2008-06-19

FRA-chefen bekräftar att jag kan komma att bli avlyssnad

Strax innan sändningen i TV4 i morse fick jag ett par minuter i enrum med FRA-chefen Ingvar Åkesson:

HAX: Jag sitter ju i Bryssel och skriver mycket om EU. Då har jag många kontakter som rör personfrågor i EU och om känsliga förhandlingar som bland andra Sverige är inblandade i. Kommer jag att bli avlyssnad?

IÅ: Du kommer inte att bli ett spaningsobjekt.

HAX: Men den information jag tar upp i telefonsamtal och mail, är den intressant för er?

IÅ: Vi är främst inriktade på sådant som rör vårt lands säkerhets- och utrikespolitik.

HAX: Jo, och en del av min kommunikation rör ju just sådant som kan vara intressant för regeringen, när det gäller utrikespolitik.

IÅ: Ja...

HAX: Kommer ni i så fall att spana på den?

IÅ: Det bestämmer inte vi. Det är upp till våra uppdragsgivare.

HAX: Det vill säga det ni kallar "politiska kunder" det vill säga regeringskansliet och UD..?

IÅ: Ja.

HAX: Och det som händer i EU, till exempel i samband med det kommande svenska ordförandeskapet, är intressant för regeringen?

IÅ: Det kan inte jag avgöra. Men information ger ju alltid ett... övertag.

OK, här kommer den svenska texten:

FRA säger att de inte tänker spana mot mig som person. Däremot kan de komma att spana på den information som finns i mina telefonsamtal och mail – om det är sådant som den politiska makten i Sverige är intresserad av.

Och det kusliga är att Åkesson sa det som om det var den självklaraste sak i världen. Jag tror inte att han alls förstår vad som är så upprörande i detta. Men det handlar ju de facto om politisk övervakning!

Det som gäller mig gäller för övrigt även alla andra svenskar, även om jag kanske är ett pedagogiskt lämpligt exempel.

Bonus: Eftersom jag träffade Åkesson innan vi gick on air, kan vi stoltsera med att bloggosfären fått en av de första kommentarerna från FRA-chefen efter riksdagsbeslutet. (Förmodligen den andra. Han var ju i SVT Aktuellt i går.)

42 kommentarer:

 1. Oj. Det här var tydligen rätt tå att trampa på. Många besök på denna blogg från regeringskansliet just nu...

  SvaraRadera
 2. Henrik Alexandersson: Finns det några yttre hot mot Rikets säkerhet, eller är alla sådan hot hjärnspöken hos maktgalna och paranoida politiker?

  Själv har jag gått från tydligt motstånd mot FRA till att motvilligt erkänna att det faktiskt behövs signalspaning i kabel. Skönt att det finns ansvarstagande människor i beslutande position.

  SvaraRadera
 3. Vad är det för hot som det finns mot sverige som motiverar signalspaing?

  Jag skulle gärna vilja veta det.

  SvaraRadera
 4. hansa: Är det ansvarstagande att inte stanna upp en stund och lyssna till vad alla experter, tidningar, bloggar, etc har att säga? Om man ska rösta igenom en lag på ett ansvarsfullt sätt bör man väl ta det lite lugnt? Inte kuppa igenom nåt på sommaren när Sverige har EM-match i fotboll...

  Helt apropå, http://www.fredrikfederlay.com/ är inte åtkomlig...

  SvaraRadera
 5. Niklas: Tänk Madrid. Tänk London.Tänk dig T-centralen i rusningstid. Tänk ett par kilo TNT.
  Att inte tänka på detta som oberoende bloggare är enkelt och förståeligt; om man sitter i regeringsställning och som lagstiftare är det ansvarslöst.

  SvaraRadera
 6. På vilket sätt kan man hindra mig från att spränga t-centralen med ett par kilo TNT genom att titta på mina mail.

  SvaraRadera
 7. Det som är mest irriterande är att de tror att man är dum i huvudet och inte kan räkna ut vad som händer. Att de i ena andetaget säger att att de inte ska avlyssna en och i andra andetaget säger att de lyssnar på allt och sänker ned sina "fiskekrokar".

  Hoppas de får feta gentjänster från de utländska underrättelsetjänsterna. Antar man ska lobba för att alla svenska trupper ska hem nu, så att den största motivationen för att byta information försvinner.

  SvaraRadera
 8. Hansa: Nu är det ju så att London-attentaten planerades och utfördes av personer redan i GB. I en svensk analogi skulle alltså FRA inte få spana på dem! Ett svepskäl helt enkelt... eller troligare: en lögn. FRA kommer att spana på vad de, eller deras uppdragsgivare, känner för, inrikes eller utrikes...

  SvaraRadera
 9. Hansa: Jag tycker det delvis har varit bra att bloggare som Gudmundson och Erixon fokuserat på terroristfrågan, men det är nu när jag läser din kommentar som jag inser att det också haft en baksida.

  Det här verktyget är sannolikt verkningslöst för att fånga terrorister, samtidigt som priset vi betalar i form av personlig integritet är på tok för högt. Jag är inte emot signalspaning helt och hållet, men det borde bara få ske riktad mot redan misstänkta, under begränsade tider och efter domstolsbeslut. Ingen "domstomsliknande" institution..

  SvaraRadera
 10. hansa gör dig inte dum, det är bar några fånar inom Miljöpartiet som inte menar att vi ska ha någon spaning efter terrorister över huvudtaget. Min kritik mot lagstiftningen handlar om att spaningen ska riktas mot alla, att det inte ska behövas någon brottsmisstanke mot dig, hansa, för att dina mail ska lagras, övervakas och kontrolleras.

  olof den andre

  SvaraRadera
 11. Och hur mäter man att uppgiftslämnare inte kommer att våga kommunicera på vanligt sätt med media från årsskiftet? Hur många missförhållanden kommer detta inte att dölja? Missförhållanden som i vissa fall också kan gälla liv och död? (Vårdskandaler, läkemedelsskandaler, vansinnig landstingsprioritering, vanvård... You name it.)

  SvaraRadera
 12. Visst tycker jag att vi skall spana mot yttre hot. Men det motiverar inte automatiserad massavlyssning av hela folket.

  Se vidare bloggposten FRA 1.01 klubbad av riksdagen, lite längre ner.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker hela bloggosfärens kampanj mot FRA-spaningen har något självförhärligande drag över sig. Vi ("folket") mot dom (maktgalna politiker). Kampen. Gemenskapen.
  Jag var nära att gå på det jag också.. Jag skrev mejl till statsministern och de andra partiledarna i alliansen. Men ju mer jag tittar på problematiken, desto mer framstår kritiken mot FRA som paranoida fantasier och allmän upproriskhet och benägenhet och begåvning att väva konspirationsteoretiska mönster, lite grann som Naomi Klein, den galna kärringen.

  SvaraRadera
 14. Hansa:
  Jämför med flygplatser - de är en totalt skyddad verkstad, men ändå mer fulla av säkerhetshål än en Schweizerost. Det vore för den som ville relativt enkelt att utföra ett förödande terrordåd på en flygplats endast med saker inköpta i tax freen, trots alla kontroller.

  Om detta är fallet med en flygplats, hur i hela friden ska man på ett trovärdigt sätt kunna skydda odefinierade mål från odefinierade hot?!
  Tror du på fullaste allvar att terrorister skulle skriva lite oskyddade mail med subject line "Jihad bombing, T-centralen south entrance, 25/5 2111, by means of suicide bombing vest"?

  Övervakningen har självklart i det långa loppet inget annat än politiska syften - få reda på vem som läcker om korruption till media på regeringskansliet, fånga lite skattesmitare, klassifiera obekväma personer som subversiva element osv.

  Helt glömt bort vad FRA's föregångare, IB främst sysslade med? Åsiktsregistrering.

  SvaraRadera
 15. hansa: Även om du inte känner att din integritet är kränkt, tycker du att det är ekonomiskt försvarbart?

  Vad kommer det kosta att hantera så enorma mängder data?

  Vad skulle dom pengarna kunna ge om man satsade på klassisk spaning med intelligenta människor som inte bara söker efter ordet bomb i dina mejl?

  SvaraRadera
 16. Intressant. Detta är vad jag fick i svar idag från Carl B Hamilton, det är också intressant.

  "...i månader för att större hänsyn bör tas i försvars- och utrikespolitiken till den oroväckande utvecklingen i Ryssland, och det successivt växande hotet därifrån. Den - berättigade! - oron blir dock, när FRA dyker upp på debattarenan, helt frikopplad från motiven för FRAs signalspaning."

  Så frågan är, är det Ryssland som är det "yttre hot" som det talas om? Är detta Folkpartiets officiella ståndpunk?

  SvaraRadera
 17. Hansa:

  Både internationellt erkända forskare om terrorism och vår fd säpochef dömmer ut FRA overksamt i kampen mot terror.

  Säpo anser att terrorhotet mot sverige är mycket lågt.

  Och med den bakgrunden vill du sprätta upp alla svenskar e-brev?

  "Does not compute, does not compute!"

  SvaraRadera
 18. Wille: Jag läser det du skriver "Övervakningen har självklart i det långa loppet inget annat än politiska syften - få reda på vem som läcker om korruption till media på regeringskansliet, fånga lite skattesmitare, klassifiera obekväma personer som subversiva element osv".

  Jag tänker: Arkiv X.

  SvaraRadera
 19. Hansa:

  För IB-affären är ju ett rent konspiratonsteoretiskt tankemissfoster - något sådant har ju aldrig hänt i sverige.

  Ett liten sak för dig att fundera på.

  Ordet "rättspositivist" används inte alltid i positiv bemärkelse.

  Bara i fall du undrar ...

  SvaraRadera
 20. Hansa,
  tänk dig att Sverige inte är med i Irak-kriget. Tänk dig att Säpo bedömer att risken för terorristhot mot Sverige på en femgradig skala (1-5) är 1, det vill säga lägsta möjliga.

  Är det fortfarande befogat med avlyssning av alla svenskar?

  SvaraRadera
 21. HAX!

  Kan du fråga snubben om min fru kan få jobb på FRA ?

  Nu när det lagligt å avlyssna folk likom.

  SvaraRadera
 22. Jag förstår inte det här riktigt. Om Ryssland vill starta krig lär ju inte överste Kolradsk skicka ett textmeddelande om det till konsul Iljovitjs hotmail-konto (som denne läser i kontoret i Panama) där det står "Da! På måndag startar vi tredje världskriget". Dylika besked kommuniceras nog på ett mer subtilt sätt. Om inte rent av högkrypterat.

  Däremot kan jag tänka mig att FRA glatt snappar upp ett mejl där en affärsman berättar till en annan att de skall trixa lite i Venezuela så att de skall få köpa olja billigt därifrån. DEN informationen kan FRA ge till sin uppdragsgivare som sedan säljer den till den intressent som närmast berörs. T.ex. USA.

  Det är inte längtan trygghet som ligger bakom FRA:s kostsamma verksamhet: Det måste vara business!!!

  Hur kan man annars motivera den borgerliga representationen att svika sina ideal om personlig integritet? Jag ser inget annat skäl än att det är för att gynna finanserna. Mor Reinfeldt bör ta sig i akt så att inte sonen säljer hennes kropp till högstbjudande när hon dör...

  *sur för att jag vaknat på fel sida idag*

  Måtte alliansregeringens servrar på partihögkvarteren hackas och granskas inför nästa val!!!

  SvaraRadera
 23. Ja, det behövs signalspaning i andra media än etern. Nej, det behövs inte massövervakning utan misstanke om brott! Vi lever i en ny tid och då ska vi inte använda gamla metoder. Inte sjutton kommer till exempel förberedelser till attentat mot våra beskickningar eller utlandstrupper att passera FRA:s filter. Inte heller uppgifter om stora flyktingströmmar eller uppblossande konflikter.

  Det som krävs är utomordentligt skickliga omvärldsbevakare och IT-experter som kan göra riktade sökningar och som kan infiltrera grupperingar som använder nätet för kommunikation.

  Självklart finns det yttre hot och självklart har lagstiftarna en skyldighet att göra allt de kan för att skydda medborgarna mot dessa hot. MEN, och det här är viktigt, INGEN av ja-sägarna har på minsta sätt kunnat visa hur massavlyssning utan brottsmisstanke ska kunna skydda medborgarna. Inte en enda!! Det duger inte att som Allan Widman komma med terroristattacker som hände på 70-talet. Var fanns förresten FRA då? Varför varnade de oss inte för det hotet?

  SvaraRadera
 24. Jag tänker: Arkiv X.

  Hansa, du behöver inte tänka längre än IB. Det var knappast science fiction, men det skapade ett oerhört lidande för tusentals oskyldiga svenskar som åsiktsregistrerades och motarbetades.

  SvaraRadera
 25. Med utländsk maffia verksam i landet, Hells Angels som försökt deponera 70kg dynamit i en förvaringsbox på Malmö Central,helt okontrollerad invandring från MÖ och en lång rad värdetransportrån, vore det närmast landsförräderi av våra riksdagsmän att inte tillåta avlyssning av kabeltrafik.

  SvaraRadera
 26. br

  Folk från mellanöstern använder skype när de kommunicerar.

  Lycka till med att först decryptera ljudet & sedan översätta språket. lol

  Jävligt mycket skattepengar som ska slösas.
  De anställda på FRA måste jobba övertid, helger & det kan komma nattskift oxå.

  SvaraRadera
 27. Trådlös signalspaning är NSA bäst i världen på. Den som tror att svensk underrättelsetjänst inte utbyter SIGINT och ELINT med NSA är naiv.
  De pengatransfereringar som utgör ledtrådar till terrorism sker via internetkabel som kan granskas.
  Det är av det skälet som USA har terrorstämplat en rad islamistiska s.k. välgörenhetsorganisationer och även Hezbollah(vilket EU inte gjort).

  SvaraRadera
 28. Och du jämför Sverige med USA !

  USA har intressen överallt i världen. Medborgarna i landet betalar 12-13% skatt.

  SvaraRadera
 29. Aldergrove IMF bullion Freeh AIMSX subversive blackjack counter
  intelligence eternity server halcon morse mindwar Elvis Treasury MDA

  Afghanistan Saddam Hussein LABLINK Fortezza gamma Aldergrove data
  haven Albanian SAPO red noise bootleg SRI underground Waco, Texas Abu
  Ghraib

  Consul Crypto AG Perl-RSA Commecen benelux spies Osama Iran kibo
  STARLAN NWO crypto anarchy CDC Comirex LABLINK

  SvaraRadera
 30. br: Det är ju polisens eller möjligvis SÄPOs uppgift att skydda oss mot dessa "yttre hot", vilka har fördömt/bedömt lagen som oproportionerlig.
  Såklart FRA ska spana, nästan hur mycket de vill. Men att tvinga privata företag att lämna ut, i stort sett all, information som sker via internet till FRA är så dumt, kontraproduktivt och osäkert att jag inte förstår.. SYNTAX ERROR SYNTAX ERROR

  SvaraRadera
 31. hansa om du är så dum att du inbillar dig att terroristerna inte ligger före hela tiden trots spaningen i nätet då är du dummare än tåget! London och Madrid hade hänt även om alla i världen hade "buggats"
  Roberth Ström

  SvaraRadera
 32. Frågan är vad som motiverar avlyssning eller lagring av min trafik. Finns det skälig misstanke? Finns det något skäl alls att tro att jag kommer säga eller skriva något som kan klassas som ett yttre hot? Om inte så betackar jag mig för avlyssningen.

  Jag läste någon (var det Federley?) som jämförde med att häktning också var en integritetskränkande handling. Det är riktigt. Men det är inget man gör på hela sverige bara för att kolla läget.

  SvaraRadera
 33. hansa du tänker arkiv x säger du. Jag vill påstå att du inte tänker alls.
  Roberth Ström

  SvaraRadera
 34. Roberth Ström: Bäh-hä.

  Intressant länk med relevans för nuvarande drev
  http://www.cs.umu.se/~dit02fsn/boids/

  http://www.cs.umu.se/~dit02fsn/boids/rapport.pdf

  SvaraRadera
 35. Länken ovan inleds med: "Denna rapport behandlar utvecklandet av flockbeteende hos virtuella varelser".
  Läs den flockledare och övriga.

  SvaraRadera
 36. http://www.gnuheter.com/creeper/name/F%C3%B6rsvarets%20Radioanstalt%20FRA

  Du är övervakad.

  SvaraRadera
 37. vad ska man göra med informationen???, den enda delen av försvaret som inte är nedlagd är ju tydligen FRA, som istället ges obegränsade befogenheter.

  olof den andre

  SvaraRadera
 38. Skönt att bo utomlands så det man skriver bara snappas upp av Echelon och inte av Titan...

  SvaraRadera
 39. Hmm. Om du skickar dina mail i luften signalspanas de redan idag av FRA - helt utan lagreglering. Om du skickar dem i kabel genom Tyskland eller Danmark eller Holland så signalspanar redan dessa länder på allt som passerar.

  Du tycker inte att din upprördhet börjar kännas lite fånig? Borde du inte i stället uppskatta att Sveriges riksdag vill lagreglera det FRA håller på med och skydda integriteten i lag?

  SvaraRadera
 40. Nöjd moderat: Kriminell verksamhet beivrar man genom att åtala och kasta brottslingarna i finkan. Inte genom att legalisera deras brott.

  Övriga rabiata etatister: Var vänliga jämför antalet dödsoffer genom historien från terrorism mot antalet som dödats av sina egna statsapparater. Dra sedan era egna slutsatser.

  SvaraRadera
 41. Jag tycker vi ska installera mikrofoner i alla hushåll i hela Sverige. Fatta hur mycket brott som kommer lösas!!! Typ alla!

  Och jag menar inrikes brott dödar väl ändå långt många fler än yttre hot? Det borde väl prioriteras?

  Man kan dessutom med röstigenkänning och s.k. smarta sökbegrepp minimera integritetsbrottet. Javafan släng på lite kontrollinstanser och sånt också. Så att ingen känner sig kränkt eller så.

  När ska nån ansvarsfull ledare driva igenom detta?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.