga en del på statsministerns retorik. Samtidigt måste jag konstatera att Sverige är ett land som är bättre idag än vad det varit om (s) hade suttit kvar.

    SvaraRadera
  6. Att facket överhuvudtaget behövde tillfrågas gällande rekryteringen var fullständigt horribelt.

    Nej.Att facket blir tillfrågade är i det fallet en konsekvens av att Sverige fortfarande är ett fritt land där det är tillåtet även för arbetstagare och arbetsgivare att göra överensommelser och där arbetmarknaden inte helt styrs av diktat från arbetsgivarna.

    SvaraRadera
  7. Detta är alldeles utmärkt. Kan vi förvänta oss att Byggnads drar med sig andra fackföreningar och demonstrerar för att utlänningar skall "go home"?

    Säkert.Facken har inte som primär uppgift att administrera arbetsgivarnas intressen i ett fritt land.

    SvaraRadera
  8. Micke:
    Och nu styrs arbetsmarknaden av fackets diktat... är det bättre?

    Konflikträtt

    "Staten påbjuder genom lag fredsplikt för part som är bunden av gällande kollektivavtal, men om sådant saknas har arbetsmarknadspart i Sverige en allmän rätt att vidta stridsåtgärd (...till exempel blockad eller strejk...)"

    Så när du säger att Sverige är ett fritt land för att det är "tillåtet" att teckna avtal menar du att Sverige är ett fritt land för att arbetsgivare kan tvingas teckna avtal. Det finns ingen frivillighet i det. Visst, vissa väljer frivilligt att teckna kollektivavtal. Men de som inte vill teckna kollektivavtal för sina anställda måste tillåtas att stå utan. Annars är det inte ett system som i någon bemärkelse kan kallas fritt.

    SvaraRadera
  9. micke,

    skall jag tolka det som att du tycker att det var OK att representater för Byggnads stod och skrek "Go home" till lettiska byggnadsarbetare i Vaxholm?
    Det var f ö samma fackförbund som fick pris för att ha bekämpat främlingsfientlighet. I mina ögon är det ingen skillnad på Sverigedemokraterna och Byggnads i detta avseende.

    SvaraRadera
  10. Det är mycket intressant att se hur (s) tassar på tå i frågan. Det enda motargument man egentligen har är att det ska vara "ordning och reda". All retorik i stil med "slå vakt om svenska jobb" skulle ofelbart föra dem närmre SD och det vet (s) mycket väl. Förmodligen vet de också att de i längden inte kommer att kunna undvika det. Japp, Mona kommer att få det MYCKET snärjigt i nästa valrörelse! Glöm inte köpa popcorn.

    SvaraRadera
  11. Förslaget låter mycket klokt, jag tror att det på sikt kan göra mycket gott såväl för statskassans ekonomi som för ekonomin för landets medborgare. För att inte tala om den ökade trygghet för icke svenska medborgare som bor och arbetar här utan permanent uppehållstillstånd förslaget innebär. Trevligt också att mp visar sin goda sida emellanåt.

    SvaraRadera
  12. Nazisterna påstod sig erbjuda ordning och reda och fick sedan makten i allmänna val.

    Jag anar något riktigt bra i att sossarna tvingas ge upp retorik kring att värna jobb åt svenskarna. Risken är bara att det kommer att bli massförflyttningar av väljare från (s) till (sd). Två möjligheter alltså: Sossarna tvingas försöka försöka göra retorik nästan i klass med "Sverige åt svenskarna" rumsrent, Eller: sossarna riskerar att tappa hälften av sina väljare till (sd). Och även om sossarna lyckas göra sin politik politiskt korrekt så öppnar de likförbannat upp för (sd) och det blir tydligt hur nära (s) och (sd) står varandra.

    SvaraRadera
  13. .

    Och även om sossarna lyckas göra sin politik politiskt korrekt så öppnar de likförbannat upp för (sd) och det blir tydligt hur nära (s) och (sd) står varandra


    Det är säkert därför en ledamot i SD´partistyrelse anser att riksrätt borde ha hållits mot socialisterna för länge sedan.

    SvaraRadera
  14. Och nu styrs arbetsmarknaden av fackets diktat... är det bättre


    Nej den styrs av lagar samt avtal som upprättas mellan arbetsgivarnas intresseföreningar och arbetstagarnas fackföreningar.

    SvaraRadera
  15. skall jag tolka det som att du tycker att det var OK att representater för Byggnads stod och skrek "Go home" till lettiska byggnadsarbetare i Vaxholm?


    Nej.Det var lika dumt att dom gapade "Go home" som när Muf inför tv kamerorna gapade "Anna Sjödin fyllesvin".

    Verkligen stillöst och motbjudande i bägge fallen.Det har du rätt i.

    SvaraRadera
  16. "får stöd av mp". Vad säger att det inte var MP som kom med initiativet?

    SvaraRadera
  17. "Nej.Att facket blir tillfrågade är i det fallet en konsekvens av att Sverige fortfarande är ett fritt land där det är tillåtet även för arbetstagare och arbetsgivare att göra överensommelser och där arbetmarknaden inte helt styrs av diktat från arbetsgivarna."

    Trevligt att se att nyspråk fortfarande används och frodas gott. "Fritt" och "Tillåtet" i Mickes värld är när facket har vetorätt över vilka som företaget ska anställa. "Diktat" är när arbetsgivaren får anställa den som han vill anställa.

    SvaraRadera
  18. ""får stöd av mp". Vad säger att det inte var MP som kom med initiativet?"

    Inget alls. Var det så?

    SvaraRadera
  19. "Nej den styrs av lagar samt avtal som upprättas mellan arbetsgivarnas intresseföreningar och arbetstagarnas fackföreningar."

    Vilket är OK för de företag och anställda som vill tillhöra dessa intresseföreingar. Givetvis ska inte dessa avtal inte gälla de andra. För vi har väl föreningsfrihet fortfarande?

    SvaraRadera
  20. För vi har väl föreningsfrihet fortfarande?


    Jag tycker att du ska vända dig till Svenskt näringsliv med dom där frågorna.
    Dom står dig som företagare närmast och kan förklara för dig hur det hela hänger ihop ur deras synvinkel samt varför dom omhuldar den kollektiva avtalsmodellen.

    SvaraRadera
  21. micke:

    Konflikträtt

    Ovanstående länk säger egentligen allt. Varför kommenterar du inte det istället?

    SvaraRadera
  22. "Jag tycker att du ska vända dig till Svenskt näringsliv med dom där frågorna."

    Du menar att du inte kan/vill svara på det?

    "Dom står dig som företagare närmast..."

    Nej, de står storföretagen närmast. Du måste lära dig att skilja på Ericsson och Svennes korvkiosk.

    "...och kan förklara för dig hur det hela hänger ihop ur deras synvinkel samt varför dom omhuldar den kollektiva avtalsmodellen."

    Att det är en modell som passar storföretagen betyder inte det att det ger dem eller facket rätt att tvinga oss andra att lyda under deras avtal. Vi kan ansluta oss av fri vilja men kan också välja att teckna våra egna avtal.

    SvaraRadera
  23. Du menar att du inte kan/vill svara på det?


    Jag har redan gjort det.

    Jag tycker att den modell vi har idag är bra och om du vill att Svenskt näringsliv som är en av två stora parter i frågan inte ska tycka det (vilket dom ju gör)så är det bättre att du pratar med dom än med mig.

    Eller hur?
    Jag kan knappast tala för dom i det fallet.

    Att det är en modell som passar storföretagen betyder inte det att det ger dem eller facket rätt att tvinga oss andra att lyda under deras avtal.

    Jo det är nämligen så att du inte kan tvinga folk att arbeta hos dig och så länge folk organiserar sig för att driva gemensamma lönekrav lär du få finna dig i det.

    SvaraRadera
  24. "Jag har redan gjort det."
    Nej, det har du inte. Du hänvisade till SN.

    "Jag tycker att den modell vi har idag är bra och om du vill att Svenskt näringsliv som är en av två stora parter i frågan inte ska tycka det (vilket dom ju gör)så är det bättre att du pratar med dom än med mig."

    SN får tycka vad de vill. Men däremot ska de inte signa avtal åt några andra än sina medlemmar eller de som vill det. Fast här kommer vi till pudelns kärna. DU tycker en sak och har jag några frågor ska jag fråga någon annan än dig.

    "Jo det är nämligen så att du inte kan tvinga folk att arbeta hos dig..."

    Du verkar ha börjat dricka tidigt idag. Vem har sagt att jag vill tvinga folk att arbeta för mig?

    "...och så länge folk organiserar sig för att driva gemensamma lönekrav lär du få finna dig i det."

    Vilket är helt OK. Det är inte det som saken gäller. Om någon inte vill tillhöra ditt "fria" kollektiv och i stället ingå sina egna avtal så kan inte du, SN eller, LO tvinga dem till det.

    SvaraRadera
  25. Betydligt mer restriktivt an jag hoppats pa. Hur fifflar man fram ett permanent arbetstillstand till sin favorit-it-akademiker fran sydamerika?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.