2008-08-19

Filtrering och censur av Internet i EU, del 2

För att detta skall vara begripligt bör du ha läst del 1, i bloggposten nedan, först...

En intressant detalj är att en av telekompaketets lurigare formuleringar (1:19a) tycks ha stoppats in i texten efter att frågan behandlats av de aktuella utskotten i Europaparlamentet.

Det finns alltså delar av direktivet som de folkvalda politikerna aldrig fått möjlighet att ta ställning till i förväg, innan frågan kommer upp i plenum.

Kommissionen tog väl helt enkelt en rövare och bytte ut delar av texten – möjligen i förhoppningen att ingen skulle märka det före omröstningen. (I vart fall har man inte gjort något för att förändringen skall bli känd. Som att berätta om den för någon, eller så.)

Här skall man också komma ihåg att utskottsbehandlingen av telekompaketet var rätt rörig, med hundratals ändringsförslag. Man skall inte vara säker på att ledamöterna minns eller vet vad man kom fram till. Vilket ju är ett guldläge för den som vill "rätta till" saker i efterhand.

Man kan också konstatera att den möjlighet att varna och stänga av fildelare från nätet som direktivet gör möjlig även kan fungera för att bereda väg för att i nästa steg göra åtgärden obligatorisk.

(Med telekompaketet i hamn kan man göra konsekvensjusteringar i andra regelverk, som i dag inte riktigt funkar med att stänga av folk från nätet. Snart kan dessa hinder alltså vara undanröjda.)

Så – vad kan du göra? Börja med att skriva vykort i väntan på att motståndet skall formera sig. (Efter tips från Erik, i kommentarerna till förra bloggposten.)

5 kommentarer:

 1. Apropå det man försöker förhindra: Pedofiler återgår till telefonen

  SvaraRadera
 2. Hur är det med kontantkort för mobiler och internet? Kommer man i framtiden att vara tvungen att registrera det med namn för att kunna använda det.
  Jag vill minnas att det är så det är i Frankrike, åtminstone vad gäller kontantkort för mobiler.

  SvaraRadera
 3. Varför skulle en Internet-leverantör lägga pengar på att filtrera trafik och administrera avstängningar, osv om dom inte måste?

  Vilken form skulle påtryckningarna kunna ha?

  SvaraRadera
 4. Att gated nets blir snarare regel än undantag? Det skulle operatörerna kunna tjäna storkovan på...

  Positiv behandling av EU i konkurrensfrågor?

  Seal of approval från EU?

  Listan kan göras hur lång som helst.

  SvaraRadera
 5. Så, nu har jag skrivit vykort och fyllt på i wikin http://www.laquadrature.net/wiki/Telecoms_Package_Postcards_Sent

  Bilder på vykorten:
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.4014517

  3 av 12 politiker jag mailat i sommar har svarat mig. Ska bli kul att se om Lars Wohlin eller Olle Schmidt svarar mig

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.