2008-06-25

EU och bloggarna: Detta kan du göra!

Nu bra måste jag ägna ett par timmar åt att arbeta. (Och sedan tänker jag koppla av en stund med att äta middag med goda vänner.)

Under tiden kan du roa dig med följande:

Skriv mail och brev till EU-parlamentarikerna och uppmana dem att skriva på Christofer Fjellners ändringsförslag – när det gäller EU-parlamentets initativrapport om att reglera bloggarna. Adresser till de svenska ledamöterna finner du i kommentarsfältet här och på parlamentets hemsida här. Andra länders ledamöter hittar du här.

Skriv ett par ord och förklara vem du är, varför du tycker att förslaget är dåligt – och häng avslutningsvis in något i stil med...

"Jag skulle verkligen uppskatta om du blir en av de EP-ledamöter som skriver på MEP Fjellners ändringsförslag till initiativrapporten om att reglera bloggarna och om att avgiftsbelägga bloggar och andra sociala media på internet. Skriv på för det fria ordets skull och för en livskraftig medborgarjournalistik."

Håll, som vanligt, en saklig och artig ton.

Och inte minst – sprid ordet till dina vänner och kollegor i utlandet. Be även dem att sända mail. Påstötningarna måste komma från många olika länder.

Den här gången tänker vi inte vänta tills det är för sent!

Till slut: Övriga bloggar, häng på denna uppmaning! Skriv egna bloggposter om detta eller länka till denna bloggpost.

Merci!

17 kommentarer:

  1. Sagt och gjort! Tack HAX för du gör det enkelt för oss att aktivera sig.

    SvaraRadera
  2. Klart! Detta är det yttersta beviset vad Eu vill! En ny superstat där vi ska lyda minsta vink. Glöm det vi är fria individer som kan tänka
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  3. Medan jag roar mig:

    Nu borde det börja dyka upp saker i traditionella media om detta. Ser ni något, länka här i kommentarsfältet.

    Tjiddevipp!

    SvaraRadera
  4. Enligt vad jag har fått svar:
    Eva-Britt Svensson säger sig vara emot.
    Inger Segelström säger sig vara emot.
    Olle Schmidt säger att han kommer att skriva under Fjellners förslag, och om nödvändigt rösta emot om det förslaget skulle gå vidare.
    Gunnar Hökmark är starkt emot och kommer att rösta emot.

    HAX, eller någon annan som vet. Vad innebär ett ändringsförslag? Varför vill man ha ett ändringsförslag istället för att bara rösta emot hela? Finns det inte risk att man accepterar ett ändringsförslag och sådan seglar ändå light-versionen av förslaget igenom?

    SvaraRadera
  5. EU-parlamentet har ingen lagstiftande makt. De kan godkänna eller förkasta vissa ärenden från rådet och kommissionen, men i övrigt tycker de bara en massa saker, som rådet eller kommissionen kan ta upp om de vill.

    Detta initiativförslag är inledningen på ett sådant tyckande. I början av varje år delar parlamentet upp olika uppgifter mellan sig, oavsett partitillhörighet. Detta ärende har alltså hamnat på de europeiska socialdemokraternas bord, som i sin tur delat ut det till Marianne Mikko.

    Mikko, som då kallas "rapporteur" i ärendet, skriver vad hon tycker är viktigt. Övriga partier utser "skugg-rapporteurer", som granskar vad hon skriver, och kommer med ändringsförslag. Alltihopa röstas sedan igenom i relevant utskott, i detta fallet kultur- och utbildningsutskottet.

    I detta fallet har de borgerliga skuggrapportörerna varit från sydeuropa, och därför har de kanske inte reagerat så mycket på skrivelsen om bloggar.

    Allt måste däremot antas av parlamentet för att det ska gå igenom, och då brukar de partier som inte står bakom initiativet (rapporten) komma med ändringsförslag på texten. Om rapporteuren inte har varit lyhörd, och om hon som i detta fallet kommer från oppositionen, kan rapporten få helt motsatt innebörd när den väl har godkänts. Det händer därför väldigt sällan att dylika rapporter avslås, eftersom majoriteten kan ändra den som man vill.

    Det är dock inte helt klart hur man räknar majoriteter i frågor som inte klart följer ideologiska skiljelinjer. Även om kristdemokraterna/konservativa och liberalerna har majoritet i parlamentet är ledamöterna mycket mer fria än i riksdagen att rösta efter eget huvud i dessa frågor. Just därför tror jag dock att Fjellner, Schmidt m fl kan vända rapporten 180 grader.

    SvaraRadera
  6. Här hittar du förresten en lista på alla svenska europaparlamentariker: http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/search.do?country=SE&language=SV

    SvaraRadera
  7. Och här är en lista över alla ledamöter i kulturutskottet: http://www.europarl.europa.eu/members/expert/committees/search.do?committee=2360&language=SV

    Inga svenska ledamöter, en svensk suppleant (Maria Carlshamre, feministiskt initiativ). Om någon kan tyska eller känner någon tysk bloggare, kan det vara värt att kontakta Helga Trüpel, tysk miljöpartist och vice ordförande i utskottet. Tyska miljöpartister brukar ha ungefär samma "basisdemokratiska" inställning som svenska miljöpartister.

    SvaraRadera
  8. Goudin (jl) har varit inne och kommenterat i en annan tråd på Hax blogg och verkar vara emot

    SvaraRadera
  9. Tack Thomas för din grundliga genomgång!

    SvaraRadera
  10. bra dra att redan från början lägga den här bloggen utanför europa.
    dock, så får FRA läsa mer av den :)

    SvaraRadera
  11. Tack, Thomas!

    HAX
    ...nu lagom rödvinsberusad och snart redo för bingen. ;-)

    SvaraRadera
  12. vi bevittnar just nu ett digitalt bokbål

    SvaraRadera
  13. Traditionell media:
    Kristianstadsbladet
    Dagens Nyheter
    Uppenbarligen har något sänts på SR Ekot också.

    SvaraRadera
  14. Ni får faktisk ursäkta mej men Vänlig TON skall icke användas då de nånting förjävligt som händer De måste ta till kraftag mot de maktfullkomliga innan ni sitter där med insydda ID chips

    SvaraRadera
  15. De total maktmissbruk och Ny språks mentalitet vinklande.

    De skall icke väntas på nå val utan Politiker & annat dravel skall slängas ut ur Sverige NU

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.