2008-07-08

FRA: Kan man lita på sossarna? Svar: Nej!


Så har då socialdemokraternas ledare, Mona Sahlin, talat i Almedalen. Och hon lovade att riva upp det nu aktuella beslutet om FRA-avlyssningen.

Så varför är jag inte glad och nöjd?

Hur man än vänder och vrider på frågan så är både sossarna och borgarna ändå för att FRA skall få avlyssna svensk telekom-trafik. Även om sossarna just nu ser en chans att ge regeringen en näsbränna – och sedan återkomma med ett lätt modifierat förslag.

Och så är det förstås det där med att det ursprungliga (och ännu sämre) förslaget om FRA-avlyssningen var sossarnas idé från början.

I oktober kommer sossarnas variant på samma tema: Teledatalagringen. Och den är på sätt och vis ännu värre, för den handlar om att lagra information om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, MMS och e-postmeddelanden. Samt information om var du och din mobiltelefon har befunnit er det senaste året eller så.

Teledatalagringen togs fram och drevs på i EU av Thomas Bodström och sossarna. När den kommer upp till behandling i höst kan vi inte säga nej till den, eftersom den då är påbjuden av EU.

Enkelt uttryckt: För en gångs skull stämmer devisen att alla är lika goda kålsupare.

Det enda oväntat positiva i dag är att vänsterpartiets ledare, Lars Ohly, visar sund skepsis inför charaderna i Almedalen. Men det beror förmodligen bara på att han själv inte får vara med och leka.

Länkar:
SR | SvD | DN | DN2 | Aftonbladet | SVT

8 kommentarer:

 1. Nu måste jag faktiskt ta Mona Sahlin i försvar: med henne som statsminister kommer ju den nya FRA-regleringen att självfallet bli rättvisare...

  ;-)

  Du ser, hennes mantra börjar ge effekt! *garv*

  SvaraRadera
 2. Det handlar inte om att vi inte får vara med och leka, utan om att vi inte kompromissar fram massavlysning av snvenska folket under några omständigheter.

  Kalle Larsson (v)

  SvaraRadera
 3. Kalle:

  I så fall skulle ni, som har mer insyn i spelet inom vänsterblocket, kunna hjälpa till genom att ta fram och exponera information om Sahlins dubbelspel i FRA-frågan.

  Det vore rent av en mycket god strategi.

  Eftersom ni ändå inte kommer att bli överens med (s) i denna fråga skulle ni kunna ta poäng som orädda och obekväma sanningssägare.

  SvaraRadera
 4. Så det finns ingen chans för oss att stoppa Teledatalagringen?

  SvaraRadera
 5. Vi skall naturligtvis försöka. Men den lär få rätt kompkat uppbackning i riksdagen. Och jag tror att EU kan tvinga oss...

  SvaraRadera
 6. Är det inte så att vänsterpartiet har goda skäl att vara emot avlyssning? Tror mig minnas nån viss skandal...

  Jag tror inte att det är något särskilt suspekt med att Ohly är emot. Jag tror faktiskt att de helt enkelt har förstått alldeles för väl vad som är problemet med avlyssning.

  SvaraRadera
 7. Ha, jag luitar intre på någondera blocket.

  Tungt sakskäl: FRA-lagen påverkar landets IT-position starkt negativt, vilket i förlängningen slår tillbaka på -just det! - svensk underrättelsekapacitet. Det var inte svårt att räkna ut. Signalspaningslagen alltså förberetts amatörmässigt.

  På "glada amatörer" kan man inte lita.

  SvaraRadera
 8. Aha, datalagringsdirektivet! Nu förstår jag varför riksdagsledamoten Gunnar Andrén (fp) och länsordföranden i Europeiska Socialist Partiet Jörgen Westerholm (s) går ut så storstilat i Norrtelje Tidning och tar hela bloggosfären i örat för vårt uppförande mot Sveriges Riksdag. Den sistnämde är förutom lokal (s)-politiker, kapten i reserven om det kan förklara något. Här en länk till artikeln i NT
  http://www.norrteljetidning.se/site/page/1290?nid=5110980
  Och här en länk till en artikel som förklarar rädslan för terrordåd mot svenskar här och i Afganistan
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.