2008-03-10

Svenska sjukan, del 2

Inom försvaret finns det 10.000 yrkesofficerare. (Att jämföra med den styrka vårt land klarar av att mobilisera – c:a 60.000 man inklusive hemvärnet.)

Och de flesta befäl tycks sitta bakom skrivbord. Ju högre rang, ju mindre troligt är det att de är ute i verkligheten. Knappt 400 är verksamma i internationella uppdrag.

Om det nu är så att vi skall ha ett litet och hårt bantat försvar – då måste vi även göra oss av med officerare. Och det initiativet kommer aldrig att komma från försvarsbyråkratin, som i huvudsak befolkas av just officerare.

Länk »

13 kommentarer:

  1. "ÖB har också försökt få undantag från las, lagen om anställningsskydd, för att kunna göra sig av med officerare som inte behövs. Socialdemokraterna har sagt tvärt nej."

    Vilket är intressant för att komma från ett parti som är drivande i att skrota försvaret...

    SvaraRadera
  2. Precis.
    Problemet ligger i det att de vill ha kvar de unga motiverade Insatsförsvars officerana, och bli av med de tunga Betonghäckarna som sitter på kontoret och sköta byråkratin... som förmodligen sköts bättre av en Civilanställd.
    Finns många Majorer som bara väntar ut tiden.
    Sedan finns det ett par "livstidsanställda" kvar, men de blir mindre och mindre.
    Att "köpa" ut äldre officerare har inte fungerat, då det oftast är de unga som nappar på sådana erbjudande, då man snabbt blir dissillusionerad i dagens försvarsmakt.
    De är på rätt väg, med specialistOfficersUtb mm, men det är många år innan alla betonghäckar är kvar, som kan tänka sig att sitta som latrinövervakare, för att det inte är så många år kvar.

    SvaraRadera
  3. Tillägg: http://wisemanswisdoms.blogspot.com/
    Intressant läsning

    SvaraRadera
  4. De kanske tagit uttrycket "pennan är mäktigare än svärdet" på lite för stort allvar?
    ..kasta pennor och stämplar mot eventuella invasionsstyrkor?

    SvaraRadera
  5. Och hur tänker du lösa Invasionsförsvar, TI, II, och stöd till det civila samhället?

    SvaraRadera
  6. Henrik skriver:
    "Och det initiativet kommer aldrig att komma från försvarsbyråkratin, som i huvudsak befolkas av just officerare".

    Jag trodde Försvarsdepartemtet var nästan utan officerare.???

    SvaraRadera
  7. Det är knappast så att det är brist på officerare som söker utlandstjänst... snarare brist på platser. (Kolla vakanser på mil.se/int)

    Försvarsmakten är ett jättehuvud på en liten liten kropp. Det är 1200 överstelöjtnanter bara, alltså, tillräckligt för att ha en överstelöjtnant som gruppchef till alla grupper :)

    Som någon korrekt observerade, det är LAS som är ivägen, det och "fullmaktsofficerare".

    Försvarsmakten har också en tradition att rekrytera personalsektioner från sitt eget led vilket leder till lojalitetsproblem, inte många sparkar sina kompisar och kollegor. Anställ utomstående/civila.

    SvaraRadera
  8. Det är inte försvarsdepartementet utan militärens egen byråkrati det handlar om.

    Själv tycker jag att vi skall ha ett yttre försvar. Och jag är inte helt säker på att vi har det längre.

    SvaraRadera
  9. C. Northcote Parkinsons klassiska bok Parkinsons lagar tar upp den brittiska flottan i ett liknande exempel.

    Mellan 1948 och 1967 minskade antalet manskap och officerare från 134.400 till 83.900. Samtidigt som tjänstemännen i amiralitetet ökade från 31.636 till 33.574.

    SvaraRadera
  10. men vilken bra ide att avskeda de äldre officerarna som inte orkar fysisikt att utbilda de unga i insatsförbanden...

    jag tycker vi gör det samma med... alla gamla poliser/brandmän/tullare/undersköterskor/. eller?.. hur ska vi ha det i sammhället?..

    SvaraRadera
  11. Anonym 19:27

    Ja problemet blir ju att ekonomin inte går runt till slut och dår står vi där och har -ingen- som kan få lön.

    Sen kan man ju undra om någon äldre officer är överraskad över att yrket är fysiskt krävande.

    Jag tycker det är mycket mer taskigt att vara så hård mot folk över 40 som vill starta företag men har det otroligt svårt i Sverige.

    Fast det är ju långsiktligt tänkt, något som många inte riktigt klarar av... åtminstone inte i socialistiska ideologier.

    SvaraRadera
  12. Fast om vi skall ha ett försvar på sparlåga med möjlighet att expandera på medellång sikt (säg tio år), är officerskåren det sista vi bör skrota. Att skaffa materiel och utbilda kanonmat går att göra hyfsat snabbt, att bygga upp en hyfsad officerskår tar mycket lång tid i fredstid, alternativt ett par år som vi inte har i krigstid.

    SvaraRadera
  13. Det är brist på yrkesofficerare som söker utlandstjänst, och därför fylls 20-25% av officersbefattningarna av reservofficerare.

    Försvaret har alltså en kår på 10000 yrkesofficerare, och kan inte få den att besätta 350 befattningar utomlands.

    Reservofficerare har i regel också andra relevanta kunskaper än de militära genom studier/arbete juridik/ekonomi/språk etc.) som passar mycket väl internationellt. detta skulle vara bra även för yrkesofficersprofilen.

    Jämför med flertalet utländska officerkårer - de har ofta universitetsexamina vid sidan om militär utbildning (vilket också underlättar ev. övergång till civila arbetsgivare).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.