2008-03-13

Statliga sökmotorer

"EU:s konkurrensbevakande myndigheter har gett den franska staten klartecken att finansiera utvecklingen av en europeisk utmanare till sökmotorgiganten Google.

Ett industrikonsortium med franska Thomson i spetsen får nu lite drygt 99 miljoner euro från den franska staten för att utveckla Quaero-sökmotorn. Quareo-projektet är planerat att pågå i fem år och den franska staten bidrar med halva projektsumman.

EU-kommissionen har beslutat att Quaero-projektet inte skapar någon konkurrensmässig obalans på sökmotormarknaden."

Gah! Och då skall ni veta att tyskarna har hoppat av detta projekt, för att starta en egen tysk skattefinansierad sökmotor – Theseus.

Länk »

9 kommentarer:

  1. Det orsakar ingen obalans eftersom ingen kommer att använda den. Man kanske kan förvänta sig en fortsättning där operatörer tvingas spärra google etc. På det sättet kan dessa stater som i Kina få inflytande över vilka träffar som medborgarna kan få.

    SvaraRadera
  2. Politiker tror som vanligt att de kan slänga pengar efter något och få det något att hända.

    Min gissning att de efter fem år och 99 miljoner Euro kommer att ha inga eller mycket små resultat, samtidigt som några killar i ett garage någonstans i världen antagligen kommit på något som kan hota Google..

    SvaraRadera
  3. "EU-kommissionen har beslutat att Quaero-projektet inte skapar någon konkurrensmässig obalans på sökmotormarknaden."

    Lite som när den nya ryska Duman beslutade att "från och med i morgon har vi marknadsekonomi".

    (Och ända sedan dess har man försökt göra ett akvarium av den fisksoppa som den ryska ekonomin är.)

    SvaraRadera
  4. Detta hade varit stor humor om det inte vore så att det var skattepengar som kunde gjort riktig nytta istället...

    Komigen Henrik, erkänn du hittar på EU-nyheterna? Såhär puckade människor kan väl ändå inte finnas?

    SvaraRadera
  5. Nu när du säger det, Rille. Det är faktiskt bara hos Henrik man hör en stor andel av de EU nyheter som presenteras på den här bloggen. :P

    (Men visst, det beror ju på att media är så dåliga på att bevaka EU.)

    SvaraRadera
  6. Kan någon stava till kapitalförstöring?

    SvaraRadera
  7. EU gör ännu en gång det de är bäst på; lägger pengar och resurser på det som egentligen borde ligga långt utanför deras ansvarsområde.

    Statligt finansierade sökmotorer ger lite kusliga vibbar, och jag misstänker att det snart kommer att utdelas lägliga böter och andra påtryckningsmedel gentemot Google för att minska deras marknadsandel.

    I annat fall kommer dessa projekt vara glömda innan 5 år har gått och en massa skattemiljoner har än en gång slösats på helt onödiga saker.

    EU - Vi gör allt för att försvåra ditt liv och det är du som betalar!

    SvaraRadera
  8. HAHAHA! vad kul det ska bli att helt ignorera dessa sökmotorer.
    alla kommer ju köra google, eller några andra.
    Som när alla göteborgarna skulle få sin egen "medborgarportal" en sida alla skulle ha som startsida och surfa ut tryggt och säkert på nättuben somewhere 97/98.
    lycka till!

    SvaraRadera
  9. Detta är ju fullständigt sanslöst. Men samtidigt intressant. Vad får politikerna att vilja satsa en massa pengar på detta egentligen? det finns ju överhuvudtaget ingen rationell anledning för staten att satsa stora skattepengar på något sånt här. Vilka argument används?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.