2008-03-12

Svenska sjukan, del 3

När polisen i Finland införde ett nytt elektroniskt fingeravtryckssystem var det igång inom sex månader.

När samma sak görs i Sverige är bara en tredjedel av utrustningen igång efter tre år. Detta trots att nästan 40 miljoner kronor pumpats in i projektet. Och alla skyller på alla.

Man måsta fråga sig varför.

Varför är det så att när vi gör något i det offentliga – då har vi sällan folk som tar ansvar för att rätt sak görs på rätt sätt vid rätt tid? Vi verkar dessutom vara dåliga på att sätta upp mätbara mål – och ännu sämre på att kontrollera att de uppfylls. Istället ägnar vi oss åt konferenser, studieresor, byråkratiska excesser och kaffedrickande.

Varför är det så omöjligt att få folk att göra sitt jobb? Rätt? Och varför är det så otänkbart för politikerna (som delar ut pengarna) att besluta om konkreta mål, kontrollstationer och tydliga uppföljningar? Varför är vi så rädda för att ställa rimliga krav?

I ett land där ingen tar ansvar och ingen ställer krav skall man kanske inte vara förvånad över ständiga haverier i den offentliga verksamheten. Gång på gång.

Länk »

10 kommentarer:

  1. Ack ja, Sverige har ju fortfarande ambition att vara ledande tekniknation på planet Tellus.

    Hur har det blivit så här?

    Själv har jag mött(tyvärr) några poliser under min långa levnad, och finner haveriet med polisens datorsystem fullkomligt självklart.

    Bo Bengtsson/Johanneshov

    SvaraRadera
  2. Ansvarslösheten sitter djupt i den svenska folksjälen, du känner väl till vem som var ansvarig för Regalskeppet Wasa's haveri?

    Efter en lång utredning så fanns.. ingen ansvarig.

    SvaraRadera
  3. Men dom ansvariga tillsätter ju utredningar, det är väl ansvarigt?

    Sverige har blivit utredningslandet, det är den perfekta flykten. Utredningen ska gärna ta ett par år så uppmärksamheten släcks ut.

    Detta oavsätt färg, tillhörighet, inriktning etc.

    SvaraRadera
  4. Anledningen till all statlig inkompetens (dvs 99% av verksamheten) är uppenbar: Staten har ingen konkurrens.

    SvaraRadera
  5. I just det här fallet är det iofs bara att tacka och ta emot. Att någon medvetet saboterar processen i syfte att stävja kontrollsamhället en smula är väl dock att hoppas på för mycket.

    SvaraRadera
  6. Om man bortser från Polisens inkompetenta och genompolitiserade organisation så ser jag samma problem överallt, även i den privata sektorn. Det är faktiskt ganska många företagare jag pratat med som minskat i stället för att öka sin bemanning i en av de största högkonjunkturer vi haft på mannaminne. Ofta så gör företagaren ett eller flera försök att expandera genom att anställa men upptäcker hur mycket mer arbete/risk det ger i förhållande till ökad vinst. Det är MYCKET svårt att hitta ansvarsfull personal oavsett bransch. Efter ett eller flera misslyckade försök så går företagaren tillbaka till att vara "bara" sin egen, välja ut lönsamma kunder och slippa oroa sig för krångliga regelverk, VAB:ande, sjukskrivningar vid arbetstoppar eller allmän ansvarslöshet hos personalen.

    Jag vet ett roligt exempel på en arbetsgivare som tröttnade på personalens gnäll och erbjöd sig att sälja företaget till de anställda för inkromskostnaden. Personalen kunde dock inte enas om hur företaget skulle drivas så han sålde det i stället till den anställde som han ansåg var minst gnällig. Nu är han bara sin egen och trivs som fisken.

    SvaraRadera
  7. Håller med anonym kommentar nummer 3. Ju längre just detta drar ut på tiden destu bättre, fingeravtryckssystem är hemskt. I många fall så gör den offentliga sektorn dåliga saker, så är det bara bra om den är ineffektiv i att få de dåliga sakerna genomförda.

    SvaraRadera
  8. Huvudorsaken tror jag är, att lagen om tjänstemannaansvar, tjänstefel och maktmissbruk togs bort 1973.
    Efter detta har det bara gått utför med skärpan.

    Olaus

    SvaraRadera
  9. Vi VILL alltid vara bäst i klassen!
    Tyvärr så räcker inte kompetensen eller så fastnar det i byråkratin till många miljoners kostnad.
    Finland har tex spärrat vartenda förlorat pass(nummer) Runt 5000st.
    Så INTE Sverige, lär finnas nära 200 000 på drift.
    För att inte tala om en person som inom loppet av 6 månader lyckats få ut 12 nya pass!
    Hur svårt kan det vara att spärra alla som är "lost"?
    Hört talas om datorer?

    SvaraRadera
  10. Kanske har ansvarslösheten att göra med den svenska skolan?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.