2008-07-30

Alltjämt på fri fot...

Nu har jag talat med åklagarkammaren om den anmälan som riktas mot mig för att ha offentliggjort påstått hemliga FRA-handlingar.

Det enda besked som finns att få är att det här kommer att ta sin lilla tid.

Och så har jag hyrt in en bra och pålitlig advokat.

Det är bara att acceptera att detta kommer att bli något slags följetong. Och det är klart, detta är bara delvis juridik – och delvis politik. Allt som händer kommer att få konsekvenser, på ena eller andra sättet.

30 kommentarer:

 1. Du ångrar fortfarande inte att du spred hemliga dokumment och försökte vinkla det hela till att det var bevis för att FRA redan spanar i kabel? Dokummentet visade ju det motsatta, att de har sysslat med deras uppgift.

  Du bröt mot sekretesslagen. Är du negativ till den?

  SvaraRadera
 2. Hette åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström?

  SvaraRadera
 3. På vilken firma hittade fann Du advokaten?

  SvaraRadera
 4. Skall FRA kunna gömma sig bakom sekretesslagen genom att hemligstämpla handlingar som visar att de har ägnat sig åt olagliga aktiviteter?

  SvaraRadera
 5. "Skall FRA kunna gömma sig bakom sekretesslagen genom att hemligstämpla handlingar som visar att de har ägnat sig åt olagliga aktiviteter?"

  Olagliga aktiviteter? På vilket sätt då? Dokumentet visar ju inget olagligt.

  SvaraRadera
 6. Spindel:

  FRA har med sin anmälan bekräftat att dokumentet är äkta.

  Dokumentet visar att FRA visst samlar information om vanliga svenskar.

  Det visar också att FRA inte kan skilja på väsentlig information och trivia.

  Det visar vidare att FRA, trots att de hävdar motsatsen, spar och sprider överkottsinformation.

  Det visar att information från FRA läcker.

  Så nej, jag ångrar inget.

  Vad gäller sekretesslagen, kan den säkert fylla en helt rättmätig funktion. Men jag har brutit mot den för att försöka avvärja att den svenska staten genomför ett gigantiskt intrång i medborgarnas integritet och att man ger staten ett övervakningsverktyg som är livfarligt i händerna på fel makthavare eller i den händelse man börjar glida på ändamålen. För att försvara demokratiska kärnvärden, helt enkelt.

  Leo: Det är ännu inte bestämt vilken åklagare som kommer att bli handläggande i slutändan. Jag kan anta att det beror på att det är semestertider.

  Arthur: Almgren.

  SvaraRadera
 7. @spindel:

  Svensk regeringsform:

  2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter

  6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.
  Lag (1976:871).

  SvaraRadera
 8. Du kommer klara dig undan, Henrik. Ditt fall är för uppmärksammat och du är för vältalig för att ha i en offentlig rättegång.

  Prejudikatet kommer skapas med någon halvdebil stackare utan koll och vänner.

  SvaraRadera
 9. Spindel: "deras" uppgift kanske de har sysslat med, inte sin uppgift! FRA har registrerat svenska och utländska medborgare.

  Som Ramberg föreslog:
  •För det första: Tillsätt en sanningskommission
  •För det andra: Tillsätt en parlamentarisk utredning med uppgift att lämna förslag på lagstiftning som beaktar behovet, effektiviteten och proportionaliteten.
  •För det tredje: Förstärk grundlagsskyddet för integriteten och inför en författningsdomstol.

  De två första punkterna borde nästan alla vara överens om. Det vore en sund början på denna soppa.

  Rambergs: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1424243.svd

  SvaraRadera
 10. Spindel,

  Slut i rutan i en tråd, på det igen i en annan ;-)

  Du säger: "Dokummentet visade ju det motsatta, att de har sysslat med deras uppgift."

  Kan du utveckla det lite mer? Hur kan vi vara säkra på att det här inte kommer ifrån spaning i kabel eller spaning på telefax (som behöver positivt lagstöd vilket inte fanns vid tidpunkten)?

  Sedan skulle det också vara bra om vi fick veta hur du motiverar att de här uppgifterna är sådana uppgifter som skulle vara till skada för Svergie om de kom till främmande makts kännedom.

  SvaraRadera
 11. Debatten om BLONDINBELLAS PÅHITTADE "övergrepp" och hennes usla föräldrar fortsätter på min blogg med över 11 000 läsare som följd! Den nya diskussionen handlar om Feminism!

  http://yournatascha.wordpress.com

  SvaraRadera
 12. Hur hittar man en bra advokat? Kolla först om PUL-bakvattnet är rent efter denne.

  När t.o.m. en ledande företrädare i advokatsamfundets styrelse ser lätt på saken och på internet till skada för privatpersoner själv publicerat en egenhändigt tillverkad men alltväl olaglig rättshandling med namn, personnummer, adresser, osv. Är det ingalunda lätt att veta vart de står.

  Rådmannen Richard Brännström som hjälpte sin vän adv. Ulf Nordekvist uppe i norrbotten med att få igenom den olagliga rättshandlingen fick JO's argusögon på sig och prickades för att sitta och fatta olagliga rättsbeslut i sin tingsrätt! Advokaten är fortfarande verksam i advokatsamfundet medan rådmannen hanterar ännu grövre ekobrott. Någon politisk sensmoral?


  Vad säger en av dem som övervakades av FRA? Citat artikel i Norrbottenskuriren.

  "... JK har ordet
  Jörgen Larsson har nu anmält RFA till Justitiekanslern (JK). Han är den enda av svenskarna på listan som anmält avlyssningen.

  - Jag vill att man ska utreda vad som hänt, veta varför jag och så många andra blivit olagligt avlyssnade och jag vill också höra klart och tydligt hur JK förhåller sig till olaglig avlyssning, säger Jörgen Larsson.

  - Jag tror att många är rädda för repressalier. Det är lite läskigt att gå emot Säpo och FRA, men det struntar jag i. Så här får man inte bli behandlad i en demokrati. Och kan jag ge alla människor som blivit avlyssnade ett ansikte, så står jag mer än gärna på barrikaden och tar kamp mot myndigheterna."

  Att skicka HAX 103 kr är därför en fin gest. Men vad jag saknar i bloggen är en möjlighet att kunna sms'a honom med sitt lilla bidrag. Kanske någon kan hjälpa HAX med det?

  SvaraRadera
 13. @spindel:

  Sekretesslagen gäller för tjänstemän. Hemligstämpeln på ett dokument betyder inte att en privatperson inte får sprida den om han/hon får tag på den, den betyder att tjänstemän på statliga myndigheter inte får lämna ut det hur som helst utan att göra en behovsprövning. Eftersom HAX inte jobbar på FRA eller Datainspektionen så har han inte brutit mot sekretesslagen.

  Det han skulle kunna bli fälld för är att sprida material som är farligt för rikets säkerhet. Men då måste åklagaren visa att just det dokumentet är såpass farligt att det motiverar inskränkningar i yttrandefriheten.

  SvaraRadera
 14. Vet den advokat som tagit sig an Alexanderssons fall om att denne kanske medverkar till att sätta landets säkerhet på spel?

  Jag trodde advokater var mer seriösa än så och levde i övertygelsen att också de ville ha effektiva brottsbekämpningsverktyg. Det som Alexandersson gör underminerar hela rättsstaten (men det är ju också - som vi sett med Anne Ramberg på advokatsamfundet -något som man även från juristhåll numera är för). Tror Alexanderson att han har rätt att sätta sig över Lagen?

  SvaraRadera
 15. Kan upplysa att Alexandersson tycker att "skatt är stöld"

  Han får gärna förklara hur skolan, sjukvården, äldreomsorgen, biblioteken, idrottslanläggningar m m skall finansieras om vi inte hade skatter.

  SvaraRadera
 16. Förlåt, jag tror du skrev fel, Anonym.
  Du menade nog att FRA och riksdag håller på att underminera rättssäkerheten?

  F ö, advokater ska försvara sin klient, oavsätt angripare, detta med alla medel som inte klassas som olagliga.

  SvaraRadera
 17. Och 16.54-kommentaren var så dum att jag egentligen inte borde skriva det här. :/

  SvaraRadera
 18. @anonym 16.54
  Nämen! Har HAX sådana tvivelaktiga åsikter, de är ju i det närmaste... liberala!?!
  Ja, då tycker jag FRA-lagen är bra, det går ju inte för sig, det är väl också ett brott... att inte vara socialdemokrat menar jag, ett hot mot samhället som vi känner det, eller hur tänker du nu?
  Du inser kanske att du framstår som närmast sinnessvag med dina kommentarer, va?

  i all vänlighet, Pelle

  SvaraRadera
 19. Om det skulle vara så att någon eller några skriver på uppdrag för FRA, regeringen eller bara någon av lagens förespråkare...
  Tycker ni att den här frågan har skötts bra?
  Har den s k allianser varit lyhörd gentemot sina egna väljare?
  Vad skulle ni göra annorlunda i denna fråga om ni fick börja från noll?

  SvaraRadera
 20. Mitt symboliska bidrag på 103 kronor är på väg inom kort!

  Jakob

  SvaraRadera
 21. Stå på dig Hax, och alla andra engagerade för bevarandet av och utvecklandet av demokratin.

  Tack vare sådan modiga personer som er har vi haft demokrati i Sverige sedan 1945, då den allmänna rösträtten infördes. Det har var en lång och besvärlig väg att vandra.

  Sverige är ung demokrati, och står nu inför många nya prövningar.

  En författningsdomstol vore en bra början.

  SvaraRadera
 22. Dennis Nilsson:
  Vi har haft demokrati sedan 1921. (men du har rätt annars.)

  anonym 16.54:
  Om en advokat sätter rikets säkerhet på spel genom att ta sig an HAX som klient så är riket redan förlorat.

  SvaraRadera
 23. @kantarellkungen:

  "Det dröjde dock till 1945 innan rösträtten utsträcktes till att de som levde på fattigvård (dåtidens socialbidrag) eller som befann sig i personligt konkurstillstånd fick rösträtt i allmänna val."

  http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6str%C3%A4tt#R.C3.B6str.C3.A4ttens_utveckling_i_Sverige

  SvaraRadera
 24. vete fan om det är komiskt, tragiskt eller djupt oroväckande men just de verksamheter FRA-krisen (regering, underrättelsetjänst, försvar, säkerhetspolis etc) rör är just de som har till uppgift att förebygga och hantera kriser å allas våra vägnar...

  SvaraRadera
 25. Ett sätt att desarmera "brottsutredningen" nu kan ju vara att begära ut handlingen. Då måste FRA åter pröva frågan om dokumentet skall anses vara hemligt, och det beslutet kan man överklaga till länsrätten.

  Om en förvaltningsdomstol skulle finna att sekretessen inte gäller, så kan ju det rimligen inte ha varit ett brott att publicera heller.

  SvaraRadera
 26. Onsdag:
  I stand corrected. Tack.

  SvaraRadera
 27. För att försvara demokratiska kärnvärden, helt enkelt.

  Nu är du ute och snurrar igen, Henrik. De där värdena är liberala kärnvärden. Inte demokratiska.

  Myten att demokrati är ungefär samma sak som liberalism är farlig och bör inte underblåsas.

  Demokrati är två vargar och ett får som röstar om vad de skall äta till middag.

  Liberalism är ett välbeväpnat får som opponerar sig emot omröstningen.

  SvaraRadera
 28. Han får gärna förklara hur skolan, sjukvården, äldreomsorgen, biblioteken, idrottslanläggningar m m skall finansieras om vi inte hade skatter.

  Naturligtvis på precis samma sätt som alla andra produkter och tjänster som människor vill ha finansieras.

  Dvs att A betalar B för att utföra tjänsten, eller producera varan.

  Marknaden med andra ord. Du vet den där mekanismen som år efter år kontinuerligt gör produkter och tjänster både billigare, bättre och mer tillgängliga för fler och fler människor (vilket man knappast kan beskylla centralplanerade eller skattefinansierade operationer för...).

  SvaraRadera
 29. Jag vill betona det Onsdag skriver ovan: Sekretesslagen skall tillämpas av myndigheter, inte av privata bloggare. Det framgår redan av 1 kap. 1 § första stycket, där det står "i det allmännas verksamhet", alltså statlig eller kommunal (inklusive landstingskommunal) verksamhet. Även om man inte tror på eller förstår innebörden i just det textstycket, så framgår det av flera av de följande bestämmelserna att de inte skall tillämpas ens av alla myndigheter, utan bara av vissa av dem. Om enskilda människor skulle sitta och följa sekretesslagens bestämmelser också privat bara för att försöka vara myndigheterna extra mycket till lags, då skulle all mänsklig kommunikation avstanna.

  Jag blir en smula förvånad när Henrik själv erkänner för Spindel att han har brutit mot sekretesslagen, för det har han rimligen inte. Henrik, är du kanske bara sarkastisk? Hur som helst lär din advokat kunna reda ut den saken.

  Vad mig beträffar så är jag statstjänsteman och därmed skyldig att följa sekretesslagen i mitt arbete, men så snart jag utanför arbetet hanterar information som jag inte har erhållit i tjänsten, så gäller samma regler för mig som för Henrik. Dessutom kan jag under anonymitetens täckmantel i vissa fall läcka sekretessbelagda uppgifter till journalister, om jag skulle påträffa några oegentligheter som jag vill att allmänheten skall få kännedom om. Det är en rättslig säkerhetsventil som saknas i de flesta länder, och som vi bör vara rädda om i Sverige.

  Enskilda personer som är angelägna om att följa lagen bör i första hand bekanta sig med brottsbalkens bestämmelser (det finns förstås många fler lagar, men brottsbalken räcker långt).

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.