2008-07-28

Vaffan, del 3.

Nu har jag talat med polisen på Arlanda. De säger att de inte har någon uppgift om att jag skall omhändertas.

Polisen i ett av våra grannländer (jag har bloggläsare lite varstans) hävdar motsatsen.

Listan jg skall vara uppsatt på är en förteckning över folk som inte kvalar in för den internationella arresteringsordern – men som skall omhändertas om de skulle dyka upp.

Detta känns löjligt. Men jag skulle bli mycket förvånad om de vore så gigantiskt korkade att de sydde in mig.

Gissningsvis är jag online igen, på fri fot, framåt midnatt. Om inte, så vet ni var jag är.

100 kommentarer:

 1. Låter ju definitivt löjligt. Men om FRA stämt dig så är det ju inte omöjligt att Polisen plockar in dig till förhör. Hoppas att det löser sig. Och kom ihåg att använda PGP.
  Meddela oss hur det gick.

  SvaraRadera
 2. Blir finkan för dig.

  Vore intressant att veta vad som hade hänt med dig om du hade gjort samma sak i exempelvis Ryssland?

  SvaraRadera
 3. Snacka om häxjakt. Jag måste säga att FRA gör sig mer än vådligt löjliga. Fattar de inte när de borde ge sig? Vi som är emot lagen kommer ALDRIG att ge oss.

  SvaraRadera
 4. Löjligt är bara förnamnet! Kommer intresserad läsa vidare!

  SvaraRadera
 5. Om du gjort något olagligt HAX så ska du (naturligtvis) inte bli undantagen rättsstaten. Men om du blir gripen kommer den här debatten att explodera igen, och då kommer det inte vara roligt att heta Fredrik Reinfeldt.

  SvaraRadera
 6. Hax kan ju alltid begära politisk asyl i Belgien, belgarna är nog inte överförtusta i att deras kimmunikation avlyssnas av FRA om den skulle råka gå genom svenska kablar.

  SvaraRadera
 7. Lycka till HAX, det här kommer att svida för FRA.

  SvaraRadera
 8. Fan vad löjligt, FRA sjunker verkligen till botten. Sen får dom ju även stå för det dom gjort, om det nu stämmer, att dom har lyssnat av på kabel. Fortsätt uppdatera bloggen så ofta som möjligt.

  SvaraRadera
 9. Jag får ont i magen av det här. FRA och alla turer kring dem tar allt mer vansinniga proportioner.

  Skulle du bli omhändertagen ska jag personligen se till att en samling människor - alla inbjudna för övrigt - kommer att infinna sig och skandera utanför häktet. Oavsett var.

  Jag följer din blogg på daglig basis och är tacksam att du orkar ventilera allt och alltid på bloggen. En mycket bra blogg, men det vet du redan.

  Jag håller tummarna för att du inte blir ett (om än temporärt) offer för det vansinne som sprider sig som en epidemi. Att omhänderta dig är onekligen ett mycket konkret uttryck för sagda vansinne.

  Vi lever alla i en obegriplig och mycket otäck situation och händelseutveckling :-(

  SvaraRadera
 10. Henrik,

  Jag tycker att det är dålig stil av dig att lägga ut hemligstämplade dokument på webben. Genom att göra det så stärker du kanske din egen "credability", men rikets säkerhet får sig definitivt en törn.

  Det du gör är dessutom ett svek mot alla oss andra som varje dag går runt och hemlighåller nationella hemligheter.

  Du inser säkert parallellen med barnet som alltid sprang och skvallrade för "tuffa gänget" när bästa kompisen anförtrodde något i förtrolighet.

  Jag tycker att det är dålig stil.

  Fortsätt gärna med din konstruktiva kritik mot samhället, men gör det på ett schysst sätt.

  /A

  SvaraRadera
 11. anondoderorsos,

  Vad har du att dölja? Vilka lik vill du inte att folket skall upptäcka? Avtal med USA om utlämning av medborgarnas internetvanor? Pågående kabelspaning i FRA's regi. Eller? Vad?

  Vi vill veta. Och ni är skyldiga att svara. Det är nämligen vi som är era herrar och har ni inte blivit varse det så kommer det att stå klart för er 2010.

  /Rickard

  SvaraRadera
 12. Hahaha HAX!

  Det är inte många som genomskådar din bluff!

  Det är inte FRA som gör sig löjliga i detta stycke men du är i alla fall inte ensam!

  SvaraRadera
 13. Du tror väl inte att polisen säger "jodå, vi ska plocka dig" till en person som kan tänkas låta bli att dyka upp i landet om snuten väntar på honom? (:

  SvaraRadera
 14. Kanske villa FRA ha dig gripen, men har ångrat sig efter att man insett hur dålig publicitet man redan fått för det här...

  Hur som helst kommer helvetet bryta lös om du grips. Men mitt tips är att någon på FRA med lite mediavana vaknat till och försöker tona ner hela händelsen.

  Stå på dig!

  SvaraRadera
 15. - anondoderorsos

  Du verkar inte ha insett allvaret i den situation som Sverige befinner sig i. FRAs verksamhet är ett hot mot demokratin. Hax riskerar sin frihet för att vi andra skall få behålla vår frihet.

  Jag är glad att det finns personer som Hax, hade världen bara bestått av personer som dig, så hade det inte funnits något hopp.

  SvaraRadera
 16. fight, fight, fight! Detta visar bara vad FRA går för, banne mig!

  SvaraRadera
 17. Jag hoppas verkligen det kommer finnas folk med videokameror på plats på Arlanda ikväll.

  Det är kanske för sent att skriva detta, men jag hoppas att HAX inte säger någonting förrän han har fått en advokat. När poliser säger "Everything you say can and will be used against you in a court of law" i USA så stämmer det. Svara på inga frågor.

  SvaraRadera
 18. Fan vad arg man blir... Jävla skitsverige!

  16 september är det demonstration vid Riksdagens öppnande! Jag hoppas att alla är där och tar ut sin ilska på socialiststaten.

  SvaraRadera
 19. Det verkar raskt marscherat i så fall, för JK har nog inte hunnit överlämna ärendet.

  Har FRA gjort en andra anmälan till polisen också, kanske?

  Annars agerar polis och åklagare på egen hand, vilket man i och för sig är teoretiskt möjligt, fast i dessa semestertider...

  SvaraRadera
 20. :)
  Bara en liten info till Bertil..Det är m + fp + c + kd som är staten. Konservativliberal stat med lite förvirrade representanter för prästerskapet och bondeståndet...så socialisterna v + s sitter faktiskt på åskådarbänken..vi har fått den regering svenska folket ville ha.

  SvaraRadera
 21. Keep It Up!

  Vi är rätt många som sympatiserar med dig. Räkna med vårt stöd framöver. Politiskt, ekonomiskt och emotionellt.

  16 September visar vi Riksdagen vilka vi är.

  SvaraRadera
 22. Mitt tips precis som den förste anonyme, börja kryptera din hårddisk, och gör det med ett långt lösenord med versaler/gemener + en massa tecken. Glöm inte stänga av datorn därefter, annars lägger sig nyckeln i ramminnet.

  SvaraRadera
 23. kan alliansen sänka FRA nån gång äntligen, den och alla andra klåfingriga sovjetlagar? det här är fan löjligt och idiotiskt. glöm min röst nästa val!! puckon.

  KLP 2010

  SvaraRadera
 24. Rimligen kommer ingen gripa Dig, som sagt; någon medievanare figur än Åkesson har säkert ryckt i alla tåtar denna kunnat nå för att försöka tona ned detta. Du lär få åka hem och infinna Dig på förhör senare.

  Nog för att ett eventuellt gripande skulle förbättra uppslutningen den 16:e September...Törs man hoppas på att Du blir en martyr Henrik...;)

  Som Paulus...eller kanske inte fullt som honom....men...nästan:)

  /Lars Jonsson

  SvaraRadera
 25. Ska bli spännande att följa fortsättningen!

  SvaraRadera
 26. Paulus?

  JK-anmälningar har väl tidigare inte renderat till anhållan men vem vet - Adolf Reinfeldt och Sven Honecker har säkert tänkt att det kanske får tyst på debatten...

  SvaraRadera
 27. Du behöver knappast oroa dig. Det skulle vara en katastrof för regeringen om du blev gripen. Regeringen har inte råd med en martyr. Tolgfors och åkesson springer planlöst runt som nyss nackade hönor och Reinfeldt stoppar huvudet i sanden likt en struts för att slippa se eländet. Trots deras irrationella beteende så tror jag att de inser vad ett gripande skulle leda till.

  SvaraRadera
 28. Tror det är lugnt i det här skedet. FRA har inte kläm på vilken myndighet som sköter det här enligt SR http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2218913
  Då din blogg inte har utgivningsbevis är det inget fall för JK.
  Nåja det visar väl en del om vilken kompetens som finns på FRA ang lagar och tolkningar av lagar. Och då i förlängningen hur de kan tänkas följa regler.
  Fast de har väl nu läst media och förstått att de har anmält dig till fel myndighet så det gör väl ett nytt försök snart eller har kanske gjort det redan.

  SvaraRadera
 29. Finns bara en sak att säga; Skyll dig själv! Lämnar ut du ut säkerhetsstämplade uppgifter rörande svensk underättelseverksamhet borde du tamigfan straffas för landsförräderi, spelar ingen roll när dokumenten var aktuella.

  Detta dokument i sig kanske inte spelar någon större roll för våran underättelseverksamhet men det är ändå att riskera Sveriges samt det svenska folkets säkerhet.

  Ni naiva personer som föraktar FRAs verksamhet, jag hoppas att ni en dag hamnar i en situation där en utökad underättelseverksamhet kunde ha sparat er den.

  SvaraRadera
 30. Patriot,

  Vad är det du vill dölja? Vem har du och dina likar inom FRA sålt oss till din lilla landsförrädare?

  Vi vill veta. Eller rättare sagt, vi kräver att få veta vilket smutsigt byk ni så förtvivlat fösöker undanhålla oss.

  /R

  SvaraRadera
 31. patriot, underättelseverksamhet ställer till mer elände än det skyddar oss mot. Det var pga felaktiga underrättelser om massförstörelsevapen som USA startade krig mot Irak. Bättre att satsa pengarna då på fredsbevarande ambassader och regeringsbesök länder emellan.

  SvaraRadera
 32. Enligt sr.se:

  ...
  "Enligt Katarina Berglund-Sigbahn, handläggare i ärendet, kan bara JK ta sig an ärendet om bloggen är grundlagsskyddad eller om anmälan avser den som läckt sekretessbelagd information."

  Som jag skrev för några timmar sedan. Det är nog den på Datainspektionen som läckt som bör se sig om efter advokat. JK utövar tillsyn över de flesta statliga myndigheter, bland annat rörande bristande hantering av sekretessärenden.

  /cga

  SvaraRadera
 33. Landsförräderi är det när man förråder sitt eget land till ett annat land. Eller mer korrekt spioneri som det heter i fredstid.
  Att göra en likartad handling i praktiken för att visa för medborgarna i sitt eget land vad som sker bakom deras ryggar av deras egna myndigheter är en helt annan sak.
  Mycket annan sak, de är de som när alla andra håller tyst eller sviker står för värnet av vår demokrati.

  SvaraRadera
 34. Ett tag trodde jag att vi svenskar i allmänhet skulle vara tysta lagomsvenskar och glömma denna FRA-lag som strider mot vår grundläggande frihet. Att det pågår spionage mot oss vanliga människor har vi anat länge men att det ska vara lagligt.
  Det börjar snart lukta regeringskris och jag uppmanar alla att öka sitt engagemang!

  SvaraRadera
 35. Åkesson är inte dum, han vet att en JK-anmälan inte fungerar, han vet också att alla bloggare blir skitförbannade, frågan är bara vad han vill uppnå med att göra anmälan.

  SvaraRadera
 36. Fridolf, ja och du tror själv på att NSA är så jävla dumma att de ger felaktiga uppgifter om att Irak producerar massförstörelsevapen? Den delen kan inte ha varit något annat än ett spel, läs lite av Noam Chomsky så kommer du förstå en del kring hur ekonomin samt dess behov av militära utgifter fungerar.

  SvaraRadera
 37. Lycka till! Vi håller på tummarna här i Sverige.

  Och klockan är även snart 21:15, vi får se vad som händer.

  SvaraRadera
 38. Patriot,

  Det är inte så länge sedan två personer blev deporterade från Sverige till Egyptien och tortyr bara för att en "demokrati" hade sagt att så. Det är inte så länge sedan tre somalier fick sina tillgångar frysta bara för att en "demokrati" sade så. Eller är detta redan glömt? På vems underlag skedde detta? Varför begärde, och fick, nämnda somalier skadestånd av staten? Men visst, underrättelsetjänster har alltid rätt, de ser alltid till sitt eget lands bästa, och de är där för sitt folk. Eller hur?

  SvaraRadera
 39. "Vad är det du vill dölja? Vem har du och dina likar inom FRA sålt oss till din lilla landsförrädare?"

  Ja, det är väl ungefär där skon klämmer

  SvaraRadera
 40. Jaha, nu blir det huva och handklovar och gratisbiljett till Egypten!

  SvaraRadera
 41. Jag håller tummarna för att du ska klara dig ur det här helskinnad! Låt inte dom djävlarna tysta dig!

  SvaraRadera
 42. Är det inte just i såna här fall som Marianne Mikko gärna skulle vilja ha en lag som tvingar bloggare att registrera sig? Så att det ska bli enklare att anmäla och straffa bloggare som är obekväma?

  SvaraRadera
 43. Stå på dig nu! Väntar intresserat på fortsättningen av detta sanslösa trams från myndigheternas sida! Du har många med dig!

  SvaraRadera
 44. Andreas, saken är väl den att dessa terroriståtalade personer blev felaktigt utlämnade enligt svensk grundlag som de fick skadestånd för? Frågan gällande om de var skyldiga till brottet eller ej lär vi inte kunna få svar på.

  SvaraRadera
 45. Patriot: när jag läste ditt första inlägg så blev jag verkligen nyfiken på vad det egentligen är för (enligt mig) knäppa människor som är FÖR godtycklig massavlyssning och FÖRSVARAR den typen av fashism som det skulle innebära att straffa HAX för hans hjältemodiga insats att avslöja FRA för vad dom är. Jag menar jag vet att våra ärkeidioter till regering är för sådant och motståndare till demokratin men förutom dessa nötter.

  Nu när du säger att du läser Chomsky så blir jag helt uppriktigt ännu mer förvirrad och förvånad över att du står på massavlyssningssidan.

  Är du helt säker på att du inte bara är här för att provocera och debattera för debatterandets skull?

  SvaraRadera
 46. Patriot:
  Patriotism är inte detsamma som att blint lyssna på sitt hemlands riksdag, regering och myndigheter, det är bara att vara korkad.

  Det är ju rätt bekvämt att staten kan hemligstämpla sina brott och därmed få det överstökat för sin egen del.

  SvaraRadera
 47. anonym, jag anser att Noam Chomsky har rätt på ett flertal punkter gällande vissa negativa aspekter i hur samhället styrs, men jag kan inte riktigt dra samma länk mellan hur USA och Sverige fungerar.

  Frågan är ju vad som bör prioriteras i ett samhälle, enligt min egen värdering går landet samt majoritetens bästa före ev. "moraliska" rättigheter som ryska folket har (ja, det är ganska uppenbart att målet för avlyssningen är rysk internettrafik).

  SvaraRadera
 48. -Patriot

  Du yrar, du pratar om moral, när det handlar om mänskliga rättigheter. Inser du inte att din kärlek till staten är större än till dina medmänniskor.

  SvaraRadera
 49. Patriot

  En annan sak. Ingvar Åkesson nämnde själv ett par exempel i media, exempel som ett flertal organisationer försökte få ut materialet han hänvisade till, men fick nobben eftersom det var hemligstämplat material. Tycker du han också borde anmälas för landsförräderi? Eller är det någon markant skillnad mellan Åkesson och Alexanderssons gärning då båda dessa behandlar hemligstämplat materiel? Bara lite nyfiken på resonemanget.

  SvaraRadera
 50. Sok asyl i sverige under falskt namn, sedan ar det bara att lamna asylforlaggningen, sa gor alla andra som vill in i sverige, aven efterlysta brottslingar. Ingen kollar ju upp identiteten, inte ens FRA.

  :)))))))))))))))))))))

  SvaraRadera
 51. Vad är det för tönt som skriver denna blogg?

  Nästa gång lämnar han ut din deklaration (i "frihetens namn")
  Eller kortet på din älskarinna.

  Hellre FRA än den här nöten som inte förstår informationsprinciper...

  SvaraRadera
 52. Vem tror att NÅGON svensk regering skulle besluta något annat än alliansen??? Sossarna hade gjort samma sak, vänsterpartiet hade gjort det än tuffare - och miljöpartiet gör vad som passar dem.
  Att göra detta till partipolitik är löjligt, det handlar inte om det.

  SvaraRadera
 53. Okej Patriot,

  Då kanske du aldrig hörde talas om USAs påtryckningar i thepiratebays polisanmälan. De hundratals mailen som Bodström hemligstämplade efter att han lovat "alla korten på borden" i det ärendet. Jag tar bara upp det som ett mycket talande exempel på hur Sverige lyder under USA. Varför tror du att vi har soldater i Afghanistan? Det är för att Bush vill ha sina egna soldater i Irak och kom inte dragande med att vi hjälper krigsoffer eller någon annan sådan dynga.

  För att återgå till ämnet så spelar det ingen roll vad FRA påstår sig vilja lyssna på. Deras strategi är uppenbarligen att vi skall tro att dom vill lyssna på ryssland, dom "läckte" ju sådan information (tillåt mig asgarva). Men det är som sagt inte relevant. Dom bereder sig tillgång till allas våran privata kommunikation. Dom kränker vår integritet och vår frihet i det ögonblicket som dom kopplar in avlyssningskablarna. Vad dom sen i hemlighet gör (eller påstår sig göra) med trafiken är inte relevant på något sätt. Staten skall ALDRIG beredas tillgång till privat kommunikation. Punkt.

  SvaraRadera
 54. Ja, och principen är "rota inte min korrespondens". Det har vi rätt till enligt artikel 12, FN mänskliga rättigheterna.
  Pedagogiskt för de som inte förstår principen:
  http://scriptorium.se/josh/2008/07/21/frank-och-jessie/

  SvaraRadera
 55. Hans,
  jag anser att har man fått förtroende för hemlighetsstämplat material och accepterat reglerna som gäller för dessa så ska man hålla sig till dem, spelar ingen roll vad det än gäller. För övrigt så ser den svenska staten till det svenska folkets bästa eftersom att den svenska staten är beroende av det svenska folket. Att bita den hand som föder en vore inte klokt, någonting som många (naiva) människor tror försigår i hemlighet (se konspirationsteorier).

  Andreas, jag ser en viss skillnad mellan en FRA-chef samt Henrik Alexandersson, ja. Om Åkesson däremot skulle börja släppa material som strider mot FRAs regler gällande hemligstämplat material anser jag att han har begått ett lika stort fel som Alexandersson.

  SvaraRadera
 56. Fridolf, 21:32:

  Var det ok att signalspana som tidigare? Eller var du för dum för att tycka något då? Rannsaka dina ideér innan du idiotförklarar dig själv...

  SvaraRadera
 57. Bör kanske tillägga att många av mina åsikter kan sammankopplas med åsikter inom neokonservatismen, så allt skitsnack om att staten försöker vara så goda som möjligt går jag inte heller på, att jag accepterar det är en annan femma.

  SvaraRadera
 58. Patriot

  Jag arbetar inom sjukvården, och sekretessen inom denna är ganska hög. Jag kan prata med dig om vad som står i din journal, du kan läsa din journal själv, men jag får inte lov att yttra ett ord till någon annan person om detta. Detta är enligt Svensk lag, och är applicerbart på Sjukhuschef, överläkare, allmäntjänstgörande läkare, sjuksköterska, undersköterska, läkarsekreterare. Oavsett vilken funktion man har, gäller lagen.

  Jag är inte insatt i sekretess gälladne nationell säkerhet men jag förmodar den är strängare än sjukvårdslagen. Varför verkar dock inte lagen gälla för generaldirektören för FRA, speciellt i ett syfte då han offentligt går ut med det för att styra ett informationsflöde?

  SvaraRadera
 59. En som jobbat tätt med Säpo och vet att man infångat data å tele kommunikation, vet att det finns händelse som varit och ännu pågår det är bara när det blir avslöjat det blir svårt att hålla på. Men att tro att det är så oskyldig spaning som inte funnits så hoppas jag att det kommer fram mer för det finns en hel del gömt. Spaning på Norge och även finland finns i nuvarande form inom FRA.

  SvaraRadera
 60. Patriot, jag vet inte om du själv inser det men du sa nyss i ett inlägg att

  "För övrigt så ser den svenska staten till det svenska folkets bästa eftersom att den svenska staten är beroende av det svenska folket."

  Och strax därefter säger du

  "så allt skitsnack om att staten försöker vara så goda som möjligt går jag inte heller på".

  Du tror alltså inte att staten är god men samtidigt tror du att dom vill folkets bästa. Varför skulle dom vara goda mot svenska folket men inte mot andra? Eller vem menar du att dom inte är goda mot?

  Du inser väl att dom är 100% nöjda om dom kommer undan med att folk TROR att dom vill folkets bästa. Sen skiter dom helt i om dom faktiskt vill folkets bästa på riktigt, helt enligt din egen teori om att dom inte är goda.

  Patriotism är som sagt inte att avguda staten in absurdum. Henrix Alexandersson är en SANN patriot som vågar avslöja när staten missbrukar sin makt.

  SvaraRadera
 61. Nu har planet landat...

  SvaraRadera
 62. Stå på dig.
  Kör så det ryker.

  Jag håller sällan med dig annars men här har du mitt fulla stöd

  SvaraRadera
 63. Det är väl inte så konstigt att polisen är intresserad av en läcka som innebär att underrättelsetjänsten material hamnar på internet?

  SvaraRadera
 64. Problemet för FRA blir ju då att det inte är HAX som är läckan.

  SvaraRadera
 65. Välkommen in i sinkabirum HAX

  SvaraRadera
 66. Trasan - är du där?

  SvaraRadera
 67. Nu har han landat och gått ut... falkvinge var där och filmade via bambuser.com.

  SvaraRadera
 68. Att FRA skulle vara ett hot mot demokratin är absurt och okunnigt att påstå! De gör ingenting just nu iaf som ligger utanför lagens ramar...

  SvaraRadera
 69. fan vet du att dom följer lagen till 100%

  Enda sättet för någon att veta är ju att jobba där och då vara en av dom som som sitter högst upp på stapeln och inte gör nåt.

  Och är du en av dom så vet vi ju att du ljuger som bara den för att få behålla ditt välbetalda jobb.

  SvaraRadera
 70. Patriot skrev, "Fridolf, ja och du tror själv på att NSA är så jävla dumma att de ger felaktiga uppgifter om att Irak producerar massförstörelsevapen?"

  Nu är det ju liksom verkligheten att NSA var så jävla dumma, tillsammans med CIA (Central ...) och DIA (Defense ...)

  Egentligen inte så konstigt, eftersom organisationer som CIA och DIA är också beroende av NSA för underrättelseinformation. Likt hur MUST och SÄPO är beroende av FRA. Olikt FRA har NSA mer befogenheter dock så deras "slutsatser" väger en hel del.

  //ST

  SvaraRadera
 71. HAX klarade sig. Den här gången.

  Hur går det nästa gång en journalist/medborgare avslöjar FRA:s brott... ?

  SvaraRadera
 72. vore jätteskönt om dom lyckades tysta dig och andra skrikare om allt som inte passar just er

  SvaraRadera
 73. Lycka till, stå på dig och hoppas verkligen att FRA har ändrat sig och inte griper dig! Jag skulle nog råda dig att försöka kryptera/formatera din hårddisk på vägen till Arlanda och försöka spara viktig information på något annat sätt. Än en gång, lycka till!

  SvaraRadera
 74. Patriot:
  "Ni naiva personer som föraktar FRAs verksamhet, jag hoppas att ni en dag hamnar i en situation där en utökad underättelseverksamhet kunde ha sparat er den."

  Den underrättelsetjänst som inte vet vart dom ska lämna en anmälan mot dokument som dom schabblat bort till privatpersoner menar du?

  Jag slipper helst den sortens underrättelsetjänst. Jag är ingen patridiot.

  SvaraRadera
 75. Det bästa som kunde hända är att du blir insydd. Den enorma negativa PR det skulle generera vore rent självmord för FRA. Men, jag betvivlar att man är så otroligt korkad. Fast å andra sidan, det är ju Sverige vi talar om här. Vi är ju inte precis kända internationellt för att ha speciellt smarta människor inom våra underättelseorganisationer. Lättlurade, blåögda och sååå fantastiskt korkade.

  SvaraRadera
 76. "Nästa gång lämnar han ut din deklaration"

  Vad jag vet är det otroligt enkelt för vem som helst att begära ut denna information från Skatteverket. Det är en del utav offentlighetsprincipen.

  SvaraRadera
 77. Har FRA inte själva brutit mot sekretessen genom att gå ut med uppgifter om saker de stoppat?

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=807473

  SvaraRadera
 78. Marcus,

  Nej, säger FRA. Jag försökte få ut uppgifterna per telefon, fick nej, och fick sen följande mail från Michaela Dráb på mitt följdmail till henne:

  "De uppgifter som lämnats av FRA och som ligger till grund för
  information framförd i en artikel den 23 juli i SvD, skriven av Mikael
  Holmström, har varit av övergripande och sammanfattande natur.
  Generaldirektören Ingvar Åkesson har bestämt att dessa generella
  beskrivningar kan lämnas utan att detta påverkar myndighetens bedömning
  att innehållet i berörda underrättelserapporter fortfarande är hemligt
  enligt bl.a. 2 kap. 2 § sekretesslagen (1980:100).

  Det är den myndighet som förvarar en handling som har att göra
  bedömningen om innehållet i handlingen är hemligt eller inte. Detta
  följer av 15 kap. sekretesslagen.

  För din information vill jag nämna att din begäran om utlämnande av
  berörda underrättelserapporter eller motsvarande behandlas i ärende med
  dnr 009841:3962/08. Myndigheten har idag fattat beslut i frågan om
  utlämnande. Beslutet kommer vara dig till handa de närmaste dagarna.

  Med vänlig hälsning

  Michaela Dráb
  Chefsjurist
  "

  SvaraRadera
 79. Hahaha, vilken tönt du är. Stora viktiga Henrik som håller på avslöja massa hemskheter... Hoppas de låser in dig och tappar nyckeln så vi slipper höra ditt gnäll mer.

  SvaraRadera
 80. anondoderorsos,

  Ujujuj du jobbar minsann på hemligt ställe och hanskas med hemliga uppgifter. "Hemligt, måste hållas absolut hemligt!" Har man hört den förut? Den får jag höra ofta och fick speciellt höra ofta när jag gjorde värnplikten på hemligt ställe. Men om "hemligheten" strider mot lagar och förordningar kan man ju försöka inbilla t.ex. en kommande författningsdomstol att hemligstämplen håller för evigt om man inte aktivt gör någonting för att ordna till så att man sköter sina "hemliga" affärer enligt lagens och uppdragets riktlinjer.

  SvaraRadera
 81. Det här är förmodligen gamla nyheter, men intressant läsning ändå:

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

  Kan vara den största anledningen till att regeringen vägrar att diskutera frågan. Man kan ju också ifrågasätta Sveriges suveränitet gentemot detta.

  SvaraRadera
 82. http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/04/93/90057dc9.pdf

  är den rätta länken. Förlåt för den felaktiga ovan.

  SvaraRadera
 83. Anonym sa...

  "Hahaha, vilken tönt du är. Stora viktiga Henrik som håller på avslöja massa hemskheter..."

  Eh, eftersom det är (troligen) stora hemskheter (eftersom de 103 namnen troligen bara är en droppe i havet) så det förjävligt om FRA kommer undan med att ha gått långt över sina befogenheter.

  Om det å andra sidan inte är "massa hemskheter" så undrar man ju varför Åkesson är så desperat/svettig och t.o.m JK-anmäler en sådan skitsak. För debatten blossar ju och det är det inte värt för en skitsak.

  Hoppas att du som skrev inlägget om att Henrik är en tönt fastnar i filtret med fel sorts rent mjöl i påsen. Inte förrän då kanske du inser varför speciellt jurister anser att detta strider mot en av de mest grundläggande sakerna i en rättsstat!

  Som både jurist och civ.ing inom IT-säk ser jag ett troligt framtida sammhällsscenario som jag inte vill att mina barn ska växa upp i. Tyvärr har mina kontakter (bl.a. på PTS och SÄPO) varnat mig för att framtiden kommer bli mörk i Sverige innan en ljusning sker vad det gäller integritet och proportionalitet.

  SvaraRadera
 84. Slåss för dina rättigheter! Älskar allt du gör och skriver, keep on doing that.

  Anonymity is not a crime!

  SvaraRadera
 85. Till er som säger sig veta att FRA inte gör något som dom inte får..ett citat från någon som kanske vet något iaf :)

  "Fd underrättelseofficeren och fartygschefen på Orion; Björn Eklind säger så här:
  ”Kanske FRA är en svensk organisation, som i begränsad omfattning samarbetar med utländska underrättelsetjänster.
  Eller är FRA en del av en internationell avlyssningskoncern som i begränsad omfattning samarbetar med svenska
  myndigheter. Problemet är att det är bara FRA som vet vilket.”

  Mer finns att läsa här:

  http://periodista.se/FRA03_04.pdf

  SvaraRadera
 86. Efter ett tips från utländsk polis får Henrik reda på att han ska bli gripen när han anländer till Sverige. Alla poliser i Belgien vet vem han är och givetvis tipsar dom om det väntade tillslaget i Sverige. Det är precis så polisen fungerar...

  Detta är abslout ingen fantasi för att få mer uppmärksamhet och hälla vatten på kvarnen. Visste ni förresten att ni kan köpa Stoppa FRA koppar för 150 spänn styck via länk i bloggen? Koppar ni kan dricka kaffe ur medans staten konspirerar mot Henrik Alexandersson.

  Eftersom alla andra här inne har kontakter på SÄPO och har statshemligheter undanstoppade lite här och var så känner jag mig trygg att berätta att jag såg Åkesson och Reinfeldt komma ut från ett möte igår... tillsammans med Hitler!!! Vettifan vad dom planerade, men dom jagade mig och tänkte låsa in mig men jag kom undan efter ett tips från Frälsningsarmen.

  SvaraRadera
 87. Dagen har skrivit om din landning:
  http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=155978

  SvaraRadera
 88. "Björn Wadström sa...

  :)
  Bara en liten info till Bertil..Det är m + fp + c + kd som är staten. Konservativliberal stat med lite förvirrade representanter för prästerskapet och bondeståndet...så socialisterna v + s sitter faktiskt på åskådarbänken..vi har fått den regering svenska folket ville ha.förvirrade representanter för prästerskapet och bondeståndet...så socialisterna v + s sitter faktiskt på åskådarbänken..vi har fått den regering svenska folket ville ha."

  En stat som stjäl över hälften av medborgarnas inkomst är socialistisk oavsett vad dess regering kallar sin politik.

  SvaraRadera
 89. Jag har nog aldrig någonsin varit så intresserad av en blogg som nu.

  Stå på dig Henrik, själv hamnar du med en gång i min RSS-läsare, som första blogg någonsin.

  SvaraRadera
 90. "'Hahaha, vilken tönt du är. Stora viktiga Henrik som håller på avslöja massa hemskheter...'

  Eh, eftersom det är (troligen) stora hemskheter (eftersom de 103 namnen troligen bara är en droppe i havet) så det förjävligt om FRA kommer undan med att ha gått långt över sina befogenheter."


  Nu gäller inte detta de 103 namnen. Det trodde jag alla hade klart för sig (t o m jag som knappt följt detta). För övrigt är det fullt normalt, och inte någon hemskhet, att det förekommer restinformation med namn hos FRA. Ingen har spanat på de namnen. Det är naturligtvis fel att offentliggöra information hos FRA.


  "Om det å andra sidan inte är 'massa hemskheter' så undrar man ju varför Åkesson är så desperat/svettig och t.o.m JK-anmäler en sådan skitsak."

  Du vet som sagt inte vad du talar om, men det förvånar mig inte. Omdömet är ju inte det bästa hos anti-FRA-hysterikerna (inte ens om de är/kallar sig jurister).


  "...detta strider mot en av de mest grundläggande sakerna i en rättsstat!"

  I så fall har FRA:s signalspaning på trådlös IP-trafik också stridit mot de mest grundläggande sakerna i en rättsstat, men mig veterligen har det inte larmats om det. Vidare har nästan samtliga västländer och demokratier signalspaning på kabel. Echelon omfattar nästan en halv miljard människor i västliga demokratier, så det mest grundläggande i de västliga rättsstaterna har tydligen upphört då? Nej, det har det naturligtvis inte gjort! Underrättelseverksamhet hotar inte en demokratisk rättsstat. Den skyddar ytterst sett denna.


  "Som både jurist och civ.ing inom IT-säk ... Tyvärr har mina kontakter (bl.a. på PTS och SÄPO) varnat mig för att framtiden kommer bli mörk i Sverige innan en ljusning sker vad det gäller integritet och proportionalitet."

  Mycket snömos. "Ljusning". "Integritet". "Proportionalitet". Kan du ge något konkret exempel -- utöver väderkvarnen FRA-lagen -- på att det är mörkt beträffande detta?

  Om du anser att Sverige i och med FRA/FRA-lagen är ett DDR (vilket minst 9 av 10 FRA-motståndare tycks tro, på grundval att de tror att staten är intresserad av deras kommunikation och hur de efterlever lagen) vore det även bra om du utvecklade det (eller förklarade varför FRA ens är i närheten av rysk nätspaning, som syftesmässigt har drag av DDR). (Nu får man väl bereda sig på något pateteiskt igen...)

  SvaraRadera
 91. magnus:
  "I så fall har FRA:s signalspaning på trådlös IP-trafik också stridit mot de mest grundläggande sakerna i en rättsstat, men mig veterligen har det inte larmats om det. Vidare har nästan samtliga västländer och demokratier signalspaning på kabel. Echelon omfattar nästan en halv miljard människor i västliga demokratier, så det mest grundläggande i de västliga rättsstaterna har tydligen upphört då? Nej, det har det naturligtvis inte gjort! Underrättelseverksamhet hotar inte en demokratisk rättsstat. Den skyddar ytterst sett denna."

  Vad andra länder gör är vi otroligt begränsade i våran möjlighet att påverka. Vad VÅR EGEN riksdag bestämmer kan vi dock påverka. Det är också mer problematisk då de som har större chans att missbruka materialet är de som bor i samma land som den de har material om.

  Man kan för övrigt tillägga att en svensk övervakare har oändligt mycket enklare att spåra trafik till en viss individ då de mycket enklare kan komma åt uppgifter över vem/vilka som förfogar över en ipadress som härhör från Sverige.

  Där har du ett antal saker du kan fundera över innan du skriver att det inte spelar någon roll nästa gång.

  SvaraRadera
 92. Vidare så vill jag tillägga att även den trådlösa spaningen har debatterats. Du kanske inne märkt av det men det har skrivits en hel del om den också.

  "Om du anser att Sverige i och med FRA/FRA-lagen är ett DDR (vilket minst 9 av 10 FRA-motståndare tycks tro, på grundval att de tror att staten är intresserad av deras kommunikation och hur de efterlever lagen) vore det även bra om du utvecklade det (eller förklarade varför FRA ens är i närheten av rysk nätspaning, som syftesmässigt har drag av DDR). (Nu får man väl bereda sig på något pateteiskt igen...)"

  Det är ingen som sagt att Sverige är som DDR i alla avseenden. Vad som skrivit och påståtts är att Sverige iom detta skulle ha betydligt enklare att samla in information om sina invånare än DDR hade på sin tid.

  Vid debatter är det trevligare om de som debatterar undviker att läsa allting som motståndarna skriver såsom fan läser bibeln.

  SvaraRadera
 93. 'magnus sa

  "'Hahaha, vilken tönt du är. Stora viktiga Henrik som håller på avslöja massa hemskheter...'

Eh, eftersom det är (troligen) stora hemskheter (eftersom de 103 namnen troligen bara är en droppe i havet) så det förjävligt om FRA kommer undan med att ha gått långt över sina befogenheter."

Nu gäller inte detta de 103 namnen. Det trodde jag alla hade klart för sig (t o m jag som knappt följt detta). För övrigt är det fullt normalt, och inte någon hemskhet, att det förekommer restinformation med namn hos FRA. Ingen har spanat på de namnen. Det är naturligtvis fel att offentliggöra information hos FRA.'

  Det finns ingen generell definition utav vad som är hemskt utan det är ett ord som definierar en upplevelse, och en upplevelse är individuell.

  Man spanar oftast på person, vis abstrakta definitioner som namn. Självklart kan man även spana på namn, eller all annan information som definierar en personen. Har man tillskansat sig namnet, har man nödvändigtvis inte spanat på namnet, men däremot, direkt eller indirekt, mot personen.

  Mentaliteten att det skulle vara fel att offentliggöra information från en statlig myndighet som något naturligt, dvs oavsett vilka oegentligheter så får inte informationen offentliggöras, är en anal-fixering. Extremt fundamentalistiskt resonerande.

'magnus fortsätter,
  
"Om det å andra sidan inte är 'massa hemskheter' så undrar man ju varför Åkesson är så desperat/svettig och t.o.m JK-anmäler en sådan skitsak."

Du vet som sagt inte vad du talar om, men det förvånar mig inte. Omdömet är ju inte det bästa hos anti-FRA-hysterikerna (inte ens om de är/kallar sig jurister).'

  Eftersom du redan förutfattat och bestämt att "nicket" inte kan veta vad denne talar, och detsamma att "nicket" (samt alla andra "anti-FRA-hysteriker") är omdömeslöst, så bevisar du väl egentligen bara att du inte vet vad du talar om, och därmed visar att du inte har ett omdöme.

  'magnus fortsätter än mer
  
"...detta strider mot en av de mest grundläggande sakerna i en rättsstat!"

I så fall har FRA:s signalspaning på trådlös IP-trafik också stridit mot de mest grundläggande sakerna i en rättsstat, men mig veterligen har det inte larmats om det.'

  Eftersom sådant här handlar om en bedömningsfråga som endast kan bevisas efter prövning i rättslig instans, så är det ju svårt att säga varken bu eller bä i frågan.

  Va har du missat det larmet? :-()

  Skämt åsido. Bortsett från att du skapar en slutsats utifrån ditt eget påhittade resonemang, som om det vore någon annans, och därifrån kommer till slutsatsen att det kan inte vara sant, för du vet inte om det.

  'magnus fortsätter orera
  Vidare har nästan samtliga västländer och demokratier signalspaning på kabel.'

  För det första, om du inte kan presentera exakt hur många "västländer och demokratier" som har "signalspaning på kabel", läs på.

  För det andra, betyder det inte ett skit. Det är trots allt inget bevis för att intrång i den personliga integriteten, de mänskliga fri- och rättigheter, våra grundlagar, eller konventioner, är rätt och riktigt att göra i en liberal demokrati som Sverige, som trots allt saknar utstuderade hot (enligt SÄPO), utan mer har ett behov av att tillskansa sig underrättelser som andra länder har behov av för att vi ska kunna byta till oss de underrättelser vi tror kan vara intressanta.

  ' Echelon omfattar nästan en halv miljard människor i västliga demokratier, så det mest grundläggande i de västliga rättsstaterna har tydligen upphört då?'

  Uhu, men Echelon omfattar mer än USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, och EU, (Och Syd Korea å Japan ...) av "naturliga" skäl, eftersom dessa länder är mindre intressanta i direkt mening. EU har fler än 500 000 000 invånare. Men du kanske bara missade någonting i kalkylen?

  ' Nej, det har det naturligtvis inte gjort! Underrättelseverksamhet hotar inte en demokratisk rättsstat. Den skyddar ytterst sett denna.'

  Inte? Måste vara varför USAs Bush administration, nuvarande Amerikanska regering, fällts tre (3) gånger av Supreme Court rörande mänskliga fri- och rättigheter. Englands buggande av EU parlamentariker, var väl helt demokratiskt det med? NSAs olagliga buggande? FBIs? (Går man längre tillbaka i tiden än nutids historia, dvs innan år 90-talet, så blir det ju än värre.)

  Det är således inte konstigt att en hel del folk har en helt och hållet befogad kritik gentemot underrättelsetjänster och en demokratisk stat rent generellt, rörande sådant här.
  
'magnus oreringar fortsätter
  
"Som både jurist och civ.ing inom IT-säk ... Tyvärr har mina kontakter (bl.a. på PTS och SÄPO) varnat mig för att framtiden kommer bli mörk i Sverige innan en ljusning sker vad det gäller integritet och proportionalitet."

Mycket snömos. "Ljusning". "Integritet". "Proportionalitet". Kan du ge något konkret exempel -- utöver väderkvarnen FRA-lagen -- på att det är mörkt beträffande detta?'

  Eftersom du inte ens kan torpedera retoriken utan personliga påhopp så kan man ju lite försynt tycka att du borde avhålla dig från att kommentera stycket. Men men.

  Kan du ge några konkreta exempel på varför framtiden inte kommer att bli "mörk"? ;-)
  
'magnus slutar aldrig orera
Om du anser att Sverige i och med FRA/FRA-lagen är ett DDR (vilket minst 9 av 10 FRA-motståndare tycks tro, på grundval att de tror att staten är intresserad av deras kommunikation och hur de efterlever lagen) vore det även bra om du utvecklade det (eller förklarade varför FRA ens är i närheten av rysk nätspaning, som syftesmässigt har drag av DDR).'

  Om du hänvisar till fakta, bevisa fakta? I annat fall får det anses vara fabrikationer.

  "Mig veterligen" så tycks inte "FRA-motståndarna" tro att "staten är intresserad av deras kommunikation" eller "hur de efterlever lagen". Utan på någonting mer konkret: att dumpning av all kommunikation, in till FRAs egna kablar, som passerar Svensk gräns är massavlyssning, och detta för att kunna utföra massövervakning, för att få masskontroll på all intressant kommunikation.

  'magnus kommer äntligen till slutklämmen

  (Nu får man väl bereda sig på något pateteiskt igen...)

  Men får tyvärr bereda sig på samma mynt som han själv utdelar.

  Om inte här, så varje gång du tittar dig i spegeln. Patetiskt va?


  //ST

  SvaraRadera
 94. Henrik. Har ...lyckats med konstycket att inte följa med så bra i FRA-dedaklet, men tankar beträffande situationen just nu:

  Den där publiceringen förefaller ha inslag av uppkäftigt frihetsfronts-anarkism bakom tangentbord, men självklart lär det beivras. Inte ens rättsstater accepterar det.

  Dags att skaffa advokat och börja tänka på att visa lite ånger och samarbetsvilja? För jag antar att straffet kommer att vara avhängigt det. Villkorlig dom och böter vid samarbete och löfte om bot-och-bättring, men tuffare annars gissar jag. (Samarbete kanske även minskar risk för datorbeslag...)

  Du kanske får välja att göra "en Jan Guillou" och karriär på detta eller inte? Var inte så säker på att det skulle fungera. Allt kändisskap tycks iofs bra, men är ditt bloggande något IB-avslöjande?

  Dömas för brott inget märkligt (mild form av förlorad oskuld? Knapapst tröst för den som ev. är på ett häkte... :P ) Men du får väl bestämma dig för vilken attityd du ska ha. Om FRA är dåligt eller ej var det objektivt sett ändå fel att publicera det du publicerade.

  Om du inte får med dig minst 90-95 procent av svenska folket där allt blir politik lär du nog få någon slags politisk immunitet här. Opinionssiffror var dock efter några veckors debatt 60-40 emot FRA bland de som hade en åsikt. Denna handling har nog - försiktigt uttryckt - inte kvalitet nog att lyfta FRA-motståndet.

  Ungefär detta är vad jag tror, och rätt kryssat mellan skären kan det nog ändå ge någon karriärutdelning (usch då! jag ogillar ju extrem "tokutlibertarianism").

  Tack för länkar förresten!

  //ödmjukast, Magnus

  SvaraRadera
 95. "Vad andra länder gör är vi otroligt begränsade i våran möjlighet att påverka."

  Självklart! Det ser jag inte som ett motargument till att Echelon omfattar över 0,4 milijarder människor i västliga demokratier. Gör du?


  "Vad VÅR EGEN riksdag bestämmer kan vi dock påverka.

  Mm.


  "Det är också mer problematisk då de som har större chans att missbruka materialet är de som bor i samma land som den de har material om."

  Det var ett nytt argument som jag inte hört förr, men jag tror att det brukar vara så att underrättelseverksamhet oftast skäts av medborgare i det land som beställt den. (Ursäkta att jag fnissar lite.)


  "Man kan för övrigt tillägga att en svensk övervakare har oändligt mycket enklare att spåra trafik till en viss individ då de mycket enklare kan komma åt uppgifter över vem/vilka som förfogar över en ipadress som härhör från Sverige."

  Naturligtvis, men vi får nog finna oss i att länders underrättelseverksamheter sköts av landsmän.


  "Där har du ett antal saker du kan fundera över innan du skriver att det inte spelar någon roll nästa gång."

  Du och andra FRA-kritiker får mig att tänka på känslomässig hysteri.

  SvaraRadera
 96. ssargon. Sant att jag missat trådlösa spaningen i debatten. Har inte läst så många debattinlägg och bloggar. Bara typ några tiotal "A4-sidor", så jag kan ha missat det.

  "Det är ingen som sagt att Sverige är som DDR i alla avseenden."

  Det har jag inte påstått, men vissa har t o m tryckt på att Sverige blir värre än DDR, och i olika diskussionstrådar har nog 9 gånger av 10 DDR tagits upp.


  "Vad som skrivit och påståtts är att Sverige iom detta skulle ha betydligt enklare att samla in information om sina invånare än DDR hade på sin tid."

  "skulle ha" = ett hypotetiskt argument. Varenda paragraf i FRA-lagen hindrar det. Om FRA inte ens finns och onda kommer till makten kan de över en natt bygga en kompetent stor organisation för bevakning av alla.


  "Vid debatter är det trevligare om de som debatterar undviker att läsa allting som motståndarna skriver såsom fan läser bibeln."

  Att det skriks DDR lite överallt i bloggar där FRA diskuteras, samt osakligheten att FRA är till för att kontrollera oss medborgare (som HAX skrivit här), det är inget jag inbillar mig, utan något enormt "avtändande" nästan varje gång man ser en FRA-diskussion. Jag lovar att jag inte ljuger.

  SvaraRadera
 97. För övrigt så ser den svenska staten till det svenska folkets bästa[...]

  Hahaha det var kul :-)

  SvaraRadera
 98. Personligen har jag inget som helst förtroende för sverige eller dess myndigheter. Det är hemskt hur landet har förstörts och pulveriserats. Man vill inte ens veta av att man är svensk längre.

  Jag har en hel del att berätta om så jag ska nog starta en egen blogg också. Om sanningen och hur den verkligen stinker och gör en illamående.

  SvaraRadera
 99. magnus sa "[...] att Echelon omfattar över 0,4 milijarder människor i västliga demokratier. [...]"

  Antar att du inte räknat ut 0,4 miljarder själv, så tordes du ha fått siffran från mer eller mindre officiell information. Du tror inte då din argumentation skulle få lite mer tyngd om du faktiskt presenterade varifrån den exakta siffran 0,4 miljarder kommer ifrån?


  Hehehe, men jisses. Men Echelon, i dess mer ursprungliga variant täckte mer än 0,4 miljarder, i västliga demokratier, människors kommunikationer via radiokommunikation, trots att "avlyssningsapparaturerna" var lokaliserade i "västliga demokratier". (Fast det var ju inte riktigt dessa "västliga demokratier" man riktade sig mot, eller gör idag. Eftersom det alltid varit mot alla "dom där" andra länderna, primärt [officiellt i alla fall]). "Echelon" inkluderar idag kommunikation via (fiber)kabel också.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.