2008-07-11

Dags att starta ett nytt parti? Njaee...


Det är många som hör av sig med funderingar kring om det inte är dags för ett nytt politiskt parti i Sverige i dag. Det vore lätt att säga "Ja för fan. Nu kör vi!" Men dumdristigt.

I politiken tvingas man ofta välja mellan två dåliga alternativ, när man själv inte har majoritet. Och bums har man en svekdebatt.

I alla partier, till och med de mest frihetliga, har varenda kotte sina egna käpphästar – som de lackar till om de sedan inte får driva på skattebetalarnas bekostnad.

Och politiska organisationer lamslås alltid av intern maktkamp, byråkrati och paragrafrytteri.

Det parti som får vittring på reell makt riskerar också att bli teknokratiska pragmatiker som säljer sin själ. Som Miljöpartiet, ungefär.

Partipolitik är förlamande, själsdödande och en pina för alla som tar idéer på allvar.

Politik är the dark side of the Force.

Därför är jag inte partipolitiskt aktiv. (Och jag tror faktiskt att jag har större inflytande på debatten i Sverige som frifräsare, än vad jag skulle ha haft som riksdagsman.)

Om – om! – man skulle starta ett politiskt parti, då måste man tänka nytt i grunden. Man måste sätta sig på tvären med den politiska kulturen och med hela den svenska folkrörelsetraditionen.

Man skulle behöva driva verksamheten nästan som ett företag. Vilket rimmar rätt illa med tanken på att politiska partier skall vara demokratiskt uppbyggda och ha en väl utvecklad interndemokrati. (Även om just det kan ifrågasättas hos de flesta av dagens riksdagspartier.)

Risken är också att det blir mycket enmansshow för att verksamheten skall fungera rationellt. Och människor som får makten över ett parti blir inte sällan stolliga, maktfullkomliga och principlösa. (Se till exempel hur Fremskrittspartiet i Norge har utvecklats under Carl I. Hagen – från ett närmast libertarianskt parti till skränig populism och röstknipande främlingsfientlighet.)

Även om jag gillar Piratpartiet i många avseenden, så är jag tveksam till deras strategi. Att rösta med majoriteten i allt annat bara man får igenom sina nyckelfrågor, det känns varken klokt eller bra. Även om man naturligtvis kan resonera som så att det är bättre att få skräppolitik och framgång i sina hjärtefrågor än bara skräppolitik.

Klassiskt liberala partiet (som jag mycket väl kan komma att rösta på i nästa riksdagsval, om jag inte röstskolkar) verkar vara för låst i gängse modeller för hur politik skall bedrivas, något för naivt, lite amatörmässigt och med förutsägbara problem. KLP:s förhållningssätt får mig att tänka på amerikanska Libertarian Party, som genom åren haft mycket interna problem, varit en något för stark kufmagnet och emellanåt gjort väl pragmatiska utflykter.

Sedan är det det där med ekonomi. Det är ingen idé att ens försöka ställa upp i ett riksdagsval om man inte har minst sisådär 25 miljoner i kampanjkassan. Speciellt viktigt är detta om man inte har väl fungerande lokalorganisationer redan i ruta ett.

Det krävs helt nya grepp för att kunna kombinera principfasthet med effektivitet och en god demokratisk bas i ett parti. Jag funderar ofta på hur det skulle kunna gå till. Men jag har tyvärr ingen modell som jag tror tillräckligt mycket på.

Men det hindrar naturligtvis inte att någon där ute – till exempel någon läsare av denna bloggpost – har goda och fungerande idéer. Kommentarsfältet är öppet.

I vart fall tills vidare tror jag att man kan påverka politiken mer genom att påverka samhällsdebatten och den allmänna opinionen. Då följer politikerna så småningom efter, i sin jakt på väljare.

Men det är inte heller helt enkelt.

44 kommentarer:

  1. Har du ett tillräckligt bra parti så är 25 millar inget problem att få loss. Regelbundna internetomröstningar är morgondagens melodi.

    Det behövs ett principfast parti på tvären. Ett som inte spelar det självuppfyllande fulspelet. Just do it.

    SvaraRadera
  2. Piratpartiet är så principfasta som man kan vara. De är moderna, stöd deras kamp för frihet!

    SvaraRadera
  3. En god och intressant analys.

    Jag tror att det går att starta ett nytt parti. En god ledare lyckas med vad som helst. Men om det beror på att jag är naiv eller att jag har den kunskap som krävs, det låter jag vara osagt tillsvidare. ^^

    SvaraRadera
  4. Jag vill inte att du ska starta ett parti.

    Jag har förtroende för dig nu och jag tror du använder det bättre utan parti.

    SvaraRadera
  5. Mina 2 ören:

    Jag tror att det finns väljarstöd för ett parti på högersidan som lyfter de frågor där många borgerliga väljare är besvikna på Alliansen (fastighetsskatt, LAS, försvaret, FRA...). Jag tror att det skulle gå att exploatera detta väljarstöd ganska snabbt om man hade ett par riksdagsledamöter, några f.d. parlamentariker och några tungviktare i debatten samt att man lyckades dra igång en rudimentär organisation. Publicitet och bevakning skulle man nog få ("borgerlig revolt - Aftonbladet avslöjar"). Men jag tror inte att det kommer att ske. Vem skulle bilda ett sånt parti? Camilla Lindberg? Jag tycker att det är synd. Partikonstellationerna behöver skakas om. Särskilt som de inte verkar spegla opinionen.

    Ett principfast liberalt parti är kanske en annan sak. Ett sådant parti vet jag inte om jag tror på alls. Partierna måste i hög utsträckning se det som sin uppgift att ge opinionen det den vill ha. Jag tycker inte att det arbete som människor som HAX lägger ner på opinionsbildning bör komprometteras av närhet till något parti.

    SvaraRadera
  6. Om samma storm som uppstått mot FRA kunde uppbådas mot ex klimatalarmismen, radikalfeminismen och regeringens övriga vänstervridning så kunde vi förflytta berg.
    Det skulle kanske behövas en liberal folkfront som drev dessa frågor i media och fick regeringen att inse vad väljarna vill och inte vill istället för att som nu tro att väljarna tror på ex klimatalarmismen eller radikalfeminismen.

    SvaraRadera
  7. Här är ett förslag på hur ett nytt parti kan organiseras:

    http://www.framtidstanken.com/2008/07/10/personvalspartiet-representativ-demokrati-20-eller-hur-man-hackar-personvalsystemet/

    SvaraRadera
  8. Att påverka opinionen för att partierna så småningom ska följa väljarna låter som en bra idé. Men kommer det verkligen ske när det inte finns något parti som kan sno väljarna?

    Om jag är frihetlig och letar efter ett parti att rösta på, så hittar jag ju inget. Så då får jag antingen röstskolka, eller rösta på det minst dåliga alternativet, som väl är något alliansparti.

    Kommer alliansens partier närma sig oss då? Kommer socialisterna skapa alternativ för mig att rösta på?

    Nej. Alliansen har "våra" röster ändå. Och socialisterna kommer aldrig att få dem. Så jag tror att det behövs ett riktigt liberalt parti. Det behöver inte ens komma in i riksdagen, men det måste vara tillräckligt nära för att tvinga allianspartierna att ta frågor som arbetsrätt och integritetsskydd på allvar.

    Jag hoppas ju klassiskt liberala partiet, men håller med HAX om att det är lite naivt och amatörmässigt. Det behövs en bredare bas av representanter än "manliga akademiker utan barn" om man ska kunna utgöra ett hot.

    SvaraRadera
  9. Politiken speglar kulturen. Vill man ändra politiken måste man först ändra kulturen; värderingar, problemformuleringar, livsideal etc. Kanske är det lättare att nå ut genom konsten. Det finns många liberala bloggare. Men hur många liberala författare, konstnärer och regissörer finns det?

    SvaraRadera
  10. Det bästa vore nog om de riktiga liberalerna som är intresserade av partipolitik gick med i ett borgerligt parti och försöker att förändra det från insidan. Det lär ta tid och innebära mycket kompromisser men vi andra kan påskynda det hela genom att kryssa de kandidater vi gillar bäst.

    SvaraRadera
  11. Läser jag ditt inlägg fel om jag sammnanfattar det som "nu måste vi se till att Sverige får ett personval värt namnet"?

    I övrigt menar jag att PetterM har den tråkigaste men även den mest konstruktiva analysen. Let's sign up!

    SvaraRadera
  12. 21 millar har jag inte direkt i handen, och jag kan knappast föreställa mig att den gode Hax vill lämna den alltid tacksamma positionen som "alltid i opposition"... ;-)

    Jag delar också de invändningar som finns mot att starta ett nytt parti, och just därför är min tanke att man inte skall starta ett specifikt parti utan gör i stället en samlingslista och låter väljarna plocka ut russinen (kandidaterna) ur kakan (valsedeln) och sända sina representanter till Riksdagen (i händelse av att samlingslistan erhåller över 4% av de giltiga rösterna).

    En samlingslista ger de medverkande politikerna större frihet att agera efter eget huvud. Listan representerar flera än ett parti.

    Sedan var det där med att välja mellan pest eller kolera. Om vi fortsätter att tänka på det viset har vi abdikerat inför det tjärlika förhållningssätt som det etablerade politikerskrået står för. Om både socialister och borgerliga allianspolitiker vill rövknulla sina väljare medelst 1984-politik och andra svikna ideal så är det vår frihet att välja bort dessa politiker. [Ursäkta tonfallet, men jag skriver i frisk affekt just nu]

    Vi skall inte föreställa oss att ett annat parti, utöver de etablerade i Riksdagen nu representerade, får 50% av rösterna i nästa val. Men 4% är gott nog. Det innebär att 4% inte står till (svmpcfpkdm)förfogande, och det kommer irritera dessa partier. Så vad gör de? Jo, de försöker givetvis ta det nya partiets frågor ifrån dem. Och blott detta är ju en stor framgång för partiet.

    Mindre än 4% också bra: Minns hur vi fick fem miljöpartier i Riksdagen på en gång när Miljöpartiet bildades!!! Blott deras existens gjorde varje riksdagsman till en säl- och trädkramare - åtminstone moraliskt sett. Eller hur det blev nästan lika många feministiska partier när Fi bildades. Det ryktas om att han den där med hästsvans i hööööögerregeringen också är feminist. Se hur det kan gå...! Någon sade att konkurens är bra. Varför exkludera konkurensen från politiken, i synnerhet nu när företrädarna är same same but different?

    Det är inte så betydelsefullt vem som gör vad, utan istället att rätt saker görs. Existensen av en lista med frihetstänkande kandidater kanske kan ge de etablerade politikerna en fingervisning om att detta ämne (friheten) inte skall negligeras.

    Därmed inte sagt att en Frihetslista skall ha en lågmäld ambition. Om politikerna inte förstår vad vi säger på gator och torg och i bloggar så måste de för fanken förstå vad vi ämnar säga i talarstolen i Riksdagens plenisal när "vi" väl är där.

    Min tanke med samlingslistan "Frihetslistan" kommer sannolikt inte göra verksamheten fri från underliga kufar. Sådant får man räkna med. Men vi låter i så fall väljarna stryka bort dem de inte vill ha, och kryssa in de som man föredrar (om nu personvalssystemet skall fortleva på Riskdagens nåder?).

    Vad som stärker min tro på en Frihetslistas framgång (under förutsättning att den stöds av partier som Piratpartiet, Klassiskt Liberala prtiet och frihetliga debattörer inom journalistiken och bloggosfären) är det faktum att vi väljare som anser att frihetsfrågor är viktiga inte har förtroende för (svmpcfpkdm). Ett tredje alternativ efterfrågas; det är ett faktum.

    Sedan vill jag också vara ödmjuk och erkänna att det finns en risk att politiker från Frihetslistan kan bli lika jävliga som de andra partiernas politiker. Men det är ju en risk vi ändå tar vart fjärde år när vi röstar...

    Tankar i all hast en behaglig fredagseftermiddag,
    Peter

    P.S. Borde inte blotta diskussionen om en ny partibildning väcka oro hos t.ex. moderata partistrateger?
    D.S.

    SvaraRadera
  13. peter harold: som sagt i tråden ovan, läs här.

    SvaraRadera
  14. -> Erik S
    Helt klart intressant, och vad jag kan se kräver ju detta system inte någon grundlagsändring om man använder det nuvarande valsystemet.

    SvaraRadera
  15. petterm: den vägen är den jag valt. följ min blog för att se hur det går.

    SvaraRadera
  16. Visst är min analys tråkig. Jag önskar också ett personval mer likt det finska (tror jag) där namnen i regel står i bokstavsordning och flest kryss blir invald. Men även med dagens system så påverkar antalet kryss dels statusen inom partier samt placering på listan vid nästa val. En parlamentariker med många kryss får nog trots allt ett litet större oberoende.

    SvaraRadera
  17. "Kanske är det lättare att nå ut genom konsten."

    En *mycket* relvant tanke.

    SvaraRadera
  18. Samlingslista:

    Dagens valsystem gör det meningslöst.

    Säg att jag, drogliberalen HAX, skulle toppa en lista. Det skulle innebära att även om en annan kandidat, som inte alls delar min uppfattning i denna fråga får många (men inte tillräckligt mpnga) personkryss - så innebär det en röst på mig.

    Sådant kan få folk att vackla.

    Primärval, kanske? ;-)

    SvaraRadera
  19. Personvalspartiet:

    Nu har jag läst bloggposten på Framtidstanken. Svar: Kanske.

    Någon som vet om det skulle gå, rent praktiskt, redan till EU-valet?

    (F.ö. tror jag att valsedlarna måste beställas rätt tidigt, typ 4-6 månader innan valet. Och det krävs en organisation för att få ut dem till alla vallokaler + hushållen.)

    Jag är försiktigt positiv.

    SvaraRadera
  20. Men det där med personvalspartiet. Skulle inte det bara urarta till att vara minst 50% UFO-dårar, nazister och konspirationsteoretiker...

    Okej för att alla skulle vara oberoende av varandra, men i praktiken skulle kanske min röst på HAX, som jag absolut skulle kunna rösta på :-), kunna att bli en stödröst på en nazist om bara den nazisten samlar tillräckligt många fler kryss relativt HAX, dvs min röst hjälper till att lyfta partiet över 4%, men mitt kryssande räcker inte till för min kandidat.

    SvaraRadera
  21. KLP borde skaffa en organisation först. En organsiation för opinionsbildning inte ett riksdags eller kommunparti.

    Landet röstar kommunvis och till riksdagen i valkretsar.

    KLP har ett utmärkt manifest med partiets principiella grundidé. Låt en KLP-medlem i varje kommun/valkrets ordna enkla symposier med varje parti som ställer upp och låter deras politiker/kandidater testas mot de liberala idéerna.

    Se till att symposierna får plats i lokal press/radio/tv.

    Avsikten med detta skall vara att få fram de liberala idéerna som finns hos varje människa och hos varje politiker. Se till att kandidater och politiker ur alla partier granskas och bedöms.

    Väljarkåren väljer sedan och betygssätter.

    KLP hjälper till med tekniken - hur ordnas ett symposium. Hur får man dit media. Hur får man dit politiker och partier. Är den lokale KLP-medlemmen driven nog eller måste vi kalla på HAX?

    En KLP-medlem i varje kommun/valkrets som jobbar med detta borde i alla fall få lite rörelse i grytan. Det finns visst 250 kommuner i Sverige och KLP fick 200 röster. så basorganisationen kanske är klar.

    Per Kjellén Kungsbacka

    SvaraRadera
  22. "Kanske är det lättare att nå ut genom konsten."

    En *mycket* relvant tanke.

    Jag försöker gissla det jag finner galet ifrån liberal vinkel varje dag på min elaka bildblogg. Jag finkammar nätet, gör en länk och en elak illustration.
    Jag tror tyvärr inte det finns någon annan liberal som gör något liknande. Men om ni finns så hör av er. Vi borde samarbeta.
    Gå gärna in på www.kallestrokirk.se
    Skulle vara trevligt om HAX länkade till min sida så fler fick se den.

    SvaraRadera
  23. Kalle S:

    Ett råd i all välmening... Det är för mekkigt att hitta rätt på din sida.

    Du skulle ha en sida där dagens teckning alltid uppdaterades på förstasidan vid ungefär samma tid på dygnet. Sedan länkar till arkiv och annat.

    Typ... en blogg.

    SvaraRadera
  24. Tack för tipsen HAX, skulle behöva teknisk hjälp för att fixa detta. Däremot är det svårt för mig att skicka upp bilden vid en viss tidpunkt eftersom jag gör den när jag hinner och det kan vara antingen på förmiddagen eller på kvällen i värsta fall.
    Kalle Strokirk
    ps jag har en blogg på Blogger som jag länkar mina twingleys till och sen vidare till min sida. Medger att det blir en del klickande för att nå fram till bilden.

    SvaraRadera
  25. Kalle S:

    Köp boken "Money for contents and your clicks for free" av JD Frazer. Han är cartoonist på nätet och driver det som en professionell verkamhet.

    SvaraRadera
  26. Intressant bok. Skulle gärna betala nån för att fixa min sajt.
    Kalle Strokirk

    SvaraRadera
  27. "Politiken speglar kulturen. Vill man ändra politiken måste man först ändra kulturen; värderingar, problemformuleringar, livsideal etc. "

    Bra formulering. Och det är precis det tolkningsföreträdet våra politiker håller på att förlora i och med bloggsfären. Det går inte att styra innehållet på bloggar som man styrt innehållet till journalister. Människor som kan och vet kommer till tals.

    Att det i EU talas om att begränsa bloggandet förvånar mej inte det minsta.

    SvaraRadera
  28. -> anonym

    "...det tolkningsföreträdet våra politiker håller på att förlora i och med bloggsfären. Det går inte att styra innehållet på bloggar som man styrt innehållet till journalister. Människor som kan och vet kommer till tals. "

    Det är kanske därför det är så angeläget för mest fascistoida EU-parlamentarikerna att införa obligatorisk licensiering av bloggar och lagstiftad replikrätt (för den stackars politiker som blir offentligt uthängd som inkompetent lögnare).

    Jag får faktiskt en känsla av att det pågår ett maktkrig. Och snart rycks möjligheten ur våra händer att försvara oss...

    SvaraRadera
  29. Småpartier brukar tyvärr ha en tendens att bråka internt och dela sig. Se på 60-talsvänstern och objektivisterna. Jag har en liberal bekant i Frankrike som har berättat om Alternative libérale. En utbrytargrupp har nu bildat Le Parti Libéral Démocrate...

    SvaraRadera
  30. Bristen på personval samt den ytterst odemokratiska 4%-spärren är de två största anledningarna till att den svenska riksdagen blivit så verklighetsfientlig.

    Läge att ta upp en artikel av HAX från Flashbacks e-zine 2001: http://www.flashback.se/kronikor/64/henrik-alexandersson/lat-valjarna-bestamma/
    Jag gillar starkt idén om att räkna blankröster som (talande) tomma stolar.

    Merit Wagers jämförelse mellan det svenska och finska valsystemet är även värt att läsa: http://www.expressen.se/debatt/1.1206663/finskt-personval-ger-politikerna-ryggrad

    Något som inte näms i Wagers artikel är att små partier i Finland kan ingå valförbund. Till exempel skulle personen HAX kunna ingå valförbund med piratpartiet, om HAX inte lyckas samla ihop tillräckligt många röster för att ta en stol i riskdagen, räknas hans röster istället in till piratpartiets totala röster och går på så vis inte till spillo.

    SvaraRadera
  31. Per I: jo risken för UFO-dårar finns såklart men partiet måste ju fortfarande ta sig över 4% i valet. Blir det ned-trollat faller det nog platt rätt snabbt.

    Peter Harold: nej inga grundlagsändringar krävs om det inte finns något skrivet om specifika krav på ett parti som sätter käppar i hjulet.

    Hax: låt oss prata vidare vid nästa Liberöl.

    SvaraRadera
  32. Jag är helt övertygad om man kan hindra problem med pragmatiker. Det är bara införa en klasul som säger att det krävs 8/10 majoritet för att ändra partiprogrammet. Libertarian Party har i princip samma program som för 35 år sedan(även om de har ändrat en del formuleringar så de nu inte låter så revolutionära)

    Däremot måste man inse att bygga ett parti är ett låångsiktigt projket(10-25 år) och det har väldigt lite med hur den aktuella opinionsvinden ser ut. Att tro att man kan slå igenom i nästa val är väldigt naivt. Det är antagligen inte ens önskvärt eftersom det inte kommer finnas en organisation för att kunna hantera det.

    Sen finns det ingen motsättningen med att vara frifräsare eller engagera sig i ett parti. Var en gör vad den tycker ger mest. Miljöpartiet, kristdemokraterna. nydemokrati, junilistan och kanske sverigedemokraterna 2010 är alla partier som har lyckats. Klart att det går. Var inte så pessimistiska. Dessutom finns det massa poänger med partier även innan man har fått makt.

    SvaraRadera
  33. Tjena Skatt! Det var länge sen. Problemet med pragmatiker är nog större än du tänker dig. Hela tråden här, inklusive HAX, är pragmatiker.

    Problemet är inte främst att pragmatiker ansluter sig till ett sant liberalt parti, utan att de inte gör det. Pragmatikern vill inte ansluta sig, utan välja en av de lösningar som föreslås i kommentarerna här.

    Det finns egentligen rätt många som är liberaler, men få som röstar på ett liberalt parti, eftersom de hellre

    1) Röstar mot vänsterblocket
    2) Väljer det minst onda
    3) Föredrar små kränkningar framför stora.

    Jag blir så himla besviken på liberaler som inte vill sluta upp bakom ett gott alternativ eftersom "organisationen är dålig" eller att de är "smått naiva". Det kommer liksom inte bli bättre så länge det inte finns någon uppslutning.

    Till er pragmatiker vill jag säga: Ni förtjänar era Federlys. Ni valde pragmatiskt och fick en pragmatiker vid makten som tar pragmatiska beslut.

    Frågan är: Är ni förvånade?

    SvaraRadera
  34. KPL har redan en opinionsbildande gren: Frihetsfronten.

    Fler borde engagera sig i den. Det är hög tid för ett generationsskifte. Och det finns ett jävla bra varumärke att verka inom.

    Vi "gamlingar" i FF har jobb och annat att stå i. Själv snöar jag allt mer och mer in på EU-frågor. (80% av svensk lagtiftning styrs trots allt härifrån.)

    Var är alla arga unga? (Med bifogad brasklapp att jag vet att det krävs att man visar lite framfötter för att ta sig in i FF:s kärna. Men det är å andra sidan inte mer än man bör kunna kräva av nästa generation.)

    SvaraRadera
  35. Jurgen:

    Jag kommer nog att rösta på KPL i nästa riksdagsval.

    Men om någon vill att jag skall lägga tio år av mitt liv på att vara med och driva ett politiskt projekt, så vill jag veta att det skall bli framgångsrikt givet sina rimliga mål.

    Var inte så dyster. Ta tag i bitarna istället! ;-)

    SvaraRadera
  36. Jag fortsätter som sagt att verka inom systemet. Oavsett om man gillar det eller inte är det där makten och förändringspotentialen finns. Den som känner för att stödja mig kan lämna ett bidrag via paypallänken på min blog
    (Personvalskampanj är inte gratis, att t ex skicka ett brev till alla medlemmar i Stockholm inför provvalet går på 70 000 kronor...
    Fast det är bra mycket mindre än 25 mille...)

    SvaraRadera
  37. Ett "politiskt projekt" kan aldrig vara framgångsrikt.

    Om man inte anser att tvång och våld är framgångsrikt, vill säga.

    Bojkotta politiken helt och hållet istället, så förlorar våldsmakten snart sitt mandat.

    SvaraRadera
  38. En poäng med ett dogmatiskt nyliberalt parti är att visa att borgerliga och socialdemokrater båda har fel, om än på olika sätt.

    En annan viktig sak är att ett eventuellt nyliberalt parti är att partiets principprgram inte får innehålla några pragmatiska ställningstaganden, om än att det i en tänkt situation där partiet vore representerat i riksdagen måhända skulle finnas anledning att rösta för det mindre dåliga av två två dåliga alternativ.

    Först och främst behövs nog en kampanjkassa. Det andra finns redan och i Norge finns ett nyliberalt parti med utmärkt program, som i stort sett kan kopieras. Att få igång en slagkraftig organisation är nog inte så svårt.

    SvaraRadera
  39. Dogmatisk nyliberalism?!

    "Tänk fritt och var fri din jävel, annars kastar vi dig i buren."

    Kom inte på nån bättre travesti på denna begreppsliga villfarelse angående Liberalismen.

    Men det är klart, det är lite motsägelsefullt att piska in beslut över de förment fria själar som då medborgarna skall utgöra via en politisk tribun som basunerar ut "Alla Skall Med".

    Går det att föra politik över kringvirvlande medborgerliga höstlöv med mer än att det slutar blåsa? Är inte lövets inneboende mening att antingen stilla förmultna eller att bli uppkrattat av trädgårdsmästaren?


    /LUXD

    SvaraRadera
  40. Med ordet dogmatiskt menade jag ett kompromisslöst värnande av vissa principer, utan hänsynstagande till vad som för tillfället är på modet.

    Förresten tror jag att idén är dödsdömd om man inte kan skapa en koalition med någon rörelse med bredare folklig förankring.

    Om folk i allmänhet vore utleda på ett visst inslag i det statliga förmynderiet och man kunde göra gemensam sak med dem som arbetade för en förändring utan att ha reflekterat ideologiskt kunde man kanske komma någonstans.

    Tyvärr är jag tveksam till om fildelningsfrågan är en sådan fråga och ju mer jag tänkt på sakfrågan desto mindre säker är jag på vad som är det rätta.

    Politik är ingen enkel sak.

    SvaraRadera
  41. För att inte hamna i sitsen återigen att politikerna blir sig själv och sin partiledning närmast - "group thinking", partipiska, sätter sin egen lön, hotad politiker-karriär, fallskärmar, pig-avdrag, gräddfiler, dold agenda, svikna löften, kohandel etc, så förespråkar jag att man inför en viss andel direktdemokrati från medborgarna!

    Vad kan vara mer rättvist och demokratiskt än att alla medborgare kan rösta i sakfrågor varje gång och inte bara vart 4:e år på ett parti? I de stora frågorna vill medborgaren rösta, i de små frågorna vill de som är berörda rösta. De politiska partierna, gammal-media och bloggarna argumenterar för ja- och nej-sida. Men i slutändan är det du som röstar, om frågan är viktig för dig, annars avstår du.

    Jag tror inte på 100% direktdemokrati utan jag tror på en gyllene väg med en viss procentandel av riksdagsrösterna. Var den gränsen går vet jag inte, men det visar sig med tiden. Som det är nu, vilket har visats med FRA-lagen, fungerar inte den representativa demokratin utan det börjar närma sig diktatur.

    Aktiv Demokrati är ett direktdemokratiskt parti som kan fungera i rådande riksdagssystem. AD:s riksdagsledamöter röstar enligt medborgarnas resultat i webbomröstningar.

    Säkerheten i ett sådant system kan hållas med samma säkerhet som vi deklarerar eller genomför banktransaktioner på internet. Dessutom kan man jämföra med oberoende opionsmätningar.

    I stället för att ge upp och rösta blankt i nästa val så föreslår jag att man lägger sin röst på Aktiv Demokrati.

    http://aktivdemokrati.wordpress.com
    http://www.aktivdemokrati.se

    SvaraRadera
  42. "KPL har redan en opinionsbildande gren: Frihetsfronten.

    Fler borde engagera sig i den. Det är hög tid för ett generationsskifte. Och det finns ett jävla bra varumärke att verka inom.

    Vi "gamlingar" i FF har jobb och annat att stå i. Själv snöar jag allt mer och mer in på EU-frågor. (80% av svensk lagtiftning styrs trots allt härifrån.)

    Var är alla arga unga? (Med bifogad brasklapp att jag vet att det krävs att man visar lite framfötter för att ta sig in i FF:s kärna. Men det är å andra sidan inte mer än man bör kunna kräva av nästa generation.)"


    En utmärkt sammafattning på allt som är fel med Frihetsfronten. Av det skräckinjagande nätverket är det idag bara kvar en tidning ingen läser, pubkvällar som det bara bloggas om och en samling grånande kufar som ingen vet vilka de är. Frihetsfronten kommer förr eller senare att dö sotdöden. Att lägga energi på att starta om det är meningslöst.

    SvaraRadera
  43. "P.S. Borde inte blotta diskussionen om en ny partibildning väcka oro hos t.ex. moderata partistrateger?
    D.S."


    Vad är "moderata" för adjektiv? Är det något jag behöver känna till?

    SvaraRadera
  44. Ett helt nytt koncept för ett parti är det direktdemokratiska. Ett direktdemokratiskt parti har ingen egen politik utan företräder alltid det som medlemmarna för tillfället står för. Det finns redan partier i Sverige som fungerar enligt den här principen, t ex Direktdemokraterna (www.direktdemokraterna.se). De kanske kunde vara något för dig?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.