2008-04-15

Statligt bredband?

Mona Sahlin vill ha statligt bredband.

Ur ett teknokratisk-politiskt perspektiv kan det säkert vara en god idé med ett statligt "Banverk" för bredband. Men kommer det verkligen att öka konkurrensen? Och hur skall man göra om man kommer på kant med "bredbandsverket"? Så många alternativ att välja mellan lär ju knappast finnas då.

Med tanke på att det finns politiker (inte minst inom EU) som vill ha kontroll över vem som gör vad på nätet, känns förslaget om en basoperatör också lite vanskligt.

Men det är klart – ett monopol skulle göra det lättare för FRA att övervaka oss... :-(

Slutligen: Är det verkligen skattebetalarnas skyldighet att förse alla med bredband?

Länk»

(Tipstack: Victoria)

14 kommentarer:

  1. Vilken utbota dum idé. Som någon sorts "folkbredband". Konkurrensen på bredbandsmarknaden har fungerat utmärkt alltsedan 0.5 mbit-tjänsten introducerades som en banbrytande hastighet. Fler aktörer behöver få komma åt Telias nät, samt behövs utbyggnaden av fiberoptik öka i städerna vilket driver ner kostnaderna ytterligare eftersom fiberoptik medför mindre driftskostnader. Jag har fiberoptik genom stadsnät och betalar ringa 145 kr per månad. Framtiden är dock stora trådlösa nät som täcker städer och hela landsbygder, kablar och routrar kommer snart vara ett minne blott på många håll.

    SvaraRadera
  2. Det fiffiga med Internet är ju att det är utformat för att inte vara centraliserat.

    SvaraRadera
  3. Jag som sitter på vischan har nytta av koppatråden. Men det är klart att infrastrukturen inte enbart skall gälla stureplan.
    Här kostar det 299 spänn.
    Du chris din framtidsbeskrivning hoppas jag blir genomförd.

    SvaraRadera
  4. Huwaei har kraftmodem för trådlöst för folk som sitter på ställen med dålig täckning på det trådlösa nätet. Tror de finns att köpa på Dutin.se.

    SvaraRadera
  5. Om man släpper tvångsfinaniseringsargumentet för ett tag så är detta något som frihetsvänner, oavsett från vilket håll man kommer ifrån, borde kunna enas om att det ger klart oroväckande signaler med FRA-debatten i färskt minne.

    SvaraRadera
  6. Skulle man inte kunna göra samordningsvinster om man sorterade bredbandsverket direkt under FRA?

    ;-)

    SvaraRadera
  7. Argh,

    Jag blir så trött på de här typerna av åtaganden som staten skall ta på sig hela tiden. Alla skall anslutas till el, telekommunikation, vägar och nu bredband utan hänsyn taget till kostnaden, och helt utan hänsyn till det egna ansvaret. När skall politiker i Sverige växa upp inse att rena livsstilsval, som glesbygdsboende faktiskt är, inte nödvändigtvis är statens ansvar? När närmsta granne är fem mil bort kan man inte räkna med fullgod service inom alla områden utan att det kostar skjortan och jag ser ingen anledning till att skattebetalarna skall stå för notan.

    /Rickard

    SvaraRadera
  8. Eller varför inte göra som här i Norge. Under de två senaste åren har regeringen gjort av med en miljard på "full bredbåndsdekning". Idag har 99% av hushållen möjlighet till bredband (fiber, kabel eller trådlöst), men nu senast satsades nya friska 160 miljoner på att få till den sista procenten. "Breibånn til distrikta", som vi säger i Norge.

    SvaraRadera
  9. "Fler aktörer behöver få komma åt Telias nät..."

    Varför då? Det är ju Telia som äger nätet! Varför ska staten tvinga dem att släppa in konkurrenter? Konkurrenterna får väl bygga sina egna nät.

    SvaraRadera
  10. Eller så är det kanske så att precis som när det gäller vägar så är det staten som bör äga infrastruktur?

    SvaraRadera
  11. Staten borde inte äga vägar heller.

    SvaraRadera
  12. Aewheros,

    Så vitt jag vet ägs Telia av staten. http://www.regeringen.se/sb/d/2819/a/23960

    SvaraRadera
  13. Har för mig mobilt bredband med några Mbit/s ligger nere på 200:-/mån, det är antagligen sådana lösningar som på sikt driver ner Telias priser, oavsett om de trafikerar näten själva, hyr eller säljer ut dem.

    SvaraRadera
  14. Konkurrenterna får väl bygga sina egna nät.

    För en gångs skull håller jag med Aewheros. Denna typ av byråkratreglerad konkurrens har ingenting med en fri marknad att göra. Sälj Telia bara och låt dem göra vad de vill med sitt nät, och avreglera marknaden (på allvar) så att nya konkurrenter bildas.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.