2008-03-27

En bok om ansvar

"I ett samhälle där goda handlingar och gott uppförande inte belönas och där dåliga handlingar och dåligt uppförande inte ger konsekvenser uppstår frågan varför man över huvud taget ska bry sig."

Ann Heberlein i den nya boken Det var inte mitt fel. Bokens tes är att Sverige har blivit ett land där folk skyller sina misslyckanden på andra och inte tar konsekvenserna av sina egna handlingar.

Till SvD säger Heberlein "Att känna skuld bevisar att man har en moralisk identitet, att man vet vad som är fel och rätt. Klander – liksom beröm – är avgörande i utvecklingen till en ansvarstagande människa."

Läs mer »

11 kommentarer:

  1. Det finns andra böcker där det står att det är högern som är djävulen.

    Det är schysst.

    Det ska inte vara för lätt.

    SvaraRadera
  2. Jag läste också om denna bok i SvD imorse. Det verkar ju lysande!

    Det skulle glädja mig massor om fler liberaler (och andra för den delen) tog upp denna tråd om ansvar (och inte bara frihet).

    SvaraRadera
  3. micke: Om jag vore dig skulle jag känna stor skuld för att alltid vara utanför ämnet.

    SvaraRadera
  4. Det är ju tur att du inte är jag då.
    Skuld är inte uppbyggande för själen.

    SvaraRadera
  5. sa micke "som borde skämmas långt in i de djupa och mörka hålor där hans själ skulle ha funnits, om han hade haft någon"

    olof den andre

    SvaraRadera
  6. Har du slutat slå din fru?

    SvaraRadera
  7. " "
    - som replik till micke då

    olof den andre

    SvaraRadera
  8. Micke:

    Intressant att du gör ansvar till en höger - vänsterfråga. ;-)

    SvaraRadera
  9. Nej jag gör inte ansvar till en höger vänster fråga.Jag kommenterar att en människa som påstår sig vara opolitisk gör en klar och tydlig politisk markering genom att dels definiera ett problem som många skulle påstå är ett uttryck för politisk vilja samt DESSUTOM identifierar en politisk sida som ansvarig för problemet.


    Därvidlag är det HON som gör ansvar till en höger och vänster fråga där det är undersförstått att det är högern som står för ansvaret.


    Inget nytt alltså.

    SvaraRadera
  10. Man tycker synd om skitstövlarna men sviker de duktiga och skötsamma eleverna.


    Detta är ett intressant citat från artikeln.

    Faktum är att man sviker både skitstövlarna och dom duktiga.

    Hon ser uppenbarligen inte det.
    Då måste man fråga sig varför?

    För att hon är förbannad på "skitstövlar"?

    Det löser inte problemet.
    Dom försvinner inte för det.

    SvaraRadera
  11. Pass opp, alla ni liberaler som talar om frihet när Johan Hedin lyssnar. Ni måste berätta vilken frihet ni talar om annars börjar det strax klia i hans domarklubba.

    Hedin verkar ha ett styvmoderligt förhållande till människor som pratar för mycket om det som ligger dom varmt om hjärtat. Frihet från är ett okänt begrepp i hans värld uppenbarligen. Dina samhälleliga skyldigheter toppar med lätthet dina medborgerliga rättigheter i hans värld.

    För att tilfredställa moraliska rikslikare och trofasta sanningsägare som Hedin skall man väga sina ord på guldvåg annars är det lätt att man etiketteras som en oansvarig och regleringfientlig rättshaverist med politiska färgnyanser av mörkare sort.

    Man vågar bara gissa vilka anknytningar Hedin har med hans resonemang här å där på den här bloggen. Vi vet ju vilka som gärna ägnar sig åt liberal-bashing, eller hur?

    /LD

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.