2008-06-26

EU och Bloggarna: Hörupp!

Ett par saker är förvirrade i den här diskussionen. Låt mig göra ett försök att bena ut det hela.

Det är inte ett lagförslag om reglering av bloggarna som har lagts fram. Det är ett initiativbetänkande, skrivet av en ledamot i Europaparlamentet och klubbat i parlamentets kulturutskott efter vissa justeringar.

Vad som vore allvarligt vore om Europaparlamentet röstade för i plenum. Förslaget skulle inte automatiskt bli lag – men det kan ses som ett slags beställning av lagstiftning och reglering till EU-Kommissionen och rådet. Det får absolut inte ske.

För redan har registrering och licensiering av bloggar varit på tapeten i länder som Italien, Polen och Frankrike.

Om Europaparlamentet röstar ja – då kommer dessa länder att se det som ett klartecken till nationell lagstiftning och reglering av bloggarna.

Och om Europaparlamentet röstar ja – då finns det gott om folk i kommissionen och rådet som inte skulle missa chansen att försöka få fram en reglering av bloggarna inom hela EU. I så fall blir det lag även i Sverige.

Är ni med? Förslaget är kass. Det måste stoppas. Men det är bra om vi som skriver om det här har begreppen klara för oss. Annars får vi bara skäll i detaljfrågor.

(Är det för övrigt någon som vet vad som har hänt med Polens domstolsregistrering av bloggar? Har den nya regeringen avskaffat den, eller finns den fortfarande kvar?)

14 kommentarer:

  1. Vad jag vet är det redan idag förbjudet att blogga anonymt (låt vara att ingen fällts för det):

    "Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor

    Information till användarna

    3 § Den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla skall lämna information till var och en som ansluter sig till tjänsten om sin identitet och i vilken utsträckning inkomna meddelanden blir tillgängliga för andra användare."

    http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980112.HTM

    SvaraRadera
  2. Förslaget är så korkat att man alltid kan hoppas att det blir verklighet.

    I så fall går det nämligen snabbt ut ur EU!

    SvaraRadera
  3. Förslaget har sina anhängare i Sverige också!
    Yrsa Stenius interviuades om bloggar i en tidning:
    - Vad händer på lång sikt?
    - Då måste vi inom pressorganisationerna diskutera om det finns några möjligheter att hyfsa ofoget och alla som är intresserade av pressfriheten måste fundera på vad vi kan göra åt detta.

    SvaraRadera
  4. Bra att du tar upp attt det är just ett initiativbetänkande och inget annat. Jag skrev om det i går här;
    http://www.fytne.nu/eu-bloggreglering/

    SvaraRadera
  5. Henrik!

    Dina påpekanden är mycket viktiga. Se här:

    Ekots EU-tabbe ett av medias många missförstånd

    Jag har inte haft tid att följa alla länkar och nyhetsprogram men antingen har Selnes missförstått eller så håller EU på att försöka mörka den här historien. (Precis som om bananerna - vilket faktiskt var sant!)

    SvaraRadera
  6. Bra initiativ, både att driva frågan och att sträva efter klarhet.

    På det temat: I debatten har dels hävdats att förslaget syftar till att införa ett registreringstvång för bloggar, dels att bloggarna ska avgiftsbeläggas.

    Jag hittar dock i rapporten (2007/2253(INI)) inget stöd för dessa slutsatser. I punkt 7 pratas om avgifter för användargenererat innehåll, men det verkar (om man tittar i motiveringen) röra att kommersiella mediers ska betala för att återanvända användargenererat innehåll. I punkt 9 pratas om en klassificering, som väl är en sorts registrering, men den är uttryckligen frivillig. (Det framgår inte heller om det är EU som ska utföra denna (notera "uppmuntrar till") - det skulle lika gärna kunna utföras av en branch/intresseorganisation).

    (Man kan notera att Sverige redan idag har frivillig klassificering/registrering med tillhörande avgift för bloggar och annan webbpublicering, genom systemet med utgivningsbevis)

    SvaraRadera
  7. Problemet är väl att man tänkte en liten bit, men inte färdigt. Och möjligen att man inte riktigt fattat vad man haft åsikter om.

    Att förslag i EU är självmotsägande är tyvärr ingen nyhet. Det kan bero på att de är så jävla snåriga.

    Man inser inte heller konsekvensen av sina ord. Man funderar aldrig på hur ditt eller datt skall implementeras i verkligheten. Och där står väldigt många förslag på näsan. (Även sådana som blivit lag.)

    Marianne Mikko själv går ju på som fan. "Om vi ser namn och bild på den som skriver så gynnar det yttrandefriheten. Om en bloggare förolämpar eller manipulerar så kommer vi att veta vem som står bakom bloggen." säger hon till Ekot.

    Eller "Jag tror inte på envägskommunikation." Nej, hon har verkligen inte fattat vad hon sysslar med. Hon är välkommen till kommentarerna på denna blogg och titta. Ibland över hundra kommentarer. (Eller hos Federley, 760 kommentarer på en bloggpost. ;-)

    SvaraRadera
  8. Jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker om den här karusellen. Det var bra att du förtydligade vilken status initiativbetänkandet har - även om riksmedia konsekvent har haft rubriker i stil med "EU vill registrera bloggare".

    Jag tror att huvudproblemet är att så få människor förstår hur EU-systemet fungerar. Då kan man lätt få för sig att EU öht kan lagstifta i sådana här frågor. Det kan de naturligtvis inte, det framgår tydligt tom av initiativbetänkandet att den enda lagstiftning som har någorlunda bäring på medier är konkurrenslagstiftningen.

    Det verkar inte heller som att folk i allmänhet känner till att det är högern som har majoritet i EP, därav förmodligen svävande anklagelser mot svenska socialdemokrater (som naturligtvis är motståndare till förslaget).

    Men några svepande formuleringar finns kvar i din argumentation, Henrik. Exakt vilka kommissionärer och ministrar i europeiska regeringar är det som vill ha bindande lagstiftning på medieområdet i unionen? Hur skulle kommissionen öht hitta stöd i fördragen för en sådan reglering?

    Är detta ett exempel på när traditionella medier och nya medier är lika slarviga med källgranskningarna?

    SvaraRadera
  9. nilsg -- Nej, högern har inte majoritet i Europaparlamentet. Europaparlamentet har ingen fast majoritet eftersom den inte har någon regering att stödja.

    SvaraRadera
  10. Just det förresten, uppsidan är naturligtvis att det är utmärkt att bloggare som du och andra sätter ljuset på lagförslag som för oss närmare panoptikon oh tummar på friheten i namn av krig mot terrorismen. Kanske kan Sverige bli ett avantgardeland också på detta område. För att balansera.

    SvaraRadera
  11. Anonym, du har både rätt och fel. Läs med fördel den korta texten om koalitionsbildning i EP i den engelska Wikipediaartikeln: http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament#Grand_coalition

    Att EP tidigare präglades av uppgörelser mellan EPP och PES, men under innevarande mandatperiod kännetecknas av en koalition bestående av EPP och ELDR är nog inte en kontroversiell uppfattning.

    SvaraRadera
  12. Jag hade naturligtvis dissat förslaget oavsett vem som hade lagt det.

    Och min inställning till även de borgerliga partigrupperna i EP borde vara väl känd för mina läsare: jag gillar dem inte.

    Jag skulle vilja se en ny grupp för alla vettiga människor som är för både individuell och ekonomisk frihet. Tyvärr verkar det dock inte finnas underlag för en sådan i EP...

    SvaraRadera
  13. Överstatligt åsiktsmonopol på gång..!
    Först fick vi datalagringsdirektivet, sedan FRA och nu är det bloggarnas tur.
    Politikerna kan göra vad dom vill utan att vi kan göra så mycket åt det.

    SvaraRadera
  14. Vad jag inte förstår med tantens uttalande är hur hon kan tro att media med utgivningsbevis, ansvarig utgivare och en hel del lagreglering alltid talar sanning.

    Finns det någon som verkligen skulle vilja vara med ett register och bli "kravmärkt" så är det ju den som har en dold agenda.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.