2008-08-29

FRA spanar redan i kabel

Under centerpartiets FRA-hearing i dag bekräftades det att FRA redan spanar i kabel.»

FRA skiter i kabelspaningsförbudet.

FRA väntar inte ens på att den nya avlyssningslagen skall träda i kraft.

FRA struntar arrogant i den demokratiska processen.

FRA tar sig friheter utöver vad gällande lagstiftning medger.

Detta måste, rimligen, så väl den nuvarande som den förra regeringen ha känt till.

Vad är det för land vi lever i, där en underrättelsemyndighet kan sätta sig över alla regler?

Vad säger det om demokratin i Sverige att staten och dess organ anser sig kunna strunta i gällande regler och de beslut som riksdagen fattar? Har vi helt gett upp tanken på att vara en rättsstat?

Och varför har jag en misstanke om att både FRA och politikerna kommer att slippa undan ansvar för detta?

Förstår FRA och politikerna över huvud taget hur allvarligt detta är?

24 kommentarer:

 1. Bäste Hax, jag läser Din blogg varje dag och delar Dina åsikter nästan fullt ut. MEN, hallå, det torde väl ha varit ganska klart att "de grå eminenserna" gör vad de vill oavsett vilka de formella makthavarna är?

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 2. Nu verkar Dennis Töllborg svarat i en blogg:

  odsvall.se/blog/

  Om det nu inte är ett skämt (ett dåligt sådant i så fall)...

  SvaraRadera
 3. När inte IB, Informationsbyrån, längre kunde göra snokjobbet efter Guillious och Bratts avslöjande på 60-talet, ärvde FRA arbetsuppgifterna att hålla koll på såväl utländska som inhemska suspekta element. Någon som tror nåt annat, upp med en hand!

  SvaraRadera
 4. Knappast oväntat, men frågan är relevant: om riksdag och myndigheter inte följer lagar, varför har överhuvudtaget någon annan då några skyldigheter att följa lagar?

  SvaraRadera
 5. Yes Wille, you nailed it! Du bekriver precis en rättstat i förfall. Men så blir det i ett land med "kärringar som leds av idioter," som Dennis Töllborg så träffande sa i SvT Debatt om FRA-lagen i torsdags kväll.

  SvaraRadera
 6. Hmm nä, det här går inte längre - sanningskommission.

  Riv upp och börja från början. Lappa o laga alternativet är nu ett passerat stadium.

  SvaraRadera
 7. Lagarna skall alltså anpassas till FRA snarare än tvärtom..

  SvaraRadera
 8. Å andra sidan. Har inte Odenberg & Tolgfors i över ett år sagt att "den spaning som sedan länge bedrivits utan lagreglering nu får en formell reglering och lagstöd"?

  Fast jag gissar att deras uttalande hänvisade till spaning i luften?

  Finns det någon väg där Tolgfors kan slingra sig ur detta genom att säga: "jag vet att FRA redan spanar i kabel - och det har jag sagt i snart ett år"?

  SvaraRadera
 9. Alexander Henriksson29 augusti, 2008 15:50

  Det är bara desinformation. Kom ut ur haschdimmorna så fattar du att FRA självklart följer gällande regelverk

  SvaraRadera
 10. Eftersom man tydligen inte kan förvänta sig att FRA kan hålla sig inom lagen råmärken så bör FRA läggas ner.

  Ansvarig på FRA bör, efter detta är avklarat och undersökt grundligt, åtalas för de brott som begåtts under dennes regim.

  SvaraRadera
 11. Svensk demokrati mår dåligt. Och det är inte en övergående förkylning, utan en svår tumörsjukdom som hotar sprida sig.

  Det är dags att kartlägga och offentliggöra HELA nätverket som inhämtar och tar del av insamlad information genom FRA. Och kartläggningen måste offentliggöras för svenska folket som de facto är Riksdagens uppdragsgivare.

  SvaraRadera
 12. "Om FRA inte följer svenska lagar får man lagföra det som gjort."
  - Eva Selin Lindgren (c)

  http://mikaelpersson.blogspot.com/2008/08/fra-fr-inte.html

  SvaraRadera
 13. Smaka på den här!

  http://opassande.se/index.php/2008/08/26/svar-fran-riksdagsledamoter-pa-min-fraga-om-visioner-%e2%80%94-del-2/#comment-9230

  SvaraRadera
 14. Jag vet själv från arbete i branschen att det finns en del avlyssning medelst passiva splitters och specialhårdvara, i ett fall (ett av Sveriges större backbone-nät) bortförklarat som "forskningsprojekt".
  Det är däremot långt ifrån så genomgripande som 'FRA-lagen' vill ha det.

  SvaraRadera
 15. D'herrar Odenberg & Tolgfors ljuger inte alls, tvärtom. De har ju i över ett år sagt "att den spaning som sedan länge bedrivits utan lagreglering nu får en formell reglering och lagstöd".

  Så blir det gärna när makthavare själv får välja vilka delar av sanningen de vill tala om. Ett slags välavlönat ljugande?

  En gång och via bakdörrar fick jag direkt från "hästens mun" höra att den för tillfället av några FRA-killar insamlade informationen gick till Usa. Spaningen (ej kabelburen) gällde en starkare öststatsmakt.

  Ett annat tillfälle glömmer jag aldrig, det var för en del år sedan utanför en port vid Hornstull när jag fick syn på en parkerad VW-bubbla, den rostigaste skrothögen jag sett i hela mitt liv. Tänkte att det bara är FRA och Säpo som kan få en sån bil genom besiktningen (för den var nyskattad).

  Kom i tanke om vad en FRA-kille berättat för mig om hur lätt det är att besiktiga gamla bilar med ett FRA-leg på fickan. Därför log jag men trodde det var Säpo som var i farten. En tid senare blev några av utländsk härkomst och förmodade terroristanknytningar haffade vid Hornstull i Stockholm efter en tids spaning.

  FRA kanske spanade i etern redan då åt Säpo?

  Hur som helst i folkan satt en kille och skruvade på några rattar bakom det ena solskyddet. Reglagen såg väldigt moderna och nya ut. På sätet hade han avancerad avlyssningsutrustning...

  En illa dold kontrast mot rosthögen i övrigt. När killen efter en stund märkte att han var iakttagen blev han först förvirrad, fällde tillbaka solskyddet, startade bilen och trampade gasen i botten. Han for snabbt iväg.

  SvaraRadera
 16. Det ska nog mer till än så för att svenskarna som folk ska ryta till. Jag kommer osökt att tänka på en bok om amerikanska folkets ointresse av USAs utrikespolitik, A Nation of Sheep. Den titeln passar svenska folket så jävla bra!

  SvaraRadera
 17. Tjänstefel och författningsdomstol

  Förutsättningarna för att ställa någon till ansvar, om FRA faktiskt brutit mot gällande lagar är två:

  Det tjänstefel som togs bort när grundlagen ändrades 1974 måste återinföras med bättre bett och större applikationsområde.

  Det måste finnas en författningsdomstol, som har myndighet att döma enligt lagarna utan att snegla på sittande majoritet. En sådan måste vi övertyga politikerna om att införa i den nya grundlag som det är meningen att vi skall få denna mandatperioden.

  Med den makt statsministern har över riksdagens majoritet fungerar vår konstitution i praktiken som statsministerdiktatur", mer lika Sovjets än andra demokratiers. Skillnaden till Sovjet är att mandatet är begränsat till fyra år.

  Det är alltså meningslöst att försöka ställa någon till ansvar med den grundlag vi har idag.

  Det allvarliga är att så få väljare engagerar sig i frågan om grundlagen.

  Vilka "kontrollmekanismer" som än införs för att värna integriteten med FRA-lagen, blir de meningslösa utan återinfört tjänstemanna-ansvar och en författningsdomstol som dömer oberoende av "makten".

  Sture Åström
  Medborgarrättsrörelsen MRR

  SvaraRadera
 18. Skatt är Stöld30 augusti, 2008 00:11

  Det är möjigt att FRA bedriver spaning i kabel, men i och med FRA-lagen så kommer de få laglig och tvingande rätt att installera spionutrsutning i privata bredbandslevarantörers lokaler. Det är en jäteskillnad.

  Jag menar, om Telia lsämnar data till FRA så kan jag välja en annan leverantör.Det är möjligt att något paket kan irra sig över til Telias nät, men det är ändå så att vi har ett konsumenttryck. OM FRA-lagen införs handlar det om att avstå från internet helt och hållet(om man inte vill bli avlyssnad)

  SvaraRadera
 19. Som anonym ("Jag vet själv från arbete i branschen...") ovan påpekar, så krävs det en hel del utrustning för att spana på all trafik som passerar gränserna, därav konceptet med "samverkanspunkter" i FRA-lagen. Om FRA ägnar sig åt spaning i kabel i nuläget torde de missa en hel del trafik, då detta innebär att de måste installera utrustning hos ett stort antal leverantörer, vilket inte skulle gå att göra obemärkt.

  SvaraRadera
 20. "Jag menar, om Telia lsämnar data till FRA så kan jag välja en annan leverantör."

  Enligt svensk lag så begår isåfall Telia lagbrott.

  SvaraRadera
 21. Det är ju bra att undersökningen av FRA har kommit så långt.

  Det värsta återstår dock.

  Se nu efter vilka som får tillgång till den individorienterade information som FRA sedan länge samlar in.

  En del av dem är svenska myndigheter, en del är andra länders myndigheter och ytterligare andra är fullständigt obehöriga, hur man än mäter den saken, till exempel funktionärer i ett visst parti och i dess ungdomsförbund samt företag som anlitas av det partiet.

  SvaraRadera
 22. Vi borde avsätta de "politiker" som hela tiden skapar "det svenska folkets missförtroende" i "random" frågor.

  SKÄMS!

  SvaraRadera
 23. .. samt avsätta alla anställda på FRA! .. sug min strumpa!

  SvaraRadera
 24. - Go Wi-Fi! Hacka iphone och kör annan source.. encrypt + SSH tunnel.. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.