2008-08-20

Sökmotorer och politiska kampanjer

Christian på Disruptive har tipsat mig om en intressant site. Det handlar om ett kampanjknep som den politiska vänstern i USA använder sig av inför presidentvalet.

Genom att få massor av folk att länka till artiklar som framställer John McCain i riktigt dålig dager – så höjer man dessa artiklars ranking hos Google, vilket innebär att de hamnar högre upp i sökresultaten när folk googlar McCain. På så sätt hoppas vänsteraktivisterna kunna skada McCains image hos ett mycket stort antal internetanvändare.

Sådana här saker förekommer ofta i den kommersiella världen, för att hissa eller dissa. Men det är första gången jag hört talas om att det skett i större skala på politikens område.

Länk»

16 kommentarer:

  1. Lika bra det, världen är illa ute om nån halvt senil krigsgladd nisse som McCain blir president. Folk må ogilla Bush men McCain är ett par snäpp värre...

    SvaraRadera
  2. Ni får naturligtvis skriva vad ni vill i kommentarerna.

    Men det vore kul om fler kommenterade det som skrivs i sak.

    Plakatmässiga utrop, typ ovan, tycker jag inte tillför så mycket...

    SvaraRadera
  3. Han var kanske plakat när han skrev det ;=)

    SvaraRadera
  4. Antar att den där strategin kan bli något av ett tveeggat svärd. De flesta människorna brukar ogilla fuskare och jag antar att McCains läger kan ge ett fusk-spinn på det vid lämpligt tillfälle.

    Ett annat alternativ skulle ju vara att helt enkelt sno och vidareutveckla ideen, dvs göra massor av länkningar till både positiva McCain artiklar och negativa Obama diton.

    Personligen hoppas jag att de kör fusk-spinn varianten för att åtminstone hålla ner fulspelet kring valet litegrann.

    SvaraRadera
  5. Inget som sker i den amerikanska valkampanjen borde väl förvåna någon? Det handlar ju överhuvudtaget inte om saklighet längre, utan det handlar om att smäda. Den s k amerikanska vänsterns "sökmotoroptimering" motsvaras av något annat skit från den amerikanska högern. Bara kolla vad Fox blåst ut för nyheter om Obama och hans fru senaste 1½ åren. Obama - muslim? Och det dras fortfarande upp av högern i USA. Jag såg någon mätning att 1 av 10 (eller var det 3 av 10) konsvervativa väljare i USA tror fortfarande att Obama är muslim.

    Så vilka medel motparterna i det amerikanska valet använder sig av intresserar mig överhuvudtaget inte längre. Det spårade totalt ur i valet Bush vs. Gore.

    samisin.wordpress.com

    SvaraRadera
  6. En liknande grej gjordes för några år sedan, faktiskt. Ett stort antal människor länkade till vita husets officiella biografi över George W Bush och döpte sina länkar till "miserable failure"...vilket fick konsekvensen att om man googlade söktermen miserable failure så hittade man Bush.

    :)

    SvaraRadera
  7. Kålsuparteorin passar väl in på det ammerikanska valet och alla val i alla demokratier.

    Om flertalet människor kunde mer om politiskt finsmakeri istället för att spärra upp ögon och öron inför den värsta slagordspolitiken
    så skulle de inte rösta på dylika kandidater öht.

    Tyvärr äger det pejorativa uttrycket "röstboskap" sin riktighet i många sammanhang.

    Det är bara det att det handlar om så mycket mer än smutskastningen före ett val i USA nu.

    Personligen tycker jag aldrig det varit tydligare skillnad mellan de olika sidorna i ett amerikanskt val eftersom det handlar så tydligt om de ska välja en president med tydlig försmak för soxialistiska lösningar eller en traditionell republikan av sedvanligt snitt.

    /LD

    SvaraRadera
  8. HAX

    Menar du att organiserade kampanjer på internet och på annat håll för att ge intrycket av stort och omfattande folkligt missnöje och/eller kritik skulle vara nya inom det politiska?

    Jag tycker mig ha sett liknande strategier under ganska lång tid.

    Wikipedia används av vissa aktivistkrestsar för att upphöja sina egna politiska visioner till högre och mer fastlagna sanningar.

    På många fora (tidningar med on-line kommentarer, insändarsidor mm) förekommer kampanjer med lite olika strategier.

    Redan på Göran Perssons tid i Katrineholm satt han och skrev insändare undertecknade med 'Arg städerska'

    Metoderna att få Palestinavänliga och Israelkritiska 'nyhets-'artiklar i västmedia är en hel industri som lyckats få helt nya begrepp myntade. 'Pallywood' är kanske det mest kända.

    SvaraRadera
  9. ...glömde tillägga att utgången väl aldrig heller varit så förutsägbar i ett amerikanskat val.

    USA är inte moget vare sig för en kvinna eller en svart president, än mindre en socialistiska sådan.

    /LD

    SvaraRadera
  10. jonas n,

    sedan minns jag att jag under mina MUF-år i slutet av 70-talet blev tillsagd att skriva insändare med underskrifter som fd kommunist eller fr ssu:are.
    Dessutom har det väl också funnits Kurt Rantzénare både till höger och vänster förr i tiden som skrev idiotgrejer med avsikt att visa hur puckade motståndarna var.
    Nä, det känns inte som något nytt grepp. Det är bara tekniken som är det nya.

    SvaraRadera
  11. Så om du gör ett uttalande om att abort borde vara olagligt, och jag gör så att det uttalandet uppmärksammas; då är det jag som skadar din image? Och vad är fusk i det här sammanhanget, är det inte bra att kontroversiella åsikter en kandidat kan hålla förs fram?

    Gör inte vänstern här McCain en tjänst genom att föra fram hans politik och åsikter till väljarna?

    Är det någon av länkarna som inte stämmer vore det ju en annan sak, men alla verkar ju vara riktiga uttalanden från McCain.

    SvaraRadera
  12. Jag tror att ett effektivt sätt att använda detta på är att skriva väldigt seriösa artiklar med mycket information och fakta. Men storyn är glidande negativ. Man tar inte ställning direkt men informationen vinklas.

    Det svåra här är avsändaren, man måste ha seriösa avsändare, gärna starka sidor som man enkelt kan få inlänkar till. I sverige är det svårt pga nätet är så litet här.

    Gör man så kommer många att refera till dessa artiklar i den ständigt pågende dialogen på nätet och detta innehåll kommer sakta med säkert närma sig toppen vid sökningar. När de är i toppen kommer också dess seriositetsvärde att öka, för träffar man bra, är det seriöst. Det vet ju alla!

    SvaraRadera
  13. Det tråkiga är väl att "fulspel" pågår både i Sverige och inom EU enligt vad HAX påpekat i sin blogg.

    Se bara på FRA-lagens igenomtrumfande i Riksdagen med mobbning och annat samt smygändringar i Teledatalagringsdirektivet i EU.

    SvaraRadera
  14. http://www.artofping.com/

    SvaraRadera
  15. Ja jösses vad hemskt att människor med en politisk agenda och som förstår den nya tekniken försöker utnyttja denna till sina egna intressen.

    Så kan vi ju inte ha det Henrik...

    SvaraRadera
  16. Det är av denna anledning det gäller att vara uthållig och rak själv. Jag hoppas att FRA-lagsmotståndet blir svårt att rå på med en sådan metod eftersom det finns så många olika ingångar och så många olika experter som uttalat sig från så många olika vinklar. Men man vet ju aldrig. Det är bara att hålla ögonen öppna. Vara kritisk och hålla ut.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.