2008-08-04

FRA-länkar

FRA-chefen Ingvar Åkesson är verkligen ingen James Bond. Han har ingen direkt erfarenhet av underrättelsearbete (till skillnad från en del av hans rätt brighta medarbetare). Läser man hans CV, så ser man raskt att han är en helt vanlig, grå byråkrat. Det kan förklara en del.

Ser man sedan till den svenska övervakningsstatens historia, då upptäcker man snabbt att vi inget lärt av historien. Ett exempel "När Allmänna säkerhetstjänsten av misstag kom till allmänhetens kännedom var det inte i första hand massavlyssningen som upprörde, utan vad de gjort med uppgifterna. Det visade sig att svensk polis samarbetat med Gestapo och lämnat ut uppgifter om icke svenska medborgare till Tyskland."

"Inte för att de gjort något brottsligt, utan för att man inte ville störa de vänskapliga relationerna med Tyskland. Här finns tydliga paralleller till dagens situation, säger Wilhelm Agrell..."

I dagens Expressen skriver Jan Kallberg om hur FRA:s spaning kan komma att öka riskerna för terrorangrepp, istället för att minska dem. En begåvad och läsvärd sågning.

Jag noterar även att min svenska internetprovider, Bahnhof, sätter sig på tvären mot FRA-avlyssningen. Företagets VD, Jon Karlung säger till IDG att "Vi går inte med på att våra kunder ska bli avlyssnade, så enkelt är det. Vi motsätter oss inte brottsbekämpning utan det handlar om den här formen av massavlyssning." Bahnhof tänker nu dra om sina huvudkablar utomlands.

En av de 14 moderata kommunalpolitiker som i dag skrivit en kritisk artikel om FRA på DN Debatt, Pia Kinnhult (som även sitter i moderaternas partistyrelse), säger så här till SR Ekot "Jag har nog inte stött på en enda människa förutom någon enstaka riksdagsledamot som har varit positiv eller förstått varför eller överhuvudtaget kunnat acceptera det."

Och på onsdag kan man chatta med FRA-chefen Ingvar ÅkessonExpressen. Själv är jag i Paris då – men fråga honom gärna varför det är han och inte statsministern som tar fighten.

11 kommentarer:

  1. Fråga även varför ett alliansfritt Sverige ska byta information med Nato/USA? Är vi då alliansfria?

    Fråga även Ingvar varför FRA-anställda inte får berätta att det springer amerikaner på anläggningarna, om vi nu öppet samarbetar med USA.

    SvaraRadera
  2. Nej ärligt talat. Bojkotta alla jäkla modererade chattar. De är bara mediaspektakel. En chat där han själv får välja ut frågorna och välja bort allt som är obekvämt är exakt samma sak som att han helt fritt får författa en debattartikel. Det finns inget sätt att ens verifiera att det är Åkesson själv som formulerar svaren.

    Bojkotta Åkessons låtsaschat. Låt oss genomföra vår egen chat med Rick Falkvinge eller någon vid samma tidpunkt som hans och låt våran chatt vara helt omodererad. Låt oss göra en grej av det och belysa hur värdelöst det är med modererade chattar. Kanske media hakar på. :)

    SvaraRadera
  3. Det är inte bara Jan Kallberg som anser att ökad övervakning ökar sårbarheten. Bruce Schneier varnade strax efer 11 septemberattackerna i New York för faran i ökad övervakning. Ökad övervakning leder till fler falska spår som man inte hinner kolla upp. Senare visade det sig att det var precis det som hände inför 11 september. FBI hade fått varningar om att attackerna var på gång men dom var helt överhopade med att sortera underrättelser så dom hann inte kolla upp spåren!

    Det svåra är inte att samla in information. Det svåra är att sila fram relevant information!

    Ett blogginlägg om bla detta

    SvaraRadera
  4. Just därför har jag bytt till Bahnhof, fint med civilkurage där!

    Tack Jon, känns bra att vara kund hos er!

    SvaraRadera
  5. "Allmänna säkerhetstjänsten byggdes upp under andra världskriget. Utan riksdagens vetskap".

    "Efter kriget upplöstes Allmänna säkerhetstjänsten, men sedan tog kalla kriget vid och regeringen utfärdade tillstånd för FRA att spana i kabel. Utan att riksdagen fick veta.
    Under 1960-talet inrättades IB. Utom synhåll för riksdagen." Allt enl W Agrell

    Länk till artikeln:
    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=436304

    SvaraRadera
  6. Hanna Wagenius Varför har inte informationen om de 103 avlyssnade svenskarna förstörts för länge sedan?
    ingvar åkesson De 103 svenskarna har inte avlyssnats. De namn på personer som kan förekomma i detta sammanhang har uppkommit som ett resultat av signalspaningen på utländska mål som skedde uppdrag av en svensk myndighet. Utgående rapportering bevaras enligt arkivlagen, hos oss likväl som hos den mottagande myndigheten.

    SvaraRadera
  7. Ännu ett klavertramp från m-ledningens håll. Tydligen har man försökt tillrättavisa de 14 upproriska men slarvat lite med faktan.

    http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4035627

    SvaraRadera
  8. Genom att inhibera FRA´s signalspaning gör vi de internationella narkotikakartellernas välsignelsebringande bedrift i Sverige lättare. Därmed kan priserna på narkotika sänkas och fler ges möjlighet att njuta av den eskapismen.
    Dessutom bevaras brevhemligheten och möjligheten för svenska islamistsympatisörer att osett få transferera pengar till utländska terrororganisationer.
    Visst är "stoppa FRA" ett storstilat liberalt projekt, säg!

    SvaraRadera
  9. Anonym 20:28, här är ett tips:

    FÖRST läser du på om liberalismen.
    SEDAN uttalar du dig om den.

    Följer du dessa enkla steg ser du betydligt mindre dum ut i framtiden.

    SvaraRadera
  10. Deträcker med att se vad de som kallar sig liberaler tycker om FRA bäste Adam Smith.

    SvaraRadera
  11. Ja, de tycker inte om den (FRA-lagen).

    Helt logiskt, iom att den är oliberal.

    Vad vill du ha sagt egentligen?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.