2008-09-05

EU och bloggarna: Håll trycket uppe!

Det har varit en hel del turbulens om förslaget att reglera bloggarna i Europaparlamentets socialistgrupp. Vilket är fullt begripligt, eftersom förslaget är riktigt dåligt – och framtaget av en av gruppens egna medlemmar.

Den estniska socialdemokraten Marianne Mikko har nu lovat att komma tillbaka med en ny variant av sin rapport – utan bloggreglering och utan avgifter för sociala media.

Detta har skett efter intensiva diskussioner, där bland annat de svenska socialdemokraterna fått vrida om armen på henne. Ändra, eller vi måste rösta nej till hela rapporten, tycks budskapet ha varit.

Men – vi har inte sett den nya rapporten ännu.

Det gäller att vara mycket tydlig med att det inte får bli fråga om politiskt fulspel där man bara gör kosmetiska förändringar. Mikko måste hålla sitt löfte om att helt ta bort de aktuella punkterna.

Och det duger inte heller att försöka mörka den nya texten till sista stund. Den nya rapporten måste fram snabbt – och bli offentlig det ögonblick den är klar.

Ja, jag är misstänksam. Det fulspelas på tok för ofta på alla nivåer i EU-apparaten.

Det är dessutom ett mysterium hur socialistgruppen kunde låta Mikko-rapporten slinka igenom från början. Har de ingen pejl på vad enskilda ledamöter gör? Eller stod man bakom den, fram till dess att det började blåsa? Jag lutar nog åt det första, men kan inte utesluta det andra.

För de svenska socialdemokraterna är frågan extra känslig. Dels för att partisekreterare Ulvskog har ett närmast personligt intresse i att driva de frågor om "mediekoncentration" som finns i andra delar av rapporten. Dels för att deras partikamrat Margot Wallström är kommissionär. Och man behöver inte vara raketforskare för att dra slutsatsen att hon delar kommissionens irritation vad gäller bloggarnas roll i folkomröstningen på Irland. Flera olika källor talar dessutom om att kommissionärerna Wallström och Reding har ett förslag som liknar Mikko-raporten på gång.

Därför tycker jag att man skall gå på EPP-ED linjen och rösta nej till rapporten i sin helhet. Den innehåller ju även annat som är tveksamt ur yttrandefrihetssynpunkt. (Vilket till och med medlemmar i den socialistiska partigruppen håller med om.)

Frågan är inte i hamn ännu. Men vi ser land. Paddla!

6 kommentarer:

 1. Påminner om fulspelet inför FRA-omröstningen i vår egen lilla riksdag.

  SvaraRadera
 2. Nu är jag lite löjligt kär i Michael Wesch för jag blir så glad när han dansar själv i slutet på videon An anthropological introduction to YouTube, men videon är bra (264,375 views).

  Mikko kanske skulle titta lite på vloggar också, om hon nu ska skriva om rapporten.

  SvaraRadera
 3. http://enklabloggen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat!
  Kanske är det på tiden att vi bloggare hjälps åt att få en internationell/ Svensk yttrandefrihetsdag oxå? Kan det vara något?
  Vi har fört diskussionen och tankar om vettigt datum finns oxå..se diskussionen här:

  http://forum.aftonbladet.se/thread.jspa?messageID=995344&#995344

  mvh/ Susz

  SvaraRadera
 5. HAX: Fantastiskt jobbat! Jag är glad att det arbete inte minst du lagt ner för att påverka det här verkligen har börjat ge riktigt resultat. Ser fram emot att träffa dig och se dig tala på vår demo den 16 september. Och jag tänker fortsätta driva kampen på mitt eget lilla vis tillsammans med dig och alla andra. Självklart är det här ändå långt ifrån över.

  susz: Jag är på. Det skulle faktiskt inte vara dumt alls. Bloggare som vill värna yttrandefrihet online kan eventuellt även gå med i Blue Ribbon-kampanjen som sedan länge arbetar med just sådana frågor. Men en yttrandefrihetsdag kan mycket väl vara ett bra sätt att nå ut och lägga tonvikt på de här frågorna. Jag och Nätverket Svart Måndag kan förmodligen tänka sig att stå bakom ett sådant arbete. Du och andra som faktiskt tror på en sådan idé kan alltid kontakta mig på amanda . brihed [at] svartmandag . se.

  Amanda Brihed
  Grundare och Admin
  Nätverket Svart Måndag
  http://www.svartmandag.se/
  http://brihed.blogspot.com/

  SvaraRadera
 6. Obs, reklam! :o) Jag har nyss öppnat ännu en blogg, AUNER ILIAN. Där lägger jag in kopior av mina repliker på andras bloggar som har kommentargranskning. Genom att följa AUNER ILIAN kan man få ett begrepp om dessa bloggars policy. Länk på Lûzgannon.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.