2008-08-07

FRA och EU


Många har undrat varför den annars så undfallande Fredrik Reinfeldt är så totalt orubblig i FRA-frågan. Det har spekulerats i att det kan ha sin grund i det svenska underrättelseavtalet med USA. Det har även antytts att statsministern kan ha lovat jänkarna mer än vi känner till.

Men det finns ett annat spår: EU.

EU vill att alla medlemsstater skall ha "anti-terrorist-center". Från dessa skall information sändas in till EU:s analys- och underrättelsecenter, SitCen, i Bryssel.

Man vill även att det skall bli lättare för medlemsstater att dela information och få ut underrättelsematerial från andra EU-länder. I en rapport skriver man att "It appears that this sector cannot be managed politically by individual member states."

Fundera nu en stund på i vems händer svenskt underrättelsematerial och information om svenska medborgare (från till exempel FRA-avlyssningen) kan hamna. Bulgarien, någon..?

Vidare lobbas det nu för att EU:s paramilitära polisstyrka, European Gendarmerie Force – EGF, skall få rätt att agera i alla unionens länder. (Just nu får den bara slå till i Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Holland.)

Läs mer i denna artikel i The Daily Telegraph»

Sedan kan man fundera lite på vad de håller på med på justitiedpartementet...

"The 53-page report drafted by the Future Group of interior and justice ministers from six EU member states - Germany, France, Sweden, Portugal, Slovenia, and the Czech Republic - argues Europe will need to integrate much of its policing, intelligence-gathering, and policy-making if it is to tackle terrorism, organised crime, and legal and illegal immigration."

Om detta kan du läsa i The Guardian»

Sätt in den svenska FRA-avlyssningen och den kommande teledatalagringen i bilden. Lägg till den proposition som kommer i vinter som låter svenska staten installera spionprogram på folks datorer. Toppa det hela med ACTA:s regler om till exempel genomgång av folks datorer, USB-minnen, MP3-spelare och hårddiskar vid gränspassager. Detta för att nu bara ta några exempel från en allt för lång lista.

Man fråga sig när det är dags att börja använda ord som "totalitär" om Sverige och EU. Totalitär demokrati, kanske?

Nämnde jag att Sverige under Reinfeldt kommer att vara ordförandeland i EU om ett år..?

(Tipstack: Mikael)

19 kommentarer:

 1. "Totalitär demokrati, kanske?"

  Demokratur är ett passande ord!

  SvaraRadera
 2. Skrev lite om FRA, den tilllkommande myndigheten MSB, och EU igår.
  http://www.svartmandag.se/index.php?option=com_jb2&PostID=34&view=post
  Det finns definitivt en aspekt på debatten som inte kommit fram ännu.

  SvaraRadera
 3. Ingen har väl glömt den här rankinglistan, va?

  SvaraRadera
 4. Ja, helt uppenbart så finns det något bakom beslutet att gå mot en säker valförlust hellre än att riva upp FRA-lagen... Jag menar, Alliansens think-tanks måste ju ha hissat Red Alert-flaggan många gånger om vid detta laget! Och partiledarna är ju inte dumma. De vet ju att de riskerar allt om de håller fast vid att införa FRA-lagen utformad enligt att FRA ska ha all kommunikation speglad in till sitt "mörkrum". För nu börjar det bli allmänt känt (och blir mer känt för varje dag) att det faktiskt blir fråga om massavlyssning utan brottsmisstanke, och där går gränsen för väldigt många!

  Det finns en annan aspekt också som det har skrivit om men som jag fick veta mer om nyligen. Det finns en dokumentär om superörat NSA i USA där bl a gamla anställda intervjuas, och då framkom en sak mycket tydligt:

  I syfte att kartlägga folk utan att bryta mot lagen i det egna landet (som ett av FRA:s mantra: Vi får ej massavlyssna svenskar) så löser organisationerna det genom att de massavlyssnar andra länders folk och sedan så byter de uppgifterna med varandra. Enkelt, och de kan säga att de ej brutit mot lagen i sitt egna land. Exemplet som togs upp i dokumentären var att britterna villa ha så mycket info som möjligt om Diana, men kände sig bakbundna av lagarna. Då skötte NSA spaningen/avlyssninge åt britterna. Så fick britterna all info de önskade sig, utan att de bröt mot lagen.

  Dokumentären heter
  "Echelon- The Most Secret Spy System" och i den så intervjuas även högsta chefen för NSA.

  Jag vill inte på något sätt hissa upp dokumentären, men vissa intressanta saker finns i den.

  SvaraRadera
 5. På en skala från 1 till 5, där 1 är bottenbetyg, fick Sverige 1 i ledarskap 2007 i rankningen som LUXD suftar på. Vad blir betyget för 2008? 0?

  SvaraRadera
 6. Plan B: Säg upp telefonabonnemanget till den 1 oktober 2009. Koppla in en telefonsvarare den 1 januari 2009, där meddelandet inleds med en vänlig röst som säger:

  "Detta samtal avlyssnas till förmån för rikets säkerhet. Försvarets radioanstalt tackar för din medverkan!"

  Alternativ till telefonsvarare: *61*084714600*5#

  Tärningen är kastad.

  /Kommando Klaus Bonhoeffer

  Plan A: Offentliggör plan B.

  SvaraRadera
 7. "Euro-Atlantic area of freedom, security, and justice" – vilket fantastiskt namn på ett massivt informationsutbyte om medborgarna mellan EU och USA...

  SvaraRadera
 8. "Euro-Atlantic area of freedom, security, and justice"

  Om man leker med orden och tar dessa ords motsatta motsvarigheter så blir det;

  "Euro-Atlantic area of slavery, corruption, and injustice"

  Hmm??

  SvaraRadera
 9. Ja, arbetar man enligt resonemanget "Freedom is slavery" etc. är det ju ett passande namn.

  SvaraRadera
 10. Ytterligare en artikel om Eus planer på en gemensam säkerhetsorganisation:

  EU plan: The rise and rise of the securocrats

  Här finns också en länk till EU-dokumentet:

  Freedom, security, privacy - European Home Affairs in an open world

  (Det kan vara av intresse att kasta ett öga på punkterna 44 - 47.)

  Det är väl ganska följdriktigt att dokumentet "European Home Affairs in an open world" inte är offentligt:

  "These proposals, which will form the EU's work plan on security between 2010 and 2014, are currently classified as limité - meaning the report, "European Home Affairs in an open world", can only, officially anyway, be read by diplomats and civil servants."

  SvaraRadera
 11. Jag tänkte först skälla lite på dig som inte passar på att vara ledig, nu när du ändå har semester. Men... det här kändes viktigt, så förstår precis. Tack Hax.

  SvaraRadera
 12. Jag tänker också på Clarence Crafoords inlägg i P1 häromdan - han menade att vi tänker för mycket på bara svenskar. Har vi verkligen rätt att obegränsat avlyssna EU-medborgare?

  Så det är ok om Danmark avlyssnar all vår trafik, och sen avlyssnar vi all deras, och sen byter vi?

  Med ett EU-samarbete blir det iallafall möjligt. Massavlyssning måste bekämpas i EU också.

  SvaraRadera
 13. Detta är ev. perifert men jag retar mig allt mer på den överdrivna "flygsäkerheteen". Förbudet mot att ta med vätskor är enastående irriterande, eftersom man då inte kan resa med enbart handbagage.

  Nästa steg blir väl att myndighterna får nys om att någon kvinnlig terrorist kommer att gömma sprängmedel i vaginan. Vad ska man göra då, att security rotat runt i underlivet på alla kvinnliga passagerare? Någonstans måste det väl finnas en gräns för hur påträngande och tidsödande kontroller vi miljontals passagerare ska behöva utsättas för pga av mikroskopiska risker att dö i ett terrorattentat.

  /Putte

  SvaraRadera
 14. Obehagligt är bara förnamnet. Varför kan staten inte bara släppa en bok som berätta vad och när man ska göra saker.

  vi är ju inget annat än får åt politiska eliten.

  SvaraRadera
 15. Totalitära samhällssystem förgör sig själva inifrån, förr eller senare, kan vi lära av historien.

  Ett samhälle som bygger på högmod och misstro (läs FRA-lagen), misstror sig själv, och har därmed sått fröet till sin egen undergång.

  Det man nu har gjort är skapat grunden till misstro. Makten misstror den egna befolkningen, som har valt dem, till makten.

  Det borde våra riksdagsledamöter, politiker och makthavare ta till sig, annars lär de inte sitta på tronen så länge till.

  Ledsamt att vi inget lärt av vår, (läs mänsklighetens) historia. Historien skall tydligen ännu en gång upprepa sig själv.

  SvaraRadera
 16. "Fundera nu en stund på i vems händer svenskt underrättelsematerial och information om svenska medborgare (från till exempel FRA-avlyssningen) kan hamna. Bulgarien, någon..?"

  Nu förstår jag konsekvenserna!

  Om det framkommer att en tjej i Sverige gör abort i trettonde veckan så kan Sverige via EU's utlämningsavtal lämna ut henne till bulgariska myndigheter eftersom det inte är lagligt i Bulgarien att göra abort så sent!

  SvaraRadera
 17. Okej, detta blev just en av de viktigaste blogginläggen på länge.
  Du belyser saker i varje fall inte jag hört talas om tidigare.

  SvaraRadera
 18. "Fundera nu en stund på i vems händer svenskt underrättelsematerial och information om svenska medborgare (från till exempel FRA-avlyssningen) kan hamna. Bulgarien, någon..?"

  USA

  SvaraRadera
 19. Dags att öppna ögonen folks! Det har sedan en lång tid tillbaka bedrivits en hemlig agenda för världens utveckling. För den som känner till agendan är den utveckling vi nu ser med övervakningslagar, hotad integritet och alltmer totalitära tendenser inom EU och resten av världen fullständigt logisk och förutsägbar.

  Därför finns det anledning att lyssna till de som känner till agendan och har skrivit om den. Det finns mycket som kan upplevas som chockerande och otrolig. Icke desto mindre har tiden visat att de haft rätt och att deras prognoser för världsutvecklingen slagit in. Detta kan ses som bevis för att den information de presenterar är sann, hur osannolik den än kan verka i mångas ögon.

  De flesta är än så länge så förda bakom ljuset av den falska verklighetsbeskrivning som media presenterar att de har svårt att uppfatta den egentliga verkligheten.

  De som driver denna hemliga agenda sprider en tankeform i samhället genom den media de kontrollerar för att förhindra att deras agenda avslöjas. Den går ut på att indoktrinera medborgarna så att de själva förlöjligar alla som försöker avslöja agendan genom att kalla dem för konspirationsteoretiker.

  Det får också till effekt att folk får en tendens att inte ens våga knysta om saker som de upplever som fel av rädsla att bli stämplade som "konspirationsteoretiker", ett ord som nu blivit till ett skällsord och som beskriver någon som uppfattas som lite knäpp och absolut inte kan tas på allvar oavsett vilka fakta personen än lägger fram. Ett fantastiskt effektivt verktyg att förhindra att sanningen kommer fram genom att få medborgarna att bevaka och tysta ner varandra.

  Trots detta har fakta kring 9/11 varit så starka att en majoritet av amerikanska befolkningen nu riktar sina välgrundade misstankar mot Bush administrationen som de som ligger bakom dådet.

  För att få lite överblick över big brother situationen:

  http://www.edgemediatv.com/article001_icke.html

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.